Ο διεθνούς φήμης Ρέιμον Ντυβάλ σε εκδήλωση του παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών

Το ζήτημα της μόρφωσης και εκπαίδευσης της νεολαίας μας είναι κυρίαρχο στην κοινωνία που ζούμε, πολύ περισσότερο τώρα στην περίοδο κρίσης η οποία με τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της αποδιοργανώνει την πυξίδα σκέψης, επιλογών και προγραμματισμού των νέων για τη ζωή τους.

Το τι διδάσκονται οι νέοι στο σχολείο, το πώς το διδάσκονται και σε τι χρησιμεύει αυτό που διδάσκονται στο πλαίσιο των δεδομένων της σημερινής πραγματικότητας είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ίδιους τους νέους, τους εκπαιδευτικούς, την κοινωνία και την πολιτεία.

Η Εστία Επιστημών Πάτρας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχονται στην έδρα της στο Πλατάνι στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας, την Παρασκευή 17 Μαίου 2019, μια σημαντική διεθνή προσωπικότητα που θα αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ρεϊμόν Ντυβάλ.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ημερίδα περιλαμβάνει δυο διαλέξεις για τη γνωστική ανάλυση της μαθηματικής δραστηριότητας και την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:30-11:00 Ευγενία Κολέζα: Παρουσίαση του καθηγητή Raymond Duval

11:00-12:00 Raymond Duval: Οι καταγραφές των σημειωτικών αναπαραστάσεων: Εργαλεία γνωστικής ανάλυσης της μαθηματικής δραστηριότητας και της ανθρώπινης σκέψης.

12:00-12:30 Συζήτηση

12:30-13:30 Διάλειμμα

13:30-14:30

Βένιος Αγγελόπουλος: Κατανόηση, εμπέδωση και χρήση των μαθηματικών εννοιών – χρονική και δομική ιστορικότητα

14:30-15:00 Συζήτηση

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΕΣΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ