Πανεπιστήμιο Πατρών: Tιμάται, σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Σήμερα στις 11 το πρωί, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας και το Πρόγραμμα Copernicus, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου (Αίθουσα ΙΙ-9). Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι ελεύθερη για όλους και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας τιμά την ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και ο εορτασμός έχει ως σκοπό την παρουσίαση της συμβολής της επιστήμης της μετεωρολογίας στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας.

Οι φετινοί εορτασμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ως αντικείμενο τον ρόλο του Ήλιου και της Γης στη δυναμική της ατμόσφαιρας και τα καιρικά φαινόμενα, υπό τον τίτλο “Ήλιος-Γη-Καιρός”

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες διαλέξεις:

Ταξιδεύοντας με τον αεροχείμαρρο, Νικόλαος Μπάκας, Λέκτορας, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Πτυχίο Φυσικής: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διδακτορικό Δίπλωμα στα «Εφαρμοσμένα Μαθηματικά»: Harvard University, USA).

Η χρήση των προϊόντων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus στην πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι κυκλώνες σε ένα θερμαινόμενο πλανήτη, Γιάννης Κιουτσιούκης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ο κ. Μπάκας και τα μέλη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας θα είναι στη διάθεση του κοινού, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με επίκαιρα μετεωρολογικά και κλιματολογικά θέματα αιχμής.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus (www.copernicus.eu) χρησιμοποιεί ακριβή και έγκαιρα δεδομένα από τους δορυφόρους παρατήρησης της Γης και άλλες πηγές για την παροχή βασικών υπηρεσιών πληροφοριών για να βελτιώσει τον τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος, την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της καθημερινής ζωής.

Πέρα από τη βελτίωση της καθημερινής ζωής, το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αναμένεται επίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλη την Ευρώπη.

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί μέλος του Copernicus Academy, του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη διαλέξεων, σεμιναρίων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, καθώς και εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού για την ενημέρωση της επόμενης γενιάς ερευνητών, επιστημόνων και επιχειρηματιών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Copernicus και τη χρήση των υπηρεσιών του στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο Ανδρέας Καζαντζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής.