Πελετίδης εκθέτει Τσίπρα για το Θαλάσσιο Μέτωπο και ζητά συνάντηση

Την ζοφερή εικόνα του παράλιου μετώπου περιγράφει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ο δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης και ζητ΄λα συνάντηση μαζί του. Τον εκθέτει δε διότι του υπυνθυμίζει τι έλεγε και τι κάνει...

Στην επιστολή αναφέρει σχετικά:

"Σε δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 21/1/2015 και στις 16/9/2015, είχατε δημόσια δεσμευτεί για την απόδοση στον πατραϊκό λαό της λιμενικής ζώνης. Συγκεκριμένα αναφέρατε πως « (…) Κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της πόλης είναι η απόδοση στους πολίτες και στο Δήμο της παραλιακής της ζώνης.

Μετατρέπουμε σε οριστική την προσωρινή παραχώρησή της στο Δήμο Πατρέων. Αυτή η πολύτιμη, δημόσια περιουσία της πόλης δεν θα εκποιηθεί από κανένα ΤΑΙΠΕΔ το οποίο, έτσι κι αλλιώς, από τη Δευτέρα μετράει μέρες.(…)»

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή σας, αλλά έχουμε ενέργειες της κυβέρνησής σας και των κρατικών υπηρεσιών σας που κινούνται σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Η ανησυχία μας εντείνεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και από την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο η λιμενική ζώνη αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας απέρριψε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και δεν αποδέχτηκε ως βάση συζήτησης, την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που όχι μόνο δεν παραχωρεί οριστικά την χρήση της Λιμενικής Ζώνης στο Δήμο, αλλά ανατρέπει υπέρ του «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.» και του ΤΑΙΠΕΔ την από 24/1/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.
Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται μια συντονισμένη προσπάθεια προκλητικής ακύρωσης της Σύμβασης  Προσωρινής Παραχώρησης, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης μας.
Πρόσφατα, ακυρώθηκε από τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για την έναρξη λειτουργίας ανοικτού Δημοτικού χώρου

στάθμευσης 1000 θέσεων στο νότιο τομέα της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Η αιτιολογία αυτής της απόφασης ήταν πως δεν αναγνωρίζεται στο Δήμο η κυριότητα του χώρου. Ταυτόχρονα ο Διορισμένος από την κυβέρνηση Διευθύνων Σύμβουλος του «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.», αρνείται να παραχωρήσει μικρό τμήμα του αποκλεισμένου με συρματοπλέγματα βόρειου λιμένα για τις ανάγκες της πόλης μας στο κυκλοφοριακό. Το βόρειο τμήμα του Παλιού Λιμανιού έχει μετατραπεί σε φρούριο, αποκλεισμένο από το λαό.

Η ισχνή δραστηριότητα σε μια προβλήτα για εμπορική δραστηριότητα δεν δικαιολογεί την απαγόρευση στη διέλευση πεζών και ποδηλάτων.

Επίσης, ο Ο.Σ.Ε. αρνείται να παραχωρήσει στο Δήμο, για τη λειτουργία χώρου στάθμευσης, γειτονικό στο λιμάνι ελεύθερο χώρο, που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος.

Ακόμη οι κρατικές υπηρεσίες, με συνεχείς παρεμβάσεις, προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε δράσεις μας, όπως την διαμόρφωση του Νότιου Παραλιακού Πάρκου 220 στρεμμάτων, που ήδη αποτελεί χώρο ξεκούρασης, αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, συνεχίζεται η τακτική κωλυσιεργίας στην μεταφορά του τελωνείου και της μάντρας αυτοκινήτων και μηχανημάτων του ΟΔΔΥ, που είναι αποθηκευμένα στην ‘’πρόσοψη’’ του λιμανιού μας, υποδομών και μηχανημάτων του «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.». Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η μη κατεδάφιση ετοιμόρροπων από σεισμούς κτιρίων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των διερχομένων..."