Πλακιωτάκης από την Πάτρα: Ξεχάστε την υπογειοποίηση του τρένου

Το μέλλον του λιμανιού της Πάτρας, είναι στις εμπορευματικές μεταφορές, άρα, είναι απαραίτητη η σιδηροδρομική του σύνδεση. Για να φτάσει όμως, το τρένο στο νέο λιμάνι, θα πρέπει να γίνει με ρεαλιστικούς όρους, κάτι που σημαίνει, όχι υπογειοποίηση της γραμμής.

Αυτό ήταν εν ολίγοις το μήνυμα που απεύθυνε με σαφή τρόπο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ομιλία που έκανε το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠΑ, στο Νότιο Λιμάνι Πατρών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ.

Ο κ. Πλακιωτάκης, από την αρχή της ομιλίας του, είπε ότι απέναντι σε αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις, με όρους ρεαλισμού και όχι με σχέδια υπογειοποίησης, τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ, γιατί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και γιατί δεν υπάρχουν μελέτες.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Πλακιωτάκης και αφορά άμεσα το λιμάνι της Πάτρας, είναι η αξιοποίησή του, για την κατασκευή αποθηκών τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν ξεκάθαρος και σε αυτό το ζήτημα, τονίζοντας ότι, σαφώς το LNG είναι απαραίτητο για το λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις όποιες ανησυχίες και ενστάσεις, όμως, οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα τρέχουν και η Πάτρα δεν πρέπει να προσπεραστεί από άλλα λιμάνια της περιοχής.

Έκανε λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν, και οι οποίες προφανώς θα λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές, να επισπεύσουν τις μελέτες και το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έγιναν από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, από τον διευθύνωντα σύμβουλο του ΟΛΠΑ Παναγιώτη Τσώνη, τον γραμματέα της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Σιαδήμα, τον βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, και τον γγ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.