Ο αιχμηρός κριτικός και ποιητής Νίκος Λάζαρης στις 13 Σεπτέμβρίου στο Πολύεδρο

 

Ο γνωστός Πατρινός ποιητής και κριτικός Νίκος Λάζαρης στις 13 Σεπτεμβρίου στο Πολύεδρο. Στις 8 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του "Η αιχμή του δόρατος, κριτικά κείμενα 1987-2011". Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, ο ποιητής Σπύρος Βρεττός και ο καθηγητής στη Νομική Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης.

 «Η αιχμή τού δόρατος» περιλαμβάνει πενήντα κριτικά δοκίμια που δημοσίευσε ο Νίκος Λάζαρης  σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά από το 1987 μέχρι το 2011, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη αιχμηρότητα των κρίσεων και από τη νηφάλια αποτίμηση και τα αποδεικτικά επιχειρήματα που είναι αναγκαία για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Να σημειωθεί ότι ο  Νίκος Λάζαρης που γεννήθηκε στη Νίκαια τού Πειραιά (και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα)κατάγεται από τα Καμίνια Πατρών, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του και σήμερα ζουν  -όπως άλλωστε και στην Πάτρα- πολλοί συγγενείς του(όταν ήταν έφηβος περνούσε όλα τα καλοκαίρια του στα Τσουκαλέικα).  Στα πρώτα του νιάτα υπήρξε ένας  ταλαντούχος ποδοσφαιριστής( έπαιζε στη θέση του κεντρικού κυνηγού) ο οποίος έκανε καριέρα τις δεκαετίες τού ‘60 και τού ’70 φορώντας τη φανέλα τής  Νίκης Πλάκας ,τού Αίαντα Σαλαμίνας και τού Απόλλωνα Αθηνών.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1974 με τέσσερα ποιήματα στον τόμο « Κατάθεση». Ακολούθησαν εφτά ποιητικές συλλογές  και ο πρόσφατος τόμος με τα κριτικά δοκίμια. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος τής Εταιρείας Συγγραφέων.