Μια βραδιά στο Νότιο Λιμένα Πατρών... (και η απαίτηση για άμεση διπλή επέμβαση του εισαγγελλέα)

Σάββατο μεσάνυχτα στο Νέο Λιμάνι Πατρών. Το πλησιάζουμε και διαπιστώνουμε ότι έξω από αυτό - στην Ακτή Δυμαίων - δεν υπάρχει καθόλου αστυνομία αν και όταν σπεύδαμε, είδαμε 4 δικυκλιστές στην Ελευθερίου Βενιζέλου στα 800 μέτρα ψηλότερα. 

Μπαίνουμε στο εντελώς ανοιχτό λιμάνι που είναι θεοσκότεινο, τα πάντα είναι κλειστά. Στο βάθος υπάρχει ένα περιπολικό με έναν λιμενικό οδηγό και εναν μοτοσυκλετιστή που συζητούν. Τους προσπερνάμε και φτάνουμε στον χώρο φορτο-εκφόρτωσης. Πλοίο που μεταφέρει εμπορευματα περιμενει από το μεσημέρι να φορτώσει και να αποπλεύσει.

Οδηγοί και εργαζόμενοι μεταφορικών εταιρειών παρκάρουν κοντέινερ και νταλίκες. Ανοίγουν τις πίσω πόρτες και σκαραφαλώνουν μέσα στα εμπορέυματα. Άλλοι ψάχνουν κάτω από τα οχήματα. Μέσα σε 10 μόλις λεπτά, μπροστά μας, βγάζουν περίπου 10 μετανάστες οι οποίοι τρέχουν να φύγουν! Δεν υπάρχει πουθενά σε εκείνο το σημείο εκπρόσωπος του νόμου.

Ωστόσο ακούμε σειρήνες από την άλλη πλευρά του Λιμένα, μεταξύ επιβατικού Σταθμού και θάλασσας στον απροσπέλαστο υποτίθεται χώρο. Ο λιμενικός με την μοτό, κυνηγά μετανάστες αναβοσβηνοντας φώτα και με ανοιχτή τη σειρήνα.

Καταλαβαίνουμε πως οι μετανάστες μπαίνουν στις νταλίκες. Πηδάνε πάνω από το κτίριο του... Λιμενικού Σταθμού και τρυπώνουν σε όποιο φορτηγό μπορούν, περιμένοντας κάποια στιγμή να μπει σε κάποιο πλοίο.

Επιστρέφουμε στους οδηγούς που μας εξηγούν: "Αν όποτε έρχεται πλοίο μεταφοράς φύλαγαν αστυνομικοί στην Ακτή Δυμάιων δεν θα ξεμυτούσαν γιατί φοβούνται ότι θα τους πάνε για εξακρίβωση στοιχείων. Εκεί θα διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν έγγραφα παραμονής. Όλοi τους θα πήγαιναν σε δομές. Δεν υπάρχει φύλαξη όμως".

Και όσοι εντοπίζονται καθημερινά από τους ίδιους; "Κάποιους τους έχουμε βγάλει 5-6 φορές. Τους έχουμε δώσει και ονόματα. ¨Πάλι ο Αχμέτ κρύφτηκε¨. Δεν υπάρχει πουθενά το κράτος, ούτε και τώρα με τον κορωνοϊό. Ο λιμενικός και εμείς τους διώχνουμε, αυτοί ξανάρχονται".

Φεύγουμε από το θεοσκότεινο Λιμάνι και τι βλέπουμε σαν τελευταία εικόνα; Μετανάστες να τρέχουν προς την Ακτή Δυμαίων. Άλλοι περνάνε μέσα από τα κενά της μάντρας που στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ (!), άλλοι ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ πηδάνε από πάνω: Βαζουν το πόδι στο πρεβάζι, αρπάζονται από το πάνω μέρος της και περνανε στην απέναντι πλευρά! 

Σκεφτήκαμε ότι εδώ έχουμε δυο βαρύτατα σκάνδαλα: α) Μια μάντρα που πληρώθηκε 1,5 εκατομμύρια ευρώ για να εμποδίζει την προσέλευση στο λιμάνι και είναι σαν να μην υπάρχει. β) Την απόλυτη έλλειψη αστυνόμευσης σε ένα σύνορο της χώρας μας όπως είναι το Λιμάνι της Πάτρας. Λιμενικοί και εργαζόμενοι στις Μεταφορές απροστάτευτοι.

Προφανώς αν σε αυτή την πόλη υπάρχει εισαγγελέας, πρέπει άμεσα να ασχοληθεί.

Βγαίνοντας από το Νέο Λιμάνι ώρα 12.30 περίπου μας υποδέχεται μια αφύσικη εξωπραγματική ακινησία. Δεν ακούμε θορύβους ούτε βλέπουμε την παραμικρή κίνηση. Στο κλείσιμο όλων των καταστημάτων η εξήγηση

Και τότε συνειδητοποιούμε  ότι εκείνη την ώρα, σε όλη την Πάτρα εργάζονται μόνο στο λιμάνι, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να υπερασπιστεί τη σωστή λειτουργία του και τους ανθρώπους που προσπαθούν.

(Ο δημοσιογραφικός κανόνας είναι απαράβατος: Δεν υπάρχει ρεπορτάζ αν ο ίδιος ο δημοσιογραφος δεν βρεθεί εκεί που πρέπει να το κάνει. Εμείς πήγαμε, είδαμε. Τι κάνουν οι αρχές επ΄αυτού; Θα πάνε;)