Πάνω από 20% η πτώση του τζίρου στην αγορά την εορταστική περίοδο

Έσφυζε από ζωή και κόσμο η αγορά της Πάτρας κατά την περίοδο των Εορτών όμως ο τζίρος στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης δεν ήταν ο αναμενόμενος καθώς παρατηρήθηκε πτώση 20% με 30%.

Όπως χαρακτηριστικά μας λένε καταστηματάρχες της αχαϊκής πρωτεύουσας, εάν εξαιρέσεις τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου κι έναν, το πολύ δύο δρόμους (Μαιζώνος, Ερμού, βία Κορίνθου) σε όλο το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο επικρατεί μεγάλη απογοήτευση.

Οι καταστηματάρχες, σε γενικές γραμμές, κατέγραψαν μια σχετική μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με πέρυσι καθώς οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί και περιορίστηκαν στα απολύτως βασικά της εποχής όπως δώρα, παιχνίδια για τα παιδιά και τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι.

Ακόμα και στον κλάδο των παιχνιδιών βέβαια οι έμποροι «μοιράζονται την φτώχια τους καθώς τον μεγάλο όγκο της δουλειάς τους τον έχουν «κλέψει» οι πολυεθνικές. Ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη έμειναν αρκετά πίσω καθώς οι Πατρινοί μετέθεσαν την όποια ανανέωση της γκαρνταρόμπας τους για αργότερα, πιθανώς για τα μέσα του Γενάρη οπότε και αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Αρνητικά επίσης καταγράφουν την εορταστική περίοδο και οι μικροπωλητές που έστησαν τους πάγκους τους στην Τριών Ναυάρχων, στο πλαίσιο της παράδοσης των «μποναμάδων».

Όπως λένε οι ίδιοι ο τζίρος τους καταγράφει τουλάχιστον μια πτώση που φθάνει ή και υπερβαίνει το 20% και ζητούν, με κάποιον τρόπο που θα συμφωνηθεί με τους φορείς της πόλης, να μεταφερθούν σε κάποιο πιο κεντρικό σημείο.

Ένας βασικός παράγοντας για την «ψύχρα» που επικράτησε στα ταμεία των καταστημάτων και των μποναμάδων, όπως συμφωνούν άπαντες, ήταν η μεγάλη μείωση στα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές λόγω στο πετσόκομμα που υπήρξε φέτος στο Κοινωνικό Μέρισμα.