Νίκος Νικολόπουλος: Άρχισε το προεκλογικό «βόλεμα» από τον Κ.Πελετίδη με 40 συμβασιούχους!

Αφήνει στο δρόμο 850 που δεν είναι «ημέτεροι»!

Τακτοποιήθηκαν 40 «ημέτεροι» από τον Δήμο της Πάτρας και όλοι οι άλλοι να πάνε να βρούνε το δίκιο τους στα «άχυρα» της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας;

Αυτό είναι το πνεύμα της ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας για τους 8μηνίτες συμβασιούχους κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, που υλοποιήθηκε από 34 Δήμους της χώρας (ανάμεσά τους και ο Δήμος της Πάτρας).

Ο Νίκος Νικολόπουλος ευθέως υπαινίσσεται ότι ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης μεθόδευσε κρυφίως το «βόλεμα» των 40 συμβασιούχων, ενώ για τους υπόλοιπους είχε μόνο μισόλογα αόριστης στήριξης του αγώνα τους!

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή είναι το ακόλουθο:

Θέμα:  Πώς οδηγήθηκαν μόνο 40 από το σύνολο των 900 8μηνων συμβασιούχων  του «κοινωφελούς προγράμματος σε 34 δήμους, για 7180 θέσεις πλήρους απασχόλησης» του ΟΑΕΔ για το  Δήμο Πατρέων, στην προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη;

Στην συνάντηση που είχαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Εξυπηρέτησης Πολιτών Διονύσης Πλέσσας με την δεύτερη ομάδα που προσέφυγε στα δικαστήρια για να συνεχίσουν να δουλεύουν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, ενημερώθηκαν για την στήριξη μεν των αιτημάτων τους εκ μέρους της Δημοτικής αρχής ενώπιον του δικαστηρίου,  αλλά και για την αδυναμία άμεσης  πληρωμής τους σε περίπτωση που δικαιωθούν στα δικαστήρια και επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Επίσης ο κ. Πελετίδης αναφέρθηκε  σε  νέα ομάδα 8μηνων συμβασιούχων που θα προκηρυχτεί από τον ΟΑΕΔ  και πως θα πρέπει να δοθεί δικαίωμα εργασίας και σε άλλους πολίτες, παρόλο που κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 8μηνου κοινωφελούς εργασίας  είχε προχωρήσει σε δηλώσεις στήριξης τους και είχε εκδηλώσει σαφώς την επιθυμία του για απορρόφηση τους από το Δήμο, ως χρήσιμοι και αναγκαίοι στην υπηρεσία, προχωρώντας μάλιστα στην υλοποίηση αυτής με την πρωτοβουλία του να απευθυνθεί στον υπουργό Εργασίας με πρόταση για παράταση του προγράμματος.

Επειδή, δεν υπήρξε ενημέρωση από τα συλλογικά όργανα των συμβασιούχων  για την προσφυγή μέρους αυτών  στην Δικαιοσύνη, αλλά έγινε εν κρυπτω, αφού δεν ανακοινώθηκε σε κανένα τοπικό μέσο ενημέρωσης, αλλά ούτε και ατομικά ενημερώθηκε ο καθένας συμβασιούχος μέσω συγκεντρώσεων στο εργατικό κέντρο , όπως συνήθως γινόταν για όλες τις κινητοποιήσεις που τους αφορούσαν  και από συγκεκριμένα άτομα με συνδέσεις στον κομματικό φορέα που αφορά την  Δημοτική αρχή.

Επειδή, δεν εμφανίστηκε για υποστήριξη στη δεύτερη ομάδα συμβασιούχων, ουδείς  εκ των συνδικαλιστών που ανήκουν στην ίδια κομματική παράταξη με τον κ. Πελετίδη , αν και πρωτοστατούσαν  στις διαμαρτυρίες για παράταση του 8μήνου.

Επειδή, ο δικηγόρος που κατέθεσε τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα είναι επίσης φίλα προσκείμενος στον κομματικό φορέα από τον οποίο προέρχεται ο κ. Πελετίδης και δεν έδωσε θετική εικόνα στην δεύτερη ομάδα ως προς το αποτέλεσμα, ή το πλαίσιο στο οποίο θα γινόταν η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και υπήρξε αμφίσημος και μη ενθαρρυντικός .

 

 Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Αφού γνώριζε τις παραμέτρους του προγράμματος ο κ. Πελετίδης γιατί επανατοποθέτησε στις θέσεις τους τους  32? Ποια είναι η θέση του Υπουργού Εργασίας για την ενέργεια του Δημάρχου Πατρεων;  Προκύπτει κάποια παρατυπία και αν ναι, θα  κινήσει τις σχετικές νόμιμες διαδικασίες;
  • Αφού  δεν είχε ενημερωθεί ο κ. Πελετίδης από την πρώτη ομάδα συμβασιούχων που προσέφυγε και κέρδισε τα ασφαλιστικά, ως προς τις προθέσεις τους, πως πήγε και κατέθεσε υπέρ τους μόνο και δεν τους πρότεινε να καταθέσουν μαζική προσφυγή; Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Διονύση Πλέσσα , αντιδημάρχου  Διοίκησης και Εξυπηρέτησης Πολιτών, στην συγκέντρωση με την δεύτερη ομάδα συμβασιούχων,  είδαν ξαφνικά το έγγραφο των ασφαλιστικών στο γραφείο τους.
  • Κάτω από ποιες διεργασίες και πιθανόν διασφαλίσεις, οι 32 κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και επανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους, παρόλο που ήταν σαφές και ξεκάθαρο από τις παραμέτρους του προγράμματος ότι δεν προβλεπόταν παράταση της σύμβασης τους;
  • Αληθεύει ότι οι μηνιαίες  πληρωμές των 32 συμβασιούχων θα γίνονται με 800 ευρώ και όχι με 495,25 που έδινε ο ΟΑΕΔ;  Αν ναι, από πού προκύπτει αυτό; Έχει υπάρξει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς τους; Με ποια ιδιότητα έχουν επανατοποθετηθεί;