Πάτρα: Εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 από το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ

Η ανακοίνωση:

Ενώ τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πλησιάζουν, η χώρα μας βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τη νεο-οθωμανική απειλή στον Έβρο και το Αιγαίο.

Η Τουρκία προσπαθώντας να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, πιέζει συνεχώς την χώρα μας για παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, επιζητά την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών, ενώ η συνεχής προβολή στρατιωτικής ισχύος, κάνει ιδιαίτερα πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Από την άλλη, η χώρα μας, βγαίνοντας από μια καταστροφική δεκαετία που έχει αφήσει τα σημάδια της παντού (στην οικονομία, στην άμυνα, στο δημογραφικό, κ.ά.) προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Η ομόθυμη συστράτευση του λαού στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης τουρκικής απειλής στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι μια πρώτη σημαντική παρακαταθήκη.

Από την άλλη, φωνές κατευνασμού του νεο-σουλτάνου, παραχώρησης εθνικού χώρου, συνεκμετάλλευσης, κλπ, ακούγονται όλο και συχνότερα από στελέχη υπουργείων, πρώην υπουργούς, καθηγητές πανεπιστημίου, δείχνοντας ξεκάθαρα την διχοτόμηση μεταξύ λαϊκού σώματος και των ελίτ του κράτους, της οικονομίας και της διανόησης.

Κι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά του σήμερα από την εποχή της Επανάστασης πριν 200 χρόνια. Τότε, η διανόηση σε μεγάλο βαθμό ταυτιζόταν με τον λαό και εξέφραζε την δίψα του για ελευθερία, όσο αρνητικοί κι αν ήταν οι συσχετισμοί.

Σήμερα αντιθέτως, βλέπουμε μια Επιτροπή που υποτίθεται θα οργανώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, να ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς θα προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα με κουτσομπολίστικα σχόλια και ανιστόρητες συγκρίσεις, παρά να προωθήσει την εθνική αυτογνωσία και να συνδέσει δημιουργικά το τότε με το τώρα.

Για όλα τα παραπάνω, θα συζητήσουμε με τον Γιώργο Καραμπελιά, συγγραφέα – εκδότη και επικεφαλής του κινήματος ΑΡΔΗΝ, την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 19:30 στον πεζόδρομο της Μηνιάτη και Ηφαίστου. Την εκδήλωση διοργανώνει το ΑΡΔΗΝ Δυτ. Ελλάδας σε συνεργασία με την δημοτική κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ.