Ν. Κοντοές: Το λιμάνι της Πάτρας μπροστά σε μια τριπλή πρόκληση: Μεταφορές, υγραέριο, αποθήκευση

Το λιμάνι της Πάτρας υπήρξε επί δεκαετίες η οικονομική ατμομηχανή της πόλης. Κάποτε το λιμάνι της Πάτρας είχε έντονη κίνηση εμπορικών πλοίων από όλο τον κόσμο. Τα πλοία αυτά εξήγαγαν κυρίως σταφίδα αλλά και μετάξι, δέρματα, δημητριακά. Οι Πατρινοί εισήγαγαν οικοδομικά υλικά, είδη υφαντουργίας αλλά και ζάχαρη, καφέ. Οι εμπορικές αυτές δραστηριότητες μετέτρεψαν την Πάτρα ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και δημιούργησαν τις πρώτες γραμμές πλοίων που συνέδεαν με δρομολόγια την Πάτρα με την Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αγκώνα, Πειραιά, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Γιβραλτάρ, Τεργέστη κ.λ.π.


Αργότερα η Πάτρα έγινε το λιμάνι της μετανάστευσης αφού η μετακίνηση προς τις ΗΠΑ ήταν με πλοίο. Χρειάστηκε να αρχίσουν οι μακρινές αεροπορικές πτήσεις για να καταργηθεί η υπεραντλαντική γραμμή. Τέλος από το 1960 έχουμε την λεγόμενη γραμμή της Αδριατικής (Πάτρα - Ιταλία) που ακόμη είναι χρήσιμη και ουσιαστική

Ένα κρίσιμο σημερινό ερώτημα είναι: Σήμερα ποια είναι η συμβολή του νέου λιμανιού της Πάτρας στην οικονομία της; Στον Οργανισμό Λιμένα Πατρών (ΟΛΠΑ) εργάζονται 37 άτομα. Ο ετήσιος τζίρος του φορέα είναι 6 εκατ. ευρώ. Και η ετήσια συμβολή του λιμανιού στην οικονομία της πόλης φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

"Έχουμε ένα πραγματικά άρτιο λιμάνι, με σύγχρονες υποδομές. Φυσικά πρέπει να βελτιωνόμαστε συνεχώς γιατί τα πάντα αλλάζουν γοργά αλλά είμαστε έτοιμοι για κάθε νέα πρόκληση" δηλώνει στην "Μ" ο κ. Νίκος Κοντοές Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ.

Ο κ. Κοντοές, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Επί των ημερών του, ο ΟΛΠΑ έχει μια πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος των μεταφορών και της επιβατικής κίνησης. Έχει επίσης σχέδιο για την μέγιστη δυνατή επίδοσή του. Ο ίδιος μας εξηγεί:

- Τα έργα στο λιμάνι συνεχίζονται. Ήδη έχουμε ζητήσει 2,5 εκατ. ευρώ κυρίως για αναβάθμιση της ασφάλειας στο λιμάνι. Ταυτόχρονα προχωρούμε σε νέες υποδομές για επέκταση δραστηριοτήτων μας.

ΕΡ: Ποιος είναι ο νέος χαρακτήρας γαι το λιμάνι της Πάτρας;
ΑΠ: Η επιβατική κίνηση μειώνεται λίγο - λίγο και αυτό οφείλεται στον ανταγωνιστή που λέγεται αεροπλάνο - έχει πια φθηνά εισιτήρια, ενώ κερδίζεις χρόνο. Επίσης  στην οικονομική κρίση, αλλά και στην Εγνατία Οδό,
που πήρε μέρος της κίνησης.

ΕΡ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός λοιπόν; Τι μέλλον έχει το λιμάνι της Πάτρας;
ΑΠ: Νομίζω ότι πρώτη μας μέριμνα πρέπει να είναι - και είναι - το εμπορικό κομμάτι, δηλαδή η μεταφορά κοντέινερς. Το μέλλον είναι στις συνδυασμένες μεταφορές γι αυτό και σας λέγω ότι κρίσιμη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φτάσει στο λιμάνι μας, η γραμμή του τρένου. 

ΕΡ: Το εμπορικό λιμάνι δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης αναγκαίων έργων; Πώς και πότε θα βρεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια;

ΑΠ: Υπάρχουν τρόποι χρηματοδότησης. Ένας είναι το ΕΣΠΑ αλλά εκεί η ΕΕ δεν επιτρέπει προς το παρόν χρηματοδότηση, θεωρώντας ότι το κράτος ενισχύει τον ιδιώτη ΟΛΠΑ (είναι ΑΕ) άρα έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό. Μια δεύτερη πηγή χρηματοδότησης είναι η CEF. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο δυστυχώς δεν ενταχθήκαμε το 2014 αν και χρηματοδοτεί έργα μεταφοράς. Το Φθινόπωρο του 2017 όμως έχουμε δικαίωμα να υποβάλλουμε αίτημα χρηματοδότησης που πάντως θέλει 2-3 χρόνια και επικαιροποιημένες μελέτες - γιατί έχουμε μελέτες - ώστε να μπούμε σε πορεία χρηματοδότησης. Τέλος υπάρχει και το πακέτο Γιουνκέρ. Δεν αποκλείω και έναν συνδυασμό όλων των τρόπων.

ΕΡ: Πέραν του μεταφορικού έργου θα υπάρξουν άλλες λιμενικές δραστηριότητες;

ΑΠ: Φυσικά. Η Πάτρα μπορεί να γίνει σημείο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μάλιστα έχουμε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα "Posseidon Med 2" το οποίο συγχρηματοδοτεί κατά 50%. Μιλάμε για ενεργειακό προϊόν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανία, στις κατοικίες, κ.ο.κ. Η Δυτική Ελλάδα είναι η μοναδική περιοχή που δεν έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Είναι και η Ήπειρος αλλά μέσω του αγωγού προς Ιταλία που θα γίνει θα αποκτήσει πρόσβαση. Σημειώστε επίσης πως μιλάμε για ένα μη ρυπογόνο ενεργειακό προϊόν. Πιστεύω επίσης ότι θα είναι και μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.

ΕΡ: Μια δραστηριότητα θα είναι φαντάζομαι και το Υδατοδρόμιο.
ΑΠ: Εμείς πετύχαμε να έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας και απομένει μια τυπική έγκριση του υπουργείου. Έχουμε πλέον Υδατοδρόμιο. Δεν θα προλάβουμε δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι - μακάρι να διαψευστώ - γιατί έχουμε στη συνέχεια διαγωνισμούς για τον ανάδοχο διαχείρισης, προσλήψεις οκτώ θέσεων, τους operators. Επίσης πέραν της Πάτρας, των Παξών και της Κέρκυρας που είναι ένα πρώτο δίκτυο μεταφορών, χρειάζόμαστε κι άλλα σημεία ώστε με ένα μεγαλύτερο δίκτυο, να ειναι βιώσιμο οικονομικά το εγχείρημα.

ΕΡ: Δεν βοηθά να είναι τα υδροπλάνα αμφίβια; Να προσγειώνονται δηλαδή και σε κανονικό αεροδρόμιο;
ΑΠ: Μα, ναι! Άλλωστε το έχουμε ήδη στο σχεδιασμό μας, οπότε αν συμπεριλάβει κανείς και τα αεροδρόμια Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ενδεχομένως Ιωαννίνων κ.λ.π έχουμε ήδη έναέτοιμο και δυνατό δίκτυο στο Ιόνιο.

ΕΡ: Άλλη δραστηριότητα για το λιμάνι μας;
ΑΠ: Η αξιοποίηση της Πειραϊκής Πατραϊκής. Προτείνουμε μάλιστα το τρένο να συνεχίσει στον υπάρχον ίχνος και να φτάνει στην ΠΠ όπου θα γίνονται μεταφορτώσεις κοντέινερς και άλλων αγαθών.

ΕΡ: Έχετε πλήρη άποψη για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Να πέσουν οι μάντρες; Να θεωρούμε θαλάσσιο μέτωπο από τον Κόκκινο Μύλο έως την πλαζ; Τι πρέπει να γίνει;
ΑΠ: Εγώ δεν μιλώ για "μέτωπο" αλλά για πρόσωπο. Μέτωπο παραπέμπει σε διαμάχη. Ναι το θαλάσσιο πρόσωπο είναι ασφαλώς από τον Κόκκινο Μύλος έως την πλαζ πλην φυσικά του νέου λιμένα.

Η σειρά πρέπει να είναι η εξής: α) Με ευρέιες συσκέψεις και συμμετοχή, αποφασίζει η πόλη τι θαλάσσιο πρόσωπο θέλει. β) Ρίχνει τις μάντρες αν αυτό συνάδει με το τι αποφάσισε. γ) Κάνει διεθνή διαγωνισμό ώστε να έρθουν επαγγελματίες που θα έχουν σπουδαία άποψη για το πως και τι πρέπει να γίνει. Χρειαζόμαστε ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, για να βρούμε τον χαρακτήρα που θα προσδώσουμε στο θαλάσσιο πρόσωπο της πόλης. Κρατήστε ότι μόνο το παλιό λιμάνι είναι 270 στρέμματα. Τι θα τα κάνουμε.
*(Η συνέντευξη δόθηκε στην έντυπη Μολονότι).