Πάτρα: Κρίσιμη η λαϊκή αγορά της Πέμπτης - Η μεγαλύτερη της πόλης

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής μετατέθηκε χθες το ενδιαφέρον του Δήμου Πατρέων για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν λόγω κορονοϊού. Το κρίσιμο τεστ θα είναι στην λαϊκή αγορά της Πέμπτης, η οποία είναι αυτή με την μεγαλύτερη προσέλευση επαγγελματιών και αγοραστικού κοινού.

Την Δευτέρα, ο Δήμος έκανε διαγραμμίσεις (από την προηγούμενη μέρα), τοποθετώντας τους πάγκους τεσσάρων μέτρων με ενδιάμεσο κενό πέντε μέτρων. Επίσης, οι πάγκοι τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αντικριστοί ο ένας με τον άλλο. Η εκτίμηση που έγινε από τον Δήμο είναι ότι οι κανόνες τηρήθηκαν χθες ενώ υπήρξε επιτήρηση από την Ελληνική Αστυνομία.

Στη λαϊκή αγορά έλαβαν μέρος αυστηρά οι αδειοδοτημένοι ενώ δεν μετείχαν οι επαγγελματίες που πουλούν βιομηχανικά είδη. Υπολογίστηκε ότι τοποθετήθηκαν χθες 60-70 πάγκοι, όταν το προηγούμενο διάστημα έφταναν περίπου τους 250 (περιλαμβανομένων και των παράνομων).

Η αίσθηση που υπήρξε ήταν πως η προσέλευση καταναλωτών αυξήθηκε το μεσημέρι και για αυτό υπήρξαν ενστάσεις από περίοικους και διερχόμενους πολίτες που αναρωτήθηκαν αν αυτό αποτελεί παραβίαση των έκτακτων μέτρων ή όχι.

Σήμερα δεν θα λειτουργήσει η λαϊκή αγορά, λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά η επόμενη μέρα (Πέμπτη) θεωρείται κρίσιμη για τον Δήμο, καθώς είναι η μεγαλύτερη που διοργανώνεται στην Πάτρα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πάγκων ξεπερνάει τους 300 σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Οι εμπορικές άδειες που έχει εκδώσει ο Δήμος είναι περίπου 170 ενώ οι παραγωγικές περίπου 65 (οι οποίες θεωρούνται εποχιακές και συνήθως αλλάζουν ανά τρίμηνο, όταν αλλάζουν και τα προϊόντα που παράγουν).

Πελοπόννησος