Ξερόλακα: Η τριετία πέρασε, ο ΧΥΤΑ... δικάζεται

Αλλο ένα επεισόδιο του σήριαλ «Ξερόλακα» είναι προγραμματισμένο για αύριο στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας. Ο Δήμος Πατρέων θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για τις συνθήκες λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων μετά από αναφορά που έκαναν τρεις σύλλογοι της περιοχής πριν από τρία χρόνια και τα αποτελέσματα αυτοψίας που διενεργήθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Η αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης είναι από αναβολή (είχε προγραμματιστεί αρχικά τον προηγούμενο Φεβρουάριο). Ξεκίνησε από αναφορά που έκαναν οι σύλλογοι Ανω Συχαινών, Αμπελοκήπων και «Αγνάντι» το 2016 με βασικό λόγο αντίδρασης ότι δεν γινόταν ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν διαχρονικά ότι οι πυρσοί καύσης πρέπει να λειτουργούν για να μη διαχέεται το βιοαέριο στην ατμόσφαιρα, όπως συμβαίνει επί χρόνια.

Την επόμενη χρονιά και με βάση την αναφορά των τριών συλλόγων δόθηκε εντολή από τις εισαγγελικές αρχές να διενεργηθεί αυτοψία στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

Ο έλεγχος που έγινε τον Απρίλιο του 2017 επιβεβαίωσε ότι δεν γινόταν καύση του βιοαερίου και επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στον Δήμο.

Ανάμεσα στις παρατηρήσεις που φέρονται να έκαναν οι ελεγκτές ήταν ότι υποβαθμίζεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής γύρω από την Ξερόλακκα και ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης.