Ο κορωνοϊός γίνεται… τοιχογραφία - Εμπνευσμένη από την πανδημία η φετινή παραγωγή του 5ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας

Ο κορωνοϊός μπορεί να αλλάζει τις συνθήκες της ζωής μας, να μας αναγκάζει να ζούμε από εδώ και στο εξής με κανόνες και αποστάσεις ασφαλείας, όμως, δεν αποκλείει το δικαίωμα στην τέχνη.

Τουλάχιστον όχι στην περίπτωση του 5ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας , της διοργάνωσης που με τις τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, κάνει την Πάτρα σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι το φθινόπωρο

Η ψυχή της Art In Progress, o Κλεομένης Κωστόπουλος και η ομάδα του, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που διαμορφώθηκαν από την παγκόσμια κρίση της πανδημίας, αποφάσισαν να τολμήσουν το εγχείρημα. Στήριγμά τους και στην φετινή προσπάθεια θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το πρόγραμμα βέβαια του φεστιβάλ δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεαστεί από την πανδημία. Τα σύνορα άλλωστε παραμένουν κλειστά (μέχρι ώρας), τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές χώρες του κόσμου, ένας παράγοντας ανασταλτικός για την υλοποίηση ενός φεστιβάλ που είναι διεθνές, όχι μόνο στο τίτλο αλλά και στον χαρακτήρα του.

Φέτος, λοιπόν, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την Art In Progress το φεστιβάλ θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, θα κάνει μία μικρή διακοπή τον Αύγουστο και θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν ήδη έχουν οριστικοποιηθεί και πρόκειται για διεθνούς φήμης street artists που οι δημιουργίες τους αποτελούν έργα τέχνης, έχοντας αφήσει το αποτύπωμα τους σε πολλά μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Κλεομένη Κωστόπουλο το 5ο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ της Πάτρας συμπεριλαμβάνει 10 συνολικά τοιχογραφίες και θα φιλοξενήσει ισάριθμους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες εκ ων οποίων υπάρχει ένας Έλληνας και ένας Κύπριος.

Εκκίνηση με Πατρινή έκπληξη

Πριν όμως από τις 10 αυτές τοιχογραφίες που περιλαμβάνονται στο κύριο μενού του φεστιβάλ, ενδέχεται να υπάρξει και μία έκπληξη. Πατρινοί καλλιτέχνες της ομάδας της Art In Progress πρόκειται να προχωρήσουν στην δημιουργία μιας τοιχογραφίας που αναμένεται να κάνει αίσθηση και που θα αποτελέσει την πρώτη γεύση των όσων θα απολαύσουμε στη συνέχεια στο φετινό φεστιβάλ.

Το θέμα ασφαλώς δεν αποκαλύπτεται όμως θα είναι μία δουλειά που θα στηριχθεί σε ντόπιους καλλιτέχνες της Art in Progress.

«Δεν είναι η θεματική του φεστιβάλ η εξωστρέφεια, εξωστρεφής είναι η βάση του και για αυτό άλλωστε είναι και διεθνές, φέρνοντας στην Πάτρα σημαντικούς» συμπληρώνει ο Κλεομένης Κωστόπουλος, μιλώντας στις «7 Μ».

«Το ιδιαίτερο στοιχείο φέτος είναι ότι θα υπάρξουν ψηφιακές τοιχογραφίες που θα αντλούνται από θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και ασφαλώς τα έργα που θα παρουσιαστούν θα έχουν στοιχεία που θα αναφέρονται στην παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού.

Νομίζω πως όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ θέλουν να βάλουν στο έργα τους στοιχεία και μηνύματα που αναφέρονται σε αυτή την παγκόσμια κρίση και στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχει δημιουργήσει στην ανθρωπότητα.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι δουλεύουν στα προ – σχέδια των έργων τους και σίγουρα το θέμα του κορωνοϊού θα είναι ένα από αυτά που θα χαρακτηρίσουν το φετινό φεστιβάλ, κάτι που θα έχει αρκετό ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό».

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά αφού η τέχνη (πόσο μάλλον η υψηλής ποιότητας τέχνη αφού μιλάμε για σημαντικούς καλλιτέχνες) αντλείται και εκφράζεται μέσα από την ζωή για την ζωή.

Η Πάτρα έτσι μέσα από το φεστιβάλ αυτό ετοιμάζεται να γίνει για ακόμα μία χρονιά σημείο διεθνούς αναφοράς, αυτή τη φορά όμως σε μια παγκόσμια κοινωνία που διαμορφώνεται από τις συνθήκες της πανδημίας.

Μια πρωτογενής παραγωγή με διεθνή εμβέλεια

Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ της Art In Progress, έτσι και αλλιώς, έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου και αυτό ασφαλώς δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά την παγκόσμια κοινότητα της τέχνης.

«Είναι το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ αυτού του είδους σε όλη την Ελλάδα, φτιαγμένο από  την κοινωνία των πολιτών και πιστεύω ότι έχει ένα τρομερό ενδιαφέρον γιατί δεν αναπαράγει καλλιτεχνικό υλικό, αλλά αντίθετα δημιουργεί πρωτότυπο υλικό, αφήνοντάς το στην πόλη. Είναι μία πρωτογενής παραγωγή με πρωτότυπα έργα που φτιάχνονται στην Πάρα, μόνο για την Πάτρα, αλλά ταυτόχρονα απευθύνονται σε όλο τον κόσμο».

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεναγηθεί στους χώρους των τοιχογραφιών της Πάτρας αρκετές εκπαιδευτικές ομάδες από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, αλλά και γκρουπ επισκεπτών που θέλουν να δουν από κοντά τα έργα που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Artwalk.

 

Πρόβλημα με τα σεμινάρια

Όλα δείχνουν ότι κορωνοϊός δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά για αυτό το φεστιβάλ, αλλά αντίθετα μέσα από τις εμπνεύσεις των καλλιτεχνών, θα έχει έναν δημιουργικό χαρακτήρα. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σίγουρα πολλές δυσκολίες και υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε.

Το να δημιουργείς μία τοιχογραφία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συνωστισμό και συναθροίσεις» τονίζει ο κ. Κωστόπουλος. Ένα από αυτά τα εμπόδια έχει να κάνει με τα workshops και τα σεμινάρια που γίνονταν πάνω στην street art, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, μυώντας στην τέχνη δεκάδες ανθρώπους και κυρίως νέα παιδιά.

«Αυτό είναι κομμάτι του φεστιβάλ που ακόμα δεν γνωρίζουμε αν φέτος θα κατορθώσουμε να έχουμε. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, όμως, για την ώρα είναι δύσκολο αφού τα σεμινάρια αυτά απαιτούν συναθροίσεις».

Πάντως το open call της Art In Progress για το 5o Διεθνές Street Art Φεστιβάλ τρέχει έως στα τέλη του μήνα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, η συμμετοχή των εθελοντών αυξάνεται και η ομάδα αναμένεται να μεγαλώσει. Το πρόγραμμα με το που θα πραγματοποιηθεί η κάθε τοιχογραφία είναι ήδη έτοιμο και έτσι η υπαίθρια γκαλερί της Πάτρας αναμένεται να γίνει ακόμα πιο πλούσια. Όπως πιο πλούσια καλλιτεχνικά θα είναι η Πάτρα στα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη, όταν δηλαδή το φεστιβάλ ολοκληρωθεί.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση").