Πάτρα: «Δε φυλακίζονται τα όνειρα»

Με την ευκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου, εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ-σης Δυτ. Ελλάδας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας επιθυμεί να αναδείξει τη δουλειά που γίνεται στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, μέσα από το παράδειγμα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.

Συγκεκριμένα, προσκαλεί όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία, την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» για να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες «δουλεύουν» μια θεατρική παράσταση. 

Πρόκειται για την παρουσίαση ενός δρώμενου με θέμα «Δε φυλακίζονται τα όνειρα» που είναι το πρώτο από τα τρία μέρη της θεατρικής παράστασης που θα «ανέβει» από την ομάδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής παραμονή Χριστουγέννων. Το έργο είναι διασκευή βασισμένη στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια».

 Οι  εμψυχωτές εκπαιδευτικοί οι κ.κ. α) Φώτης Λάζαρης, κλ. ΠΕ12.04, μηχανολόγος μηχανικός, β) Μαρία Καζάκου, κλ. ΠΕ02, φιλόλογος, διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής, γ) Ιωάννα Γιαννοπούλου, κλ. ΠΕ02, φιλόλογος με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και δ) Κατερίνα Αποστολάκη, ΠΕ02, φιλόλογος, με μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, θα εξηγήσουν σε γονείς και παιδιά πώς οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής εκπαιδεύονται αποκτώντας επαγγελματικές δεξιότητες.

Ο σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής κ. Αθανάσιος Ρισβάς θα εστιάσει την προσοχή του κοινού στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Ειδικότερα θα στοχεύσει στην ευαισθητοποίηση, την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση όλων για υποστήριξη και ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σκοπός της  εκδήλωσης είναι να γίνει κατανοητό ότι μέσω της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Δια Βίου Μάθησης μπορεί να διαμορφωθεί η σωστή στάση ζωής έναντι της αναπηρίας, δηλαδή ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

ΤΕΤΑΡΤΗ, 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

6:30 μ.μ.               Χαιρετισμός από τον Περιφερειακό Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ.

                                Ελλάδας, κ. Κων-νο Γιαννόπουλο.

6:35 μ.μ.               Εισαγωγή από την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ. Ε. κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου και το Δ/ντή του σχολείου κ. Θεόδωρο Λυρή.

6:45 μ.μ.               Οι εκπαιδευτικοί «ξεδιπλώνουν» τους τρόπους που προσεγγίζουν τους  μαθητές τους.

7:00 μ.μ.               Οι μαθητές παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο «Δε φυλακίζονται τα όνειρα».

7:20 μ.μ.               Οι εκπαιδευτικοί κάνουν αποτίμηση των προσπαθειών τους και μιλάνε για μελλοντικές προοπτικές δράσεων.

7:30 μ. μ.              Ο σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής κ. Αθανάσιος Ρισβάς μιλάει για την παροχή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

7:45 μ. μ.              Συζήτηση.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό, προκειμένου όμως να μην υπάρξει πρόβλημα θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  προμηθεύονται θέσεις από το ταμείο του θεάτρου την παραμονή της εκδήλωσης, Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2015, 10:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. και 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ. και την ημέρα της εκδήλωσης, 2 Δεκεμβρίου 2015, από 10:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. και από 17:00 μ.μ. έως την έναρξη.