Ομάδα φοιτητών της Πάτρας συμμετέχει σε κορυφαίο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας

Η ομάδα iGEM Patras προχώρησε στην ανάπτυξη ενός φορητού εργαστηρίου μοριακής βιολογίας, με στόχο τον εύκολο και ακριβή προσδιορισμό της απαιτούμενης δόσης σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.

Στόχος της να ξεπεραστούν τα  βασικά εμπόδια προκειμένου να εφαρμοστεί η Φαρμακογονιδιωματική στη κλινική πράξη είναι η έλλειψη της απαιτούμενης εκπαίδευσης αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η Φαρμακογονιδιωματική  είναι η επιστήμη που μελετά τι  αλληλεπιδράσεις, του κάθε φαρμάκου στον ανθρώπινο οργανισμό καλείται και μπορεί να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο ανάμεσα σε δύο ασθενείς, που λαμβάνουν την ίδια δόσητο φάρμακο μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στον πρώτο ενώ για τον δεύτερο να είναι άκρως τοξικό.

Η ομάδα πρόκειται να προωθήσει την ιδέα της μέσω του iGEM Competition, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας, που διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT) και διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2003.  Πρόκειται για ένα διαγωνισμό υψηλής απήχησης, ο οποίος την περασμένη χρονιά ξεπέρασε τον αριθμό των 300 διαφορετικών ομάδων από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα iGEM Patras σχηματίστηκε έπειτα από συνεργασία του εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του τμήματος Φαρμακευτικής και του εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και αποτελείται από φοιτητές, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου σπουδών, των τμημάτων Φαρμακευτικής, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθένας εκ των οποίων επιτελεί διαφορετικό ρόλο στην ομάδα.

Μεγάλο “στοίχημα”, για την ομάδα από την Πάτρα, αποτελεί η ανάδειξη του ερευνητικού έργου των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Μέσω του διαγωνισμού, θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από μια καινοτόμο ιδέα, συνεργασία και όρεξη για δουλειά προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου.