Ξανά στο εδώλιο για την υπόθεση του Μπακάρι Χέντερσον

Επιεικείς θεωρεί τις ποινές που επιδικάστηκαν στα πρόσωπα που εξόντωσαν τον Μπάκαρι Χέντερσον η Εισαγγελία Εφετών Πατρών. Στην έφεση ζητείται να ξανακαθίσουν στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι που, μετά την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού, εκτίουν ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή των γονιών του θύματος, που με συνεντεύξεις τους σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υποστήριξαν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του παιδιού τους. Με την έφεση η Εισαγγελία ζητεί να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού έξι Σέρβοι κατηγορούμενοι και για απλή συνέργεια ο Έλληνας μπάρμαν.

«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα», επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξή του η τύχη του είχε προδιαγραφεί.

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι, αν οι δράστες ήθελαν να τιμωρήσουν τον 23χρονο, όπως υποστηρίζουν, θα τον χτυπούσαν σε άλλα σημεία του σώματος και όχι στο κεφάλι.

«Στο τέλος της καταδίωξης, αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει (πράγμα σχεδόν αδύνατο), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός».

Γι' αυτούς τους λόγους χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση του δικαστηρίου. «Έσφαλε, λοιπόν, καταφανώς το δικαστήριο που μετέτρεψε την κατηγορία από ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη ως προς τους προαναφερόμενους δράστες».

Ειδική αναφορά γίνεται και στη στάση τους μετά τον ξυλοδαρμό που ο άτυχος Τεξανός τουρίστας βρισκόταν αιμόφυρτος στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του.

Εσφαλμένη κρίνεται επίσης η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ελληνα μπάρμαν που συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό και μετά τη δίκη βγήκε από τη φυλακή.