Παναγιώτης Κρίκης: Το επιμελητήριο έχει 10 παιδιά και πρόσεξε μόνο το ένα!!

Με τον δυναμισμό που απαιτούν οι περιστάσεις, με αυστηρή κριτική προς την απερχόμενη διοίκηση και με προτάσεις που απηχούν τις προσδοκίες των μελών του επιμελητηρίου, εμφανίσθηκε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο για όλους» Παναγιώτης Κρίκης.
Η πρώτη συνέντευξη τύπου του υποψηφίου προέδρου της νέας παράταξης συγκέντρωσε στα γραφεία του εμπορικού συλλόγου εκπροσώπους από όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Πάτρας, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον τους και τις θετικές εντυπώσεις που ήδη έχει προκαλέσει το «Επιμελητήριο για όλους» στην κοινωνία της πόλης και της Αχαΐας.
Ο κ. Κρίκης στις αρχές τις τοποθέτησής του φρόντισε να αναλύσει επαρκώς τους λόγους που ιδρύθηκε η νέα παράταξη, της οποίας ο ίδιος δέχθηκε να τεθεί επικεφαλής: « Μου έκανε εντύπωση που την περίοδο των ζυμώσεων εμφανίστηκαν Πυθίες, Κασσάνδρες, Αίσωποι και... Γκαίμπελς, σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να υπονομεύσουν το εγχείρημα. Έκανα την απλή σκέψη, ποιοί και γιατί δεν μας θέλουν και έδωσα πάραυτα την απάντηση. Είναι εκείνοι που επιθυμούν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα μιας ολιγομελούς ομάδας. Αντίθετα, εμείς από την πρώτη στιγμή διαμορφώσαμε τις συνθήκες μιας μεγάλης αγκαλιάς. Μιας παρέας ανίκητης σε όλη την Αχαΐα.
Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση να τεθώ επικεφαλής για έναν απλό λόγο: Διότι διαπίστωσα ότι όλοι μας δεν είμαστε υποκινούμενοι και καθοδηγούμενοι. Όποιος μας πει το αντίθετο, η αγορά που μας ξέρει θα βάλει τα γέλια»
Ακολούθως ο Παναγιώτης Κρίκης έδωσε το στίγμα των καταβολών του, που τον έφεραν στη σημερινή θέση, του υποψήφιου Προέδρου: «Ασχολήθηκα από τη νεαρή ηλικία μου με τα κοινά ,παντού. Από φοιτητικό κίνημα , στον πολιτικό στίβο σε αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά μετερίζια. Πάντοτε είχα κατά νου και μετουσίωνα σε πράξεις τις συνεργασίες και τις συνθέσεις, χωρίς να κάνω συναλλαγές και εκπτώσεις. Τον ίδιο δρόμο ακολουθώ και τώρα»
Στη συνέχεια ο υποψήφιος Πρόεδρος άσκησε κριτική στην απερχόμενη διοίκηση: « Διερμηνεύω μια μεγάλη πλειοψηφία μελών του Επιμελητηρίου, που είναι ανικανοποίητα και σφόδρα προβληματισμένα από την ανεπάρκεια της απερχόμενης διοίκησης. Ένας φορέας των 15-20 χιλιάδων μελών προσελκύει στις κάλπες μόλις το 20-25%.
Η διοίκηση του Πλάτωνα Μαρλαφέκα ανέλαβε καθήκοντα το 2011, όταν η κρίση φούντωνε και είχε… απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή της να στρίψει το τιμόνι της δράσης της και να φέρει σε πέρας πρωτοβουλίες προστασίας των μελών της. Όμως επί 6 ολόκληρα χρόνια, συμπεριφερόταν όπως ένας πατέρας που έχει 10 παιδιά και προσέχει μόνο το ένα.
Μην ψάχνετε να βρείτε φανερούς ή σκοτεινούς λόγους και σκοπιμότητες πίσω από την κίνησή μας. Ένας ήταν ο κύριος λόγος που μας παρακίνησε να δημιουργήσουμε το «Επιμελητήριο για Όλους». Τα αναρίθμητα λουκέτα, οι πτωχεύσεις, οι στενοχώριες των θυμάτων, οι αρρώστιες, οι αυτοκτονίες και η ψυχολογική κατάπτωση συναδέλφων μας εξαιτίας της κρίσης.
Είχε περιθώρια η απερχόμενη διοίκηση να δημιουργήσει αναχώματα και να στηρίξει τον άνισο αγώνα πολλών μελών του φορέα μας. Είχε και την εύνοια της αντιπολίτευσης που άσκησε τα καθήκοντά της με βελούδινο τρόπο, όμως η απερχόμενη διοίκηση για άλλα νοιαζόταν… Νοιαζόταν για τον εαυτό της και τα μέλη της περίκλειστης ομάδας της…
Ξέρετε, έπεσε στα χέρια μου μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Ένα και μόνο εύρημα καταδεικνύει ότι το Επιμελητήριο είναι μια «κλειστή λέσχη» που πρέπει να έχεις κάρτα μέλους αυτής της λέσχης για να εξυπηρετηθείς! Μόνο το 10% ένοιωσε φροντίδα. Δεν μιλάω για τα μέλη που πήγαν να διεκπεραιώσουν τυπικές υποθέσεις τους (πληρωμές εισφορών κλπ) .Αναφέρομαι για εκείνους που μέσα από τις δράσεις του Επιμελητηρίου είχαν κάποια ουσιαστική βοήθεια, κάποιο όφελος. Ε, αυτοί δεν υπερβαίνουν το 10%. Μπορείς κάλλιστα να υποστηρίξεις ότι λειτούργησε ως club των ολίγων, που μόνο αυτοί είχαν πρόσβαση στην όποια επαγγελματική ή επιχειρηματική ευκαιρία.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Κρίκης έκανε μια προειδοποίηση και έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα: « Πάμε σε εκλογές αλλά κάποιοι κάνουν ότι δεν τρέχει και τίποτα. Νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να πορεύονται στην προεκλογική περίοδο έχοντες στη διάθεσή τους τα εργαλεία του φορέα. Καλούνται να κατεβάσουν τα μολύβια και να μείνουν μακριά από την προεκλογική αντιπαράθεση. Μόνο εκείνοι που διεκπεραιώνουν τα απαραίτητα αυτής της δίμηνης περιόδου δικαιούνται να εργάζονται. Οι άλλοι ας πάρουν υποχρεωτική… άδεια.
Ειρήσθω εν παρόδω πληροφορήθηκα ότι ένας συνταξιούχος «λύνει, ακόμα και δένει». Έχει κάνει κιόλας κατάληψη της καρέκλας του Προέδρου. Μην ξεχνά το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου ότι είναι απερχόμενο, για αυτό καλείται πάραυτα να τον σηκώσει από την καρέκλα και να τον βγάλει έξω από το κτίριο!»
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο για όλους», αναφέρθηκε σε αδρές γραμμές στο προγραμματικό της πλαίσιο: « Θα έχουμε τις ευκαιρίες να εκθέσουνε και να αναλύσουμε το πρόγραμμά μας σύντομα. Απλώς, σήμερα θα σας δώσω ένα γενικό περίγραμμα, θα πορευτούμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα δίνοντας ίσες ευκαιρίες. Θα έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης μιας επιχείρησης και όταν μας ζητείται θα παρεμβαίνουμε αναλόγως σε κάθε πρόβλημά της.
Πρώτιστο μέλημά μας είναι η δημιουργία ταμείου Αλληλεγγύης στη λογική της ανταποδοτικότητας. Άμεσα θα εγκαινιάσουμε κοινό πλαίσιο δράσης και συνεργασίας με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα το Επιμελητήριο και το εργατικό κέντρο να είναι… ξένοι και εχθροί στην ίδια πόλη.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία νομικής στήριξης των μελών μας, ενώ είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε συνθήκες συμπόρευσης με φορείς της πόλης, που σήμερα δεν συνεργάζονται με το Επιμελητήριο.
Ασφαλώς – και ολοκληρώνω- θα φροντίσουμε από την πρώτη στιγμή να τακτοποιήσουμε τον «οίκο» μας και δη την εσωτερική του λειτουργία και τα οικονομικά του. Οι «μακιαβελικές» λογικές θα εξαφανιστούν από το Επιμελητήριο. Θα μπούμε καθαροί στο κτίριο και καθαρή θα είναι η διοίκηση που θα ασκήσουμε».