Ο ερειπιώνας του Λαδόπουλου και η αξιοποίησή του

Εικοσιένα χρόνια μετά την αγορά του και περίπου 28 χρόνια μετά το κλείσιμο της χαρτοβιομηχανίας επί της λεωφόρου Ακτής Δυμαίων, το εργοστάσιο Λαδόπουλου είναι πάντα μια αισθητική μόλυνση για την Πάτρα απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Τώρα Περιφέρεια και δήμος ενώνουν δυνάμεις για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Βασικός στόχος, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «η δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη κοινωνική ανάπλαση για τη νότια πλευρά της πόλης». Το ακίνητο ανήκει στον δήμο, ο οποίος το αγόρασε το 1998 έναντι 1.620.100.000 δισ. δραχμών με δάνειο και αποτελείται από συγκρότημα 13 κτιρίων (συνολικά 44.500 τ.μ.), σε οικόπεδο 58.000 τ.μ.

Το πρώτο βήμα έγινε από την Περιφέρεια που κατέθεσε αίτημα στον δήμο για την παραχώρηση, ενώ προτείνεται εκεί να στεγαστούν, μεταξύ άλλων, το διοικητήριο της Περιφέρειας, το μουσικό σχολείο της Πάτρας, ένας παιδικός σταθμός, ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα πολιτισμού, ένα κέντρο καινοτομίας για το PATRAS IQ κ.ά. Από την πλευρά του ο δήμος προτείνει να δημιουργηθούν γραφεία διοίκησης για την κάλυψη των αναγκών του δήμου 3.000 τ.μ., μουσικό σχολείο, studio για τη νεολαία, αίθουσες χορού, παράρτημα του δημοτικού ωδείου, βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν. Επίσης, «προτείνεται η δημιουργία μουσείου βιομηχανίας και εργασίας καθώς υπάρχει διατηρητέος χώρος με μηχανήματα της χαρτοποιίας».

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την επιλογή χρηματοδοτικού μοντέλου, και έχουν γίνει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ. Για το ίδιο θέμα ο δήμος υποστηρίζει ότι υπάρχει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο «για χρηματοδότηση της Περιφέρειας, με σκοπό την ανέγερση νέου διοικητηρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πάτρα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και επανάχρηση του Λαδόπουλου».

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «η πρότασή μας να γίνει εκεί διοικητήριο της Περιφέρειας και άλλων φορέων του Δημοσίου, σχολεία, χώροι πολιτισμού κ.ά., διευκολύνει τη μέγιστη χρηματοδότηση με κρατικούς πόρους», προσθέτοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί πλήρως η δαπάνη για το σύνολο του έργου, αφού είναι δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα, μετακινήσεις και ανάπτυξη δομών».