Ν. Παπαδημάτος:Να μην εξαιρεθεί κανένα Μέσο Ενημέρωσης στην προβολή των Μεσογειακών

Να εξεταστεί η δυνατότητα ώστε να μην εξαιρεθεί κανένα Μέσο Ενημέρωσης στην προβολή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων ζήτησε ο κ. Νίκος Παπαδημάτος.

Ο κ.Παπαδημάτος εξήγησε στους στενούς του συνεργάτες ότι τα τοπικά ΜΜΕ "όλο το χρόνο προσφέρουν φήμη και υπηρεσίες στην πόλη και δεν πρέπει σε ένα μεγάλο event όπως οι Μεσογειακοί να υπάρξουν εξαιρέσεις".

Η γραμμή Παπαδημάτου είναι έστω και με συμβολικά ποσά να υπάρξει η ηθική τουλάχιστον πρακτική "ότι δεν ξεχάσαμε κανέναν". 

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή είναι η διαπίστωση ότι ακόμη και ΜΜΕ με μακρά διαδρομή στην τοπική ενημέρωση έχουν αποκλειστεί άγνωστο γιατί. Μάλιστα ορισμένα από αυτά έχουν καταθέσει αίτημα και όλα τα δικαιολογητικά (ενημερότητες κ.α.) για μικρά ποσά (μέχρι 1.000 ευρώ), αλλά έχουν αγνοηθεί.

Στο μεταξύ το molonoti.gr αποκαλύπτει ότι κακώς ζητείται από τα ΜΜΕ φορολογική - ασφαλιστική, ποινικό μητρώο κ.α. για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ,  γιατί ο νόμος από το 2017 έχει αλλάξει. Ζητώντας από τους Μεσογειακούς ενημερότητες, αποκλείονται μικρο-οφειλέτες για κάθε προμήθεια (δεν αφορά δηλαδή μόνο τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά κάθε επαγγελματία).

Η εν λόγω τροπολογία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ως νόμος για την «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων –Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», όπου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των τροποποιήσεων του Ν.4412 για απαλλαγή στην υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και των άλλων εγγράφων για την υπογραφή σύμβασης μέχρι του ποσού των 2.500€, που θα διευκολύνουν σημαντικά πλέον τη ρευστότητα των επιχειρήσεών μας.

Πρόκειται για το νόμο 4497-13/11/17 και το συγκεκριμένο άρθρο είναι το «107» με αρ. ΦΕΚ: 171 ΑΦΕΚ.

Έτσι, κατά την είσπραξη των τιμολογίων βάσει του δημόσιου λογιστικού ισχύουν τα ποσά από το νόμο (1.500€ για απαλλαγή φορολογικής 3.000€ για απαλλαγή ασφαλιστικής) για συμβάσεις όμως μέχρι 2.500€ δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό (άρθρο 107 παρ.11).

Επιπλέον υπάρχει και ειδική διάταξη για αναδρομική ισχύ, οπότε οι δαπάνες που έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και σήμερα να θεωρούνται νόμιμες κι ως εκ τούτου να μπορέσουν να εισπραχθούν και παλαιότερα τιμολόγια (άρθρο 107 παρ.52).