Ομιλία Σπαρτινού στο 7ο Forum Ενέργειας

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, παρευρέθηκε στο 7ο Forum Ενέργειας, που έλαβε χώρα στην Πάτρα στις 16-17 Μαρτίου. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη, εκτίμησε ότι η χώρα βαδίζει στο μέλλον δημιουργώντας μια διαφορετική επόμενη μέρα στον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στην περιοχή μας με την έλευση του φυσικού αερίου, την έρευνα των υδρογονανθράκων και με τη δημιουργία νέων  δομών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Υποστήριξε ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική συμβολή των ενεργειακών δεδομένων στην τοπική ανάπτυξη, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, στην ασφάλεια και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων.

Αναφορικά με το χρόνιο αίτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Πάτρα θύμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ανάπτυξη δικτύων στις τρεις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο) και σημείωσε την ανάγκη να οριστικοποιηθούν σύντομα οι χώροι και οι προϋποθέσεις τροφοδοσίας των δικτύων.

Αναφέρθηκε επίσης και στην προοπτική χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στα πλοία, και εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα περιφρουρούσε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις παραθαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον, εστίασε και στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ενεργειακές κοινότητες τόσο σε επίπεδο οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, προάγοντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, με αφορμή την παρουσίαση τουριστικής διαδικτυακής πλατφόρμας, τόνισε την ανάγκη και τις προοπτικές ανάπτυξης της καινοτομίας στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών αλλά και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που πρέπει να στηρίζεται αφενός σε συνέργειες των Περιφερειών του Δυτικού άξονα της χώρας και αφετέρου μεταξύ των αυτοδιοικητικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα.