ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΧΟΝΟΙΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. Ομιλία της Χαρίκλειας Δημακοπούλου

Οδεύοντας προς τη διακοσιετηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας διοργανώνουν κύκλο ομιλιών-με χρονικό ορίζοντα το 2021- από ιστορικούς και εν γένει άτομα του πνεύματος, στον οποίο προσεγγίζονται όψεις της Επανάστασης και κατατίθενται οι απόψεις των ομιλητών γι’ αυτή. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι  προϋποθέσεις, για να τιμηθεί η συγκεκριμένη επέτειος με την εγκυρότητα και την πολυφωνία που της αξίζει.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη της  σειράς, πού προγραμματίζει ἡ «Πελοπόννησος» με θέμα το 1821, με ομιλήτρια την κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και ώρα 19.30

Το θέμα της προσεχούς ομιλίας της Χαρίκλειας Δημακοπούλου είναι «Ορἀματακαί διχόνοιες τό πρώτο έτος της Επαναστάσεως». Η ίδια μας περιγράφει : «Στήνὁμιλία μου παρουσιάζω τά γεγονότα τοῦ πρώτου ἔτουςτοῦἈγῶνοςτῆςἈνεξαρτησίαςἐξἐπόψεωςπολιτικῆς δραστηριότητος καίἐσωτερικῶν συγκρούσεων ἀπότῆςἀφίξεωςτοῦ Δημητρίου Ὑψηλάντου.

Κύριο βάρος ἀποδίδεταιστήν συγκέντρωση καίτίς συνομιλίες στά Βέρβαινα καίστήν προσπάθεια ἐξισορροπήσεωςτῆςἐξουσίας μεταξύ Ὑψηλάντουκαίἐντοπίων προκρίτων καθώς καίτό διχαστικό πνεῦμα πού εἶχεἤδηἐκδηλωθῆ μεταξύ διαφόρων συμφερόντων. Τά γεγονότα ἐκεῖναδιατηροῦν μεγάλο ἐνδιαφέρον μέχρι σήμερα καθώς ἐπανελήφθησαν πολλές φορές στήν διαδρομή τῶν 198 ἐτῶντῆςἈνεξαρτησίας μας.