Πάτρα: Κάμψη στην αγοροπωλησία ακινήτων - Μόλις 132 το α' εξάμηνο του 2020

Μπορεί οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του real estate να περνούν μια φάση άνθησης, παρά την κρίση της πανδημίας, όμως, στην αντίπερα όχθη η αγορά και οι πωλήσεις κατοικιών, καταστημάτων και γενικότερα ακινήτων, βρίσκονται σε κάμψη. Κάμψη που παρουσιάζει μία μείωση τόσο των πωλήσεων, όσο και των αγορών, σε μεγάλο ποσοστό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην Πάτρα το πρώτο εξάμηνο του 2020 σημειώθηκαν μόλις 132 αγοροπωλησίες διαμερισμάτων (νέων και μεταχειρισμένων), αριθμός αρκετά μικρός αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλο το 2019 οι αγοροπωλησίες που είχαν καταγραφεί ήταν 416.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι από αυτές τις αγοροπωλησίες μόνο οι έξι είχαν να κάνουν με μονοκατοικίες, ενώ το 2019 είχαν πουληθεί 29 σε όλο τον χρόνο.

Μεγαλύτερη κάμψη σημειώνουν οι αγοραπωλησίες επαγγελματικών χώρων, όπου το πρώτο εξάμηνο του 2020, έγιναν μόλις επτά, όταν για όλο το 2019 είχαν πουληθεί 40 καταστήματα. Σύνολο δηλαδή 139 για ένα διάστημα μισού έτους σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι η Πάτρα.

Πτώση υπάρχει και στην μεταβίβαση ακινήτων (από γονείς σε παιδιά ή συγγενείς),  αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Α’ ΔΟΥ στην Αχαΐα το 2019 είχαν σημειωθεί 615 μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ πέρυσι στο σύνολο τους είχαν φτάσει τις 1180 και τις 561 μέχρι την ίδια περίοδο.

Πάντως, αν κάνει κάποιος μία έρευνα στα κτηματομεσιτικά γραφεία της Πάτρας, θα παρατηρήσει ότι ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να πουλήσουν ένα επιπλέον ακίνητο που έχουν και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας.

Η κρίση της πανδημίας έχει επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές τους, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μπροστά στην αβεβαιότητα της εποχής προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτό (σπίτι ή οικόπεδο) παύοντας να πληρώνουν τους φόρους του και βάζοντας χρήματα στην άκρη σε περίπτωση που τελικά κατορθώσουν να το πουλήσουν.