Οικολογικό Πάρκο άθλησης το έλος Αγυιάς - Υπογραφή σύμβασης

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης,  Παρασκευή, 10 Ιουλίου, στις 12.30 στο Δημαρχείο, θα υπογράψει την σύμβαση για το έργο ανάπλασης του Έλους της Αγυιάς.

Θυμίζουμε, ότι περίπου ένα μήνα πριν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στον συγκεκριμένο χώρο, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την προστασία και την ανάδειξη του Έλους.

Ένας πανέμορφος χώρος στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας που παρότι κατά τα άλλα προστατεύεται από τους νόμους, είχε εγκαταλειφθεί στην βρωμιά και τα σκουπίδια από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, περιμένοντας τον επενδυτή, που θα τον εκμεταλλευόταν για τα κέρδη του.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων, ετοίμασαν την μελέτη, για την προστασία, ανάπλαση και ανάδειξη του Έλους και την συγκεκριμένη ημέρα, ο Δήμαρχος, μαζί με την Διευθύντρια Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου, παρουσίασαν το έργο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που αναμένεται σε 14 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Στην μελέτη προβλέπεται, η μετατροπή της περιοχής σε Οικολογικό Πάρκο, το οποίο θα περιβάλλει το έλος, ήπια αναψυχή με τη δημιουργία μονοπατιών για περίπατο, αθλητισμό, ποδηλατάδα και οικολογική ενημέρωση με τη πρόβλεψη ανάλογου εξοπλισμού, όπως παρατηρητήρια, πινακίδες επεξηγήσεων σε κομβικά σημεία, κιόσκια με καθιστικά και με υλικό πληροφόρησης για το έλος, παρατηρητήρια της πανίδας, οργανωμένες θέσεις για πικνίκ.

Για το υποέργο της διαμόρφωσης του Οικολογικού πάρκου του έλους προβλέπονται, χωματουργικές εργασίες - εκσκαφές και επιχώσεις, επιστρώσεις εξωτερικού χώρου με διάφορα υλικά, όπως ξύλινα δάπεδα, επιστρώσεις πατημένου χώματος, αλλά και ξύλινες κατασκευές διάφορων τύπων.

Η δαπάνη που προβλέπεται να απαιτηθεί για το αντικείμενο της μελέτης είναι 2.536.290,32 ευρώ για εργασίες πλέον 608.709,68€ για ΦΠΑ, ήτοι συνολικής δαπάνης με ΦΠΑ 3.150.000,00 €.

Το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης για την εκτέλεση του έργου θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άξονα Προτεραιότητας: 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Δράσεις για την υλοποίηση των στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των πόλεων Πατρέων και Αγρινίου».