ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών

Η υποψηφιότητα του Πέτρου Ψωμά, επί κεφαλής του συνδυασμού σπιράλ, έχει ήδη απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Σε ένα τοπίο με μεγάλο αριθμό υποψηφίων που σχεδόν όλοι έχουν ένα σαφές πολιτικό στίγμα, ο Πέτρος Ψωμάς, αποφεύγει κάθε κομματική αναφορά και βαδίζει στο δικό του δρόμο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια να ανιχνευτούν οι απόψεις και οι στάσεις του.

Κύριε Ψωμά, μερικοί ήδη λένε ότι η υποψηφιότητά σας είναι χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα και πρόσωπο. Τι απαντάτε;

«Αν δείτε τα χρώματα του σπιράλ θα διαπιστώσετε ότι καλύπτουμε μια ευρεία χρωματική γκάμα, άρα μόνο άχρωμοι δεν είμαστε. Μα ούτε και το απολιτίκ είναι ακριβές. Στο σπιράλ έχουν προσέλθει συνδημότες, με ποικίλες απόψεις, διαδρομές, ευαισθησίες και ανησυχίες. Βεβαίως δεν ρώτησα κανένα τι ψήφισε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και δεν θα ρωτήσω κανένα τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Στο ζήτημα αυτό το σπιράλ διατηρεί μια ανεξιθρησκεία. Άλλωστε αυτό που μας ενώνει είναι η Πάτρα και η ανάγκη να φυσήξει στην πόλη καθαρός αέρας κι αυτή η ανάγκη υπερβαίνει κομματικές διαιρέσεις. Το σπιράλ φτιάχτηκε για όλες και όλου τους συνδημότες που θεωρούν ότι τα κόμματα βλάπτουν το Δήμο και την αυτοδιοίκηση».

Αν σας ζητούσα να μου ορίσετε το βασικό χαρακτηριστικό του “σπιράλ”, σε ποιο σημείο του θα στεκόσασταν;

«Νομίζω πως είναι η υπέρβαση του κομματικού στοιχείου. Εμείς δεν έχουμε κόμμα για να μας στηρίζει, δεν έχουμε πίσω μας Νομαρχιακή Επιτροπή για να μας φτιάξει το ψηφοδέλτιο, δεν έχουμε βουλευτικά γραφεία για να τηλεφωνούν  σε συμπολίτες. Με μια σημαντική διαφορά όμως. Αυτήν την κατάσταση δεν τη βιώνουμε ως έλλειμμα ή ως πρόβλημα αλλά ως πλεονέκτημα και ανακούφιση. Πως το να σας το πω, μας αρέσει που δεν έχουμε κομματικές εξαρτήσεις και αναφορές. Θα πρόσθετα και ένα ακόμα στοιχείο. Δείτε το πρόγραμμά μας. Συνιστά από μόνο μια καλή απόδειξη της σχέσης και της γνώσης που έχουμε για την Πάτρα, τα προβλήματα και τις προοπτικές της. Είναι ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα ανοιχτό ανοικτό και δυναμικό, υποκείμενο σε συνεχείς βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό το στοιχείο είναι και μια βασική διαφοροποίηση του “σπιράλ” από τους λοιπούς συνδυασμούς».

Έχετε προσδιορίσει τον εκλογικό σας στόχο; Με τι ποσοστό θα είστε ευχαριστημένος;

«Οι επιθυμίες είναι πάντα απεριόριστες αλλά η πραγματικότητα έχει τη δική της δυναμική. Θεωρώ πως δεν έχει και πολύ νόημα ένας συγκεκριμένος αριθμός. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και ευελπιστούμε για το αποτέλεσμα. Όμως μπορώ από τώρα να σας πω ότι θα ήμουν ικανοποιημένος αν το ποσοστό μας είναι διψήφιο».

Από τι εξαρτάται η επίτευξη αυτού σας του στόχου;

«Προφανώς από τους ψηφοφόρους και τις επιλογές τους. Αλλά και από την ικανότητά μας να διαδώσουμε όσο γίνεται ευρύτερα το μήνυμά μας, να συναντηθούμε με όσο γίνεται περισσότερους συνδημότες. Πρέπει όμως να πω και κάτι ακόμα. Το σπιράλ είναι ένα στοίχημα και μια υπόθεση. Εννοώ ότι ξεκινήσαμε με την υπόθεση ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συνδημοτών που έχουν κουραστεί από τη κομματοκρατία στο Δήμο, που έχουν απογοητευευτεί από τους κατ’ επάγγελμα αυτοδιοκητικούς. Εφόσον η υπόθεση αυτή είναι βάσιμη, ακολουθεί το στοίχημα για το αν μπορούμε να εκφρασουμε όλον αυτόν τον κόσμο».

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις σας; Υπάρχουν ποιθανότητες να κερδίσετε αυτό το στοίχημα;

«Οι ενδείξεις που έχουμε, γιατί αυτήν τη στιγμή μόνο για ενδείξεις μπορούμε να μιλάμε, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τις εκπλήξεις και νομίζω ότι το σπιράλ θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών».