Πάνω από 400 φάρμακα στην αγορά είναι σε έλλειψη - Τι φταίει

«Είναι σε έλλειψη». Αυτά είναι τα λόγια που ακούν όλο και πιο συχνά οι Πατρινοί από τον φαρμακοποιό τους το τελευταίο τρίμηνο καθώς οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται αυτή την περίοδο από τα ράφια των φαρμακείων, τόσο στην Πάτρα όσο και γενικότερα στην Αχαΐα, παρουσιάζουν ελλείψεις, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, πάνω από 400 σκευάσματα.

Την ίδια ώρα άλλα περίπου 450 παρέχονται σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συνολικά δηλαδή γύρω στα 850 σκευάσματα, παρουσιάζουν προβληματική διακίνηση.

Ανάμεσα τους:

-αντιδιαβητικά (π.χ σιταγλιπίνη),

-ηπαρίνες (αντιπηκτικές ενέσεις που απαιτούνται μετά από χειρουργεία για μην γίνουν θρομβώσεις στο αίμα),

-φάρμακα για το αναπνευστικό (π.χ γλυκοπυρρόνιο),

-αντικαταθλιπτικά (π.χ σερτραλίνη),

-γαστροπροστατευτικά (π.χ ομεπραζολη),

-κορτιζόνες,

-αντιυπερτασικά,

-συγκεκριμένα μυοχαλαρωτικά τα οποία ουσιαστικά είναι «εξαφανισμένα» από την αγορά εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες,

-παυσίπονα,

-αντιφλεγμονώδη,

-φάρμακα για έλλειψη σιδήρου,

-κολλύρια για γλαύκωμα, καταρράκτη κλπ.

Την ώρα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και στα εμβόλια για την γρίπη καθώς φέτος, το ρεπορτάζ καταδεικνύει ότι εστάλησαν συνολικά λιγότερα από πέρυσι.

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πάρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά αφού, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν τον γύρο της πόλης για να βρουν κάποιο φάρμακο που μπορεί να έχει ξεμείνει στο ράφι κάποιου φαρμακείου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένει για μέρες μήπως και βρεθεί κάποιο σκεύασμα ή εν τέλει υποχρεούται να επιστρέψει στον γιατρό του μήπως κι εκείνος του προτείνει προσωρινά κάποια άλλη αγωγή.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και αυτός είναι ένας από τους λόγους των ελλείψεων, καθώς οι πολυεθνικές δεν θεωρούν την χώρα μας προτεραιότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της.

Εξάλλου το clawback (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια εταιρεία, πληρώνει επιστροφή στο κράτος ανάλογη με τα έσοδά της) που πληρώνουν στο κράτος είναι αποτρεπτικό για την εισαγωγή φαρμάκων.

Δηλαδή, με απλά λόγια, όταν μια εταιρία ξέρει πώς θα πληρώσει, και αυτό φαίνεται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποφεύγει να εισάγει πολλά φάρμακα στην Ελλάδα. Ωστόσο πέρα από αυτό, μια από τις σημαντικότερες αιτίες των ελλείψεων ένας από τους λόγους τγια αυτήτην κατάσταση είναι και οι παράλληλες εξαγωγές.

Πέραν αυτού εκτιμάται ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρουσιάζουν μια "περίεργη" αδράνεια και μια αδιανόητη ανεπάρκεια αντιμετώπισης του θέματος. Ο ΕΟΦ έχει χάσει πλέον την ικανότητα ελέγχου της αγοράς με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για την Δημόσια Υγεία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τι νέο Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έχει ούτε ένα στέλεχος σχετικό με την Υγεία για να ελέγχει επαρκώς τέτοια φαινόμενα.