Μια παράσταση που σκιαγραφεί τη γυναίκα από το ΔΗΠΕΘΕ!

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο πλαίσιο των θεατρικών του μετακλήσεων, παρουσιάζει τις «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, από τον θίασο Αντάμα, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 26 και 27 Μαΐου και ώρα 21:00.

Το έργο (γραμμένο το 1933), αποτελεί ένα διαμάντι της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για πρώτη φορά μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή. Ένα ανέγγιχτο έργο, μέσα από το οποίο με την επαναστατική γραφή της, η συγγραφέας σκιαγραφεί τη γυναίκα, ανεξαρτήτως χρονικής εποχής.

Λίγα λόγια για το έργο

Πέντε γυναίκες, πέντε αδερφές, συνομιλούν, συγκρούονται, μοιράζονται, αλληλεπιδρούν. Γυναίκες της δεκαετίας του ’30 επικοινωνούν και ζωντανεύουν μπροστά μας, φέρνοντάς μας κοντά σε μια άλλη εποχή αλλά και πιο κοντά στη σημερινή. Πέντε γυναίκες με διαφορετική κοινωνική εξέλιξη η καθεμιά, παρά την κοινή τους προέλευση, φανερώνουν μια γκάμα αντιλήψεων, αξιακών συστημάτων και τρόπου ζωής που εκφράζεται μέχρι σήμερα.

Τι είναι αυτό που τις εγκλωβίζει, πώς σκέφτεται τελικά μια γυναίκα, πώς νιώθει, πώς αντιδρά; Πώς αντιμετωπίζει τον έρωτα και τον γάμο; Είναι στη φύση της να λειτουργεί έτσι; Ποιά η διέξοδος; Όλες αυτές οι δομικές απορίες για την πραγματική φύση της γυναίκας, δεν αφορούν το ένα από τα δύο φύλα, αλλά τον άνθρωπο που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης της κοινωνίας. Ο λόγος της Γαλάτειας Καζαντζάκη, διεισδυτικός και επίκαιρος όσο ποτέ, αξίζει να ακουστεί.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Γαλάτεια Καζαντζάκη

Μία ακόμη γυναίκα συγγραφέας στη χώρα μας που τάραξε τα νερά της εποχής της, δημιουργώντας ισχυρές τομές στη λογοτεχνία και την κοινωνία. Μια συγγραφέας σταθμός, με προβολή μικρότερη της λογοτεχνικής της αξίας, της οποίας τα έργα παραμένουν ανεξερεύνητα και δυσεύρετα.  Η Γαλάτεια Καζαντζάκη, γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης (8 Μαρτίου 1881 -Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1962), ήταν ποιήτρια και

συγγραφέας, κόρη του λόγιου εκδότη Στυλιανού Αλεξίου. Το 1911 παντρεύτηκε τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1926 χώρισε με τον Καζαντζάκη και το 1933 παντρεύτηκε τον ποιητή και κριτικό Μάρκο Αυγέρη. Η συγγραφέας έγινε γνωστή στα ελληνικά γράμματα με τη δημοσίευση του πρώτου της μυθιστορήματος, «Ρίντι Παλιάτσο», υπό μορφή ημερολογίου, στο περιοδικό «Νουμάς» το 1910.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα

Μουσική επιμέλεια: Έλσα Στουρνάρα, Βασιλική Σαραντοπούλου

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη

Βίντεο: Κωνσταντίνος Ξενάκης

Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη 

Παίζουν:

Αίμη: Βιβή Τάγαρη

Καίτη: Βασιλική Σαραντοπούλου

Φανή: Κατερίνα Σούλη

Νίνα: Δώρα Χάγιου

Άννα: Δήμητρα Μπάσιου

Συμμετέχει η μουσικός Έλσα Στουρνάρα με το ακορντεόν της. 

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 10,00 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες): 8,00 ευρώ

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων στο τηλ. ταμείου: 2610 273613