Μείωση τιμολογίων ΔΕΥΑΠ Πάτρας για 6.000 καταναλωτές

Διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του ειδικού τιμολογίου για κοινωνικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία οξύνει παραπέρα η αντιλαϊκή πολιτική,  με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και θέσπιση εκπτώσεων στις χρεώσεις τιμολογίων νερού και για τα βυτία λυμάτων για όλες τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το έτος 2016. Αυξάνονται οι εκπτώσεις στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους δικαιούχους επισιτιστικής βοήθειας, στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και γενικά στην λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση.

Επίσης η τιμολογιακή πολιτική προβλέπει  τη μείωση στα τιμολόγια στις περιοχές των πρώην Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεΐκων.

Προβλέπεται ότι από τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ θα ωφεληθούν περισσότερες από 6.000 οικογένειες (Στις 3.000 οικογένειες που είχαν ατέλεια το 2015 προστίθενται το 2016 ακόμη 3.000 οικογένειες).

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην δευτερολογία του στη σημερινή (Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΠ λόγω της έλλειψης προσωπικού και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση που απαγορεύει τις προσλήψεις. Όσον αφορά στο φράγμα Πείρου – Παραπείρου ο κ. Πελετίδης είπε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να περατώσει το έργο του φράγματος και όχι της ΔΕΥΑΠ. Ας λειτουργήσει το κράτος στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού ώστε τα έξοδα να μη τα πληρώσει ο λαός. Όσον αφορά για το Βιολογικό Καθαρισμό ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι υπέρ των απαλλοτριώσεων. Διαφωνούμε πλήρως, είπε ο κ. Πελετίδης, που το κράτος δεν πληρώνει τα χρήματα που οφείλει η κεντρική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα δώσει κι έθεσε θέμα για το πού πήγαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Τέλος ο Δήμαρχος είπε ότι στα ειδικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, είπε ότι τη διετία θα υπάρξει μια ελάφρυνση 4,2 εκ. ευρώ για τις οικογένειες του Δήμου Πατρέων που πλήττονται από τα εφαρμοζόμενα κυβερνητικά μέτρα που συνθλίβουν τα λαϊκά στρώματα.

Η εισήγηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία των παρόντων. Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Τώρα για την Πάτρα», «Ανυπότακτη Πολιτεία», κατά ψήφισαν η παρατάξεις: «Νέα Πόλη», «ΡΑΠ», «Αγωνιζόμενοι Πολίτες». 

Ολόκληρη η εισήγηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το 2016 έχει ως εξής:

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2016

Η τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνεται σύμφωνα με τους κανόνες και περιορισμούς της Νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ.

Στους περιορισμούς περιλαμβάνεται η υποχρέωση  τα έσοδα Ύδρευσης και Αποχέτευσης να καλύπτουν το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες προσωπικού, λειτουργίας και συντήρησης δικτύων, απόσβεσης εγκαταστάσεων και τοκοχρεωλυσίων συναφθέντων δανείων.

Τα έσοδα πρέπει να υπερβαίνουν το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, ώστε να δημιουργείται αποθεματικό το οποίο θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή έργων .

Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αντιμετώπιση της ΔΕΥΑ ως επιχείρηση έχει τη σφραγίδα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, είναι μέρος της προωθούμενης διάλυσης των υπηρεσιών των Δήμων, ώστε να παραδοθούν σαν φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Πραγματικά οι εναπομείναντες εργαζόμενοι κάνουν σοβαρή προσπάθεια χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να παραχθεί ούτε το σημερινό έργο στην ΔΕΥΑΠ.

Η ιδιωτικοποίηση που προωθείται θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και αξιοποίηση του νερού με γνώμονα την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

Οι ΔΕΥΑ θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις και φορολογούνται με 26%. Αποτέλεσμα για τη ΔΕΥΑΠ; 675.756,00 ευρώ (μαζί με την προκαταβολή) να αποδοθούν ως φόρος εισοδήματος!!!

Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος με το οικιακό τιμολόγιο, για μια ενεργοβόρα επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σε εξευτελιστικές τιμές το ρεύμα στους βιομηχάνους. Αποτέλεσμα; Διαφορά μεταξύ βιομηχανικού και οικιακού τιμολογίου 700.000,00 ευρώ περίπου που αποδίδεται ως ''δώρο'' στη ΔΕΗ.

Τη δραστική μείωση του προσωπικού απο 258 το 2008 σε 143 με την απαγόρευση των προσλήψεων και αυτών ακόμα των 34 που έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009 και δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα στις θέσεις τους.

Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη:

Τα προβλεπόμενα στα άρθρα 25 και 26 του Ν. 1069/1980

Οι επισημάνσεις της έκθεσης Ορκωτών Λογιστών

Τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο 16/19 – 8 – 2010 του Υπουργείου Εσωτερικών περι ''Υπολογισμού Χρεώσεων Ύδρευσης''

Τα προβλεπόμενα στο Ν. 3852/2010

Τα προβλεπόμενα στο Ν. 4071/2012

Τα παραπάνω μπαίνουν εμπόδιο στο να καλυφθούν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε ποιοτικό και φθηνό νερό, το μετατρέπουν από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Παρόλα αυτά ως δημοτική αρχή συνεχίζουμε να εξαντλούμε ότι περιθώρια υπάρχουν ώστε να  παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις, με μείωση της τιμής του νερού και την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών έργων. Ήδη η  ΔΕΥΑΠ εφήρμοσε την τιμολογιακή πολιτική του 2015 με την οποία: 

1)Δημιουργήθηκε νέα κλίμακα για καταναλώσεις από 21-40 κ.μ. στην περιοχή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πατρέων και μείωση κατά ποσοστό 25% στις δυο πρώτες κλίμακες τιμολόγησης (0 και 1) στην περιοχή αυτή, στις οποίες υπάγονταν και ωφείλονταν 110.000 υδρόμετρα εκ των οποίων 72.000 υδρόμετρα καταναλώνουν έως 40 m3/τετράμηνο.

2) Αυξήθηκαν οι κλίμακες τιμολόγησης 4-8 (για μεγάλες καταναλώσεις) δηλ. από 94 κ.μ. και άνω κατά 40% στις οποίες υπάγονται 10.000 υδρόμετρα.

3) Μειώθηκαν κατά 40% (και για τις κλίμακες 1 έως και 4 επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος) για τις περιοχές του Δ.Δ. Σαραβαλίου.

4) Αυξήθηκαν οι κλίμακες τιμολόγησης 5-8 (για μεγάλες καταναλώσεις) δηλ. από 134 κ.μ. /τετράμηνο για τις περιοχές  των Δήμων Ρίου, Παραλίας, Μεσσάτιδος και Βραχνείκων προ «Καλλικράτη» κατά 10% στην κλίμακα 5 και κατά 40% στις κλίμακες 6 έως 8.

5) Διευρύνθηκε η βάση των δικαιούχων του ειδικού τιμολογίου για κοινωνικές κατηγορίες με οξυμμένα προβλήματα, που οξύνει παραπέρα η αντιλαϊκή πολιτική,  με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και θέσπιση εκπτώσεων στις χρεώσεις για τα βυτία λυμάτων και νερού για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Έχουν θεσπιστεί ειδικά τιμολόγια για : α) οικογένειες Πολυτέκνων-Τριτέκνων και Μονογονεικές οικογένειες, β) ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, και γ) εγγεγραμμένους στην Τράπεζα Τροφίμων του Δ. Πατρέων και στην δομή παροχής συσσιτίου του Δήμου Πατρέων.

6) Μειώθηκε κατά 50% του τέλους κατανάλωσης με ενιαία τιμή 0,2€/κ.μ. για φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς.

7) Μειώθηκαν τα τέλη σύνδεσης ύδρευσης και αποχέτευσης : α) για τις κατοικίες και για τις δυο πρώτες κλίμακες κατά 15% και τις υπόλοιπες 8%, β) για τους επαγγελματικούς χώρους για όλες τις κλίμακες κατά 8%, γ) για βιοτεχνικούς-βιομηχανικούς χώρους για όλες τις κλίμακες κατά 5%.

8) Μειώθηκε η δαπάνη σύνδεσης (διακλάδωση) για ύδρευση  και αποχέτευση κατά 10%.

9) Μειώθηκε το τέλος επανασύνδεσης κατά 33% και διαμορφώθηκε στα12€

10) Μειώθηκε ης συμμετοχή κατόπιν αιτήματος επίσπευσης από 25% σε 10% για 100m δικτύου, σε 15% για 150m και παραμένει 25% από 150m και μέχρι 250m.

     Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν, μέσα στο 2015, να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την λαϊκή οικογένεια, από ποσό 1.500.000 ευρώ περίπου από τη μείωση της τιμής του νερού στους καταναλωτές του πρώην Δήμου Πατρέων.

Ποσό 500.000 ευρώ περίπου ήταν η ελάφρυνση από την εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου στις κοινωνικές κατηγορίες με οξυμένα προβλήματα. Σε σύνολο 2550 οικογενειών, το 2015 εντάχτηκαν 1450 οι οποίοι προσήλθαν στη ΔΕΥΑΠ μετά τις προειδοποιητικές διακοπές που έγιναν.

Ποσό 30.000 ευρώ  διατέθηκε στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου για τις ανάγκες της Τράπεζας Τροφίμων και του Προγράμματος Παροχής Δεκατιανού σε υποσιτιζόμενους μαθητές.

Ποσό 190.000,00 ευρώ από μείωση των οφειλών των Δημοσίων Σχολείων.

     Το προηγούμενο χρόνο η ΔΕΥΑΠ αντικατέστησε τις διακοπές νερού ως μέσο πίεσης για εξόφληση των λογαριασμών με τις προειδοποιητικές διακοπές ως μέσο προσέγγισης με τους καταναλωτές, ώστε να επωφεληθούν από την πολιτική διακανονισμού που έχει θεσπίσει η ΔΕΥΑΠ, και κυρίως για να ενημερωθούν εκατοντάδες συμπολίτες μας για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ειδικά τιμολόγια κοινωνικές κατηγορίες με οξυμένα προβλήματα.

Κανένας καταναλωτής δεν έχει μείνει χωρίς νερό πάνω από μερικές ώρες.

     Με την εμπειρία που αποκτήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των φορέων της πόλης, αλλά και των πολιτών και κυρίως τη βαθιά οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ο ελληνικός λαός και με μεγαλύτερη ένταση η λαϊκή οικογένεια, καταλήξαμε στην τιμολογιακή πολιτική για το έτος 2016.

     Με την παρούσα τιμολογιακή πολιτική εξαντλούμε ότι περιθώρια έχουμε για να πάρουν μια ανάσα κυρίως οι δικαιούχοι του ειδικού τιμολογίου για κοινωνικές κατηγορίες με οξυμένα προβλήματα με διεύρυνση της βάσης και των εισοδηματικών κριτηρίων.

     Επίσης, με το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016, στοχεύουμε στη βελτίωση υδροδοτήσης  περιοχών με χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία  των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων.

Βασικά σημεία της τιμολογιακής πολιτικής αποτελούν:

Η διατήρηση της τετράμηνης καταμέτρησης των ενδείξεων, με έκδοση δίμηνων έναντι λογαριασμών οι οποίοι θα συμψηφίζονται στον εκκαθαριστικό.

Διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του ειδικού τιμολογίου των κοινωνικών κατηγοριών με οξυμένα προβλήματα με την ένταξη οικογενειών – δικαιούχων του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Απαλλαγή από το ειδικό τέλος για τα Δημόσια Σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016. 

Πενταετές Πρόγραμμα Κατασκευής Έργων (2016 – 2020)

Για το 2016 προτείνεται:

Δημιουργία νέας κλίμακας για καταναλώσεις από 21 – 40 κ.μ. με τέλος 0,20 €/κ.μ. αντί του 0,25 €/κ.μ. στις περιοχές των πρώην Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδος, Παραλίας και Βραχνεΐκων, προς αναλογία με τις κλίμακες του πρώην Δήμου Πατρέων.

Αύξηση των εκπτώσεων στο τέλος κατανάλωσης κατά 10% (40% από 30%) και του οικογενειακού εισοδήματος κατά 5.000 € (25.000€ από 20.000 €) για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, και μονογονεϊκές οικογένειες.

Αύξηση των εκπτώσεων στο τέλος κατανάλωσης κατά 10% (60% από 50%) και του οικογενειακού εισοδήματος κατά 5.000 € (20.000 € από 15.000 €) για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων.

Διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων εγγεγραμμένων στη Τράπεζα Τροφίμων, με ένταξη των δικαιούχων του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής με ατέλεια για κατανάλωση 120 m3/τετράμηνο.

    Προβλέπεται ότι για το 2016 να ωφεληθούν περίπου 6.000 οικογένειες των     παραπάνω  ομάδων, διαθέτοντας η ΔΕΥΑΠ το ποσό των 1.250.000 €     περίπου     ως επιστροφή του παραπάνω ποσού στην κοινωνία της πόλης  

Αύξηση της έκπτωσης στο τέλος κατανάλωσης κατά 20% (60% από 40%) για το Δήμο Πατρέων και τα Ν.Π.Δ. Πατρέων.

Για περιοχές χωρίς υδρόμετρα (τεκμαρτή κατανάλωση) το πάγιο τέλος διαμορφώνεται σε 7€/δίμηνο απο 16 €/ τετράμηνο και τέλος τεκμαρτής κατανάλωσης σε 6€/δίμηνο από 6€/τετράμηνο.

Απαλλαγή απο το ειδικό τέλος του Ν. 1069/1980 των Δημοσίων Σχολείων, Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ.. Προβλέπεται οφελος των παραπάνω υπηρεσιών 180.000 € περίπου.

Σε περίπτωση σύνδεσης  με το δίκτυο αποχέτευσης ακινήτου το οποίο δεν υδρεύεται  από το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ τέλος χρήσης αποχέτευσης 35% από 30% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος.

Για δαπάνες επέκτασης – μετατόπισης δικτύου ύδρευσης η συμμετοχή του αιτούντα – επισπεύδοντα διαμορφώνεται για περιοχές  εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμού σε:

    Για μήκος έως 100 m     Συμμετοχή 10%

    Για μήκος 101 – 150 m      Συμμετοχή 15%

    Για μήκος 151 – 250 m      Συμμετοχή 25%

    Για μήκος πάνω απο 250 m το ποσοστό συμμετοχής θα καθορίζεται απο το Δ.Σ. της     ΔΕΥΑΠ

Για δαπάνες επέκτασης δικτύου αποχέτευσης η συμμετοχή του αιτούντα – επισπεύδοντα διαμορφώνεται σε:

Για μήκος έως 100 m     Συμμετοχή 10%

Για μήκος 101 – 150 m      Συμμετοχή 15%

Για μήκος 151 – 250 m      Συμμετοχή 25%

Για μήκος πάνω απο 250 m το ποσοστό συμμετοχής θα καθορίζεται απο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ καθώς και για τις περιοχές  εκτός σχεδίου πόλεως.

Για την εκκένωση βόθρου λυμάτων η χρέωση διαμορφώνεται σε 50 €/εκκένωση απο 80 €/εκκένωση.

Τροποποιήσεις κυρώσεων  για παραβάσεις  κανονισμού δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Παραμένουν οι μειώσεις και τα αντίστοιχα τιμολόγια που διαμορφώθηκαν με την τιμολογιακή πολιτική του 2015.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπονται επεμβάσεις στα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων, ώστε να αμβλυνθούν χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης και να βελτιωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων.

ΥΔΡΕΥΣΗ

Έργα βελτίωσης και συντήρησης των πηγών υδροδότησης της πόλης.

Έργα αντικατάστασης προβληματικών δικτύων για μείωση των διαρροών και παράνομων συνδέσεων.

Έργα μετατόπισης υδρόμετρων από τους εσωτερικούς χώρους των ιδιοκτησιών στα πεζοδρόμια.

Επεμβάσεις σε περιοχές με χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης (Κρύα Ιτεών, Οβρυά, Θέα, Ρωμανού και Πιτίτσα)

Είναι η αρχή μιας δύσκολης και χρονοβόρας προσπάθειας που εκτός των άλλων αποσκοπεί στην μείωση του μη τιμολογούμενου νερού ώστε να εξασφαλιστεί αφ' ενός η επάρκεια του νερού υδροδοτήσεως, αλλά και η μείωση της τιμής παραγωγής του.

Ευελπιστούμε το ποσοστό του μη τιμολογούμενου νερού να πλησιάσει το ανώτερο παραδεκτό ποσοστό του 30% όταν σήμερα για την περιοχή του προ ''Καλλικράτη'' Δήμου Πατρέων το μη τιμολογούμενο νερό αποτελεί το 53% του παραγόμενου και για τις περιοχές των προ ''Καλλικράτη'' Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδος, Παραλίας και Βραχνεΐκων αποτελεί το 80%.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Προβλέπονται επεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης με την ανακατασκευή των φρεατίων εκτροπής στο κέντρο της πόλης και στους αγωγούς λυμάτων της Παραλίας Πατρών, ώστε να σταματήσουν οι εισροές ποσοτήτων θαλασσινού νερού στα δίκτυα λυμάτων, τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων και κυρίως στη λειτουργία των Εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Κατασκευάζεται αγωγός ομβρίων στην οδό Γεροκωστοπούλου για την αποφόρτιση της περιοχής του κέντρου της Πάτρας.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Προβλέπονται έργα απόσμισης στους χώρους εισόδου των λυμάτων και τα κανάλια μεταφοράς με την κατασκευή αεροστεγών καλυμμάτων. Συνεχίζονται τα έργα συντήρησης κα βελτίωσης των εγκαταστάσεων. Δεσμεύεται στον προϋπολογισμό ποσό 400.000 € για δημιουργία ελεύθερης ζώνης.

ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ (2016 – 2020)

Η ΔΕΥΑΠ προγραμματίζει την κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, αλλά και από ίδιους πόρους με τα αποία χιλιάδες νοικοκυριά θα απαλλαγούν από βόθρους, θα εξασφαλιστεί η καθαρότητα των ακτών και θα παρέχεται άφθονο και άριστης ποιότητας νερό στους πολίτες.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Αποχέτευση λυμάτων οικισμών Γ Προτεραιότητας (Δεμένικα, Μιντιλόγλι, Ροΐτικα, Μονοδένδρι, Βραχνέικα).

    Επέκταση Εγκαταστάσεων Βιολογικού καθαρισμού.

    Αποχέτευση λυμάτων Προαστείου – Μποζαϊτίκων (υποζώνης α2.2. - α2.3.).

Αποχέτευση λυμάτων παραλιακών υποζωνών α6 και α7 πόλεως Πατρών (από Παπαφλέσσα έως Γλαύκο και από Σολωμού έως Παραλία).

Αποχέτευση λυμάτων υποζώνης α2.5 (Κανελλοπούλου – Αυστραλίας – Ευήνου – Πλαζ).

Αποχέτευση λυμάτων υποζώνης α3β (Έξω Αγυιά).

Αποχέτευση Δημοτικής Ενότητας Ακταίου.

Λειτουργικές επεμβάσεις στο δίκτυο Αποχέτευσης.

ΥΔΡΕΥΣΗ

Κατασκευή δεξαμενής καθαρού νερού στο ΕΕΚΝ στο Ριγανόκαμπο.

Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης (περιοχές των προ ''Καλλικράτη'' Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδος, Παραλίας και Βραχνεΐκων).

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Νοτιοανατολικής Πάτρας.

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Ρίου, Ακταίου, Αγ. Βασιλείου, ενοποίηση δικτύων

Παράλληλα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε :

Την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Με βάση αυτής μας την θέση διεκδικούμε το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.

Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Άμεσα να προσληφθούν οι 34 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Επισυνάπτεται  η αναλυτική περιγραφή  της προτεινόμενης Τιμολογιακής Πολιτικής η οποία θα ισχύει μέχρι τροποποίησης  της ή ανάκλησής της  με νεώτερη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων.

ΔΕΥΑΠ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΟΥΣ  2016

                               ΠΑΤΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

 ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Υπολογίζονται βάσει τετραμηνιαίας καταμέτρησης της κατανάλωσης νερού. Εισπράττονται με την σύνταξη και αποστολή δύο λογαριασμών ανά τετράμηνο, ήτοι ενός λογαριασμού ανά δίμηνο. Ο πρώτος λογαριασμός περιέχει την χρέωση "έναντι κατανάλωσης" και ο δεύτερος περιέχει την εξόφληση της κατανάλωσης βάσει της τετραμηνιαίας καταμέτρησης.

Τα τέλη ύδρευσης καθορίζονται ανά περιοχή του Δήμου Πατρέων ως εξής :

Α.1. Περιοχή Δήμου Πατρέων προ “Καλλικράτη”

Α.1.1. Πάγιο τέλος : 11,80 € / 2μηνο.

Α.1.2. Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

Α.1.2.0.  Κλίμακα 0 : από      0 -     20  κ. μ.    τέλος :  0,09   € / κ. μ.

Α.1.2.1.  Κλίμακα 1 : από     21 -    40  κ. μ.    τέλος :  0,30   € / κ. μ.

Α.1.2.2.  Κλίμακα 2 : από     41 -    67  κ. μ.    τέλος :  0,40   € / κ. μ.

Α.1.2.3.  Κλίμακα 3 : από     68 -    93  κ. μ.    τέλος :  0,55   € / κ. μ.

Α.1.2.4.  Κλίμακα 4 : από     94 -  133  κ. μ.    τέλος :  0,98   € / κ. μ.

Α.1.2.5.  Κλίμακα 5 : από   134 -  267  κ. μ.    τέλος :  1,40   € / κ. μ.

Α.1.2.6.  Κλίμακα 6 : από   268 -  933  κ. μ.    τέλος :  1,96   € / κ. μ.

Α.1.2.7.  Κλίμακα 7 : από   934 - 2667 κ. μ.    τέλος :  2,38   € / κ. μ.

Α.1.2.8.  Κλίμακα 8 : από 2668 κ. μ. και άνω  τέλος : 3,08   € / κ. μ.

Α.1.3. Ειδικά για τις περιοχές Δ.Δ. Ελεκίστρας, Σουλίου (Μοίρα, Ανω Σούλι)

Α.1.3.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.1.3.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 50% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τους πρώην Καλλικρατικούς Δήμους Ρίου, Μεσσάτιδος, Παραλίας και Βραχνείκων. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

Α.2. Περιοχή Δήμου Ρίου προ “Καλλικράτη”

Α.2.1. Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο.

Α.2.2. Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

Α.2.2.0.  Κλίμακα 0 : από       0 -  20    κ. μ.    τέλος :  0,08   € / κ. μ.

Α.2.2.1.  Κλίμακα 1 : από     21 -  40    κ. μ.    τέλος :  0,20   € / κ. μ.

Α.2.2.2.  Κλίμακα 2 : από     41 -  67    κ. μ.    τέλος :  0,25   € / κ. μ.

Α.2.2.3.  Κλίμακα 3 : από     68 -  93    κ. μ.    τέλος :  0,30   € / κ. μ.

Α.2.2.4.  Κλίμακα 4 : από    94 -  133   κ. μ.    τέλος :  0,40   € / κ. μ.

Α.2.2.5.  Κλίμακα 5 : από  134 -  267   κ. μ.    τέλος :  0,66   € / κ. μ.

Α.2.2.6.  Κλίμακα 6 : από  268 -  933   κ. μ.    τέλος :  1,68   € / κ. μ.

Α.2.2.7.  Κλίμακα 7 : από  934 - 2667  κ. μ.    τέλος :  2,10   € / κ. μ.

Α.2.2.8.  Κλίμακα 8 : από 2668 κ. μ. και άνω  τέλος :  2,66   € / κ. μ.

Α.2.3. Ειδικά για την περιοχή Δ.Δ. Δρεπάνου

Α.2.3.1. Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.2.3.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Ρίου. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις ίδιες τιμές που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Ρίου.

Α.2.4. Ειδικά για τις περιοχές Δ.Δ. Πλατάνι, Κάτω Καστρίτσι, Άνω Καστρίτσι, Πιτίτσα, Αργυρά, Σελλά

Α.2.4.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.2.4.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Ρίου. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

Α.3. Περιοχή Δήμου Παραλίας προ “Καλλικράτη”

Α.3.1. Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο.

Α.3.2. Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

Α.3.2.0.  Κλίμακα 0 : από       0 -  20    κ. μ.    τέλος :  0,08   € / κ. μ.

Α.3.2.1.  Κλίμακα 1 : από     21 -  40    κ. μ.    τέλος :  0,20   € / κ. μ.

Α.3.2.2.  Κλίμακα 2 : από     41 -  67    κ. μ.    τέλος :  0,25   € / κ. μ.

Α.3.2.3.  Κλίμακα 3 : από     68 -  93    κ. μ.    τέλος :  0,30   € / κ. μ.

Α.3.2.4.  Κλίμακα 4 : από    94 -  133   κ. μ.    τέλος :  0,40   € / κ. μ.

Α.3.2.5.  Κλίμακα 5 : από  134 -  267   κ. μ.    τέλος :  0,66   € / κ. μ.

Α.3.2.6.  Κλίμακα 6 : από  268 -  933   κ. μ.    τέλος :  1,68   € / κ. μ.

Α.3.2.7.  Κλίμακα 7 : από  934 - 2667  κ. μ.    τέλος :  2,10   € / κ. μ.

Α.3.2.8.  Κλίμακα 8 : από 2668 κ. μ. και άνω  τέλος :  2,66   € / κ. μ.

Α.3.3. Ειδικά για την περιοχή Δ.Δ. Μιντιλογλίου

Α.3.3.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.3.3.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Παραλίας. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

Α.4. Περιοχή Δήμου Μεσσάτιδος προ “Καλλικράτη”

Α.4.1. Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο.

Α.4.2. Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

Α.4.2.0.  Κλίμακα 0 : από       0 -  20    κ. μ.    τέλος :  0,08   € / κ. μ.

Α.4.2.1.  Κλίμακα 1 : από      21-  40    κ. μ.    τέλος :  0,20   € / κ. μ.

Α.4.2.2.  Κλίμακα 2 : από     41 -  67    κ. μ.    τέλος :  0,25   € / κ. μ.

Α.4.2.3.  Κλίμακα 3 : από     68 -  93    κ. μ.    τέλος :  0,30   € / κ. μ.

Α.4.2.4.  Κλίμακα 4 : από    94 -  133   κ. μ.    τέλος :  0,40   € / κ. μ.

Α.4.2.5.  Κλίμακα 5 : από  134 -  267   κ. μ.    τέλος :  0,66   € / κ. μ.

Α.4.2.6.  Κλίμακα 6 : από  268 -  933   κ. μ.    τέλος :  1,68   € / κ. μ.

Α.4.2.7.  Κλίμακα 7 : από  934 - 2667  κ. μ.    τέλος :  2,10   € / κ. μ.

Α.4.2.8.  Κλίμακα 8 : από 2668 κ. μ. και άνω  τέλος :  2,66   € / κ. μ.

Α.4.3. Ειδικά για τις περιοχές Δ.Δ. Θέα, Καλλιθέα, Κρήνη, Κρυσταλόβρυση, Πετρωτό

Α.4.3.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.4.3.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

Α.4.4. Ειδικά για την περιοχή Δ.Δ. Οβρυά

Α.4.4.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.4.4.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 20% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

 Α.4.5. Ειδικά για την περιοχή Δ.Δ. Σαραβάλι

 Α.4.5.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

 Α.4.5.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

Α.5. Περιοχή Δήμου Βραχναιίκων προ “Καλλικράτη”

Α.5.1. Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο.

Α.5.2. Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

Α.5.2.0.  Κλίμακα 0 : από       0 -  20    κ. μ.    τέλος :  0,08   € / κ. μ.

Α.5.2.1.  Κλίμακα 2 : από     21 -  40    κ. μ.    τέλος :  0,20   € / κ. μ.

Α.5.2.2.  Κλίμακα 2 : από     41 -  67    κ. μ.    τέλος :  0,25   € / κ. μ.

Α.5.2.3.  Κλίμακα 3 : από     68 -  93    κ. μ.    τέλος :  0,30   € / κ. μ.

Α.5.2.4.  Κλίμακα 4 : από    94 -  133   κ. μ.    τέλος :  0,40   € / κ. μ.

Α.5.2.5.  Κλίμακα 5 : από  134 -  267   κ. μ.    τέλος :  0,66   € / κ. μ.

Α.5.2.6.  Κλίμακα 6 : από  268 -  933   κ. μ.    τέλος :  1,68   € / κ. μ.

Α.5.2.7.  Κλίμακα 7 : από  934 - 2667  κ. μ.    τέλος :  2,10   € / κ. μ.

Α.5.2.8.  Κλίμακα 8 : από 2668 κ. μ. και άνω  τέλος :  2,66   € / κ. μ.

Α.5.3. Ειδικά για τις περιοχές Δ.Δ. Καμίνια, Τσουκαλέϊκα

Α.5.3.1.  Πάγιο τέλος  6,00 € / 2μηνο και

Α.5.3.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Βραχναιίκων. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις ίδιες τιμές που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Βραχναιίκων.

Α.5.4. Ειδικά για την περιοχή Δ.Δ. Θεριανού

Α.5.4.1.  Πάγιο τέλος : 6,00 € / 2μηνο και

Α.5.4.2. Επί πλέον του παγίου και για τις κλίμακες 0, 1, 2, 3, 4, 5, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Βραχναιίκων. Για τις κλίμακες 6, 7, 8, τέλος με τις τιμές που ισχύουν για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές, κατά περίπτωση, όπως περιγράφονται στην παράγραφο Α.6.

Α.6. Για τις ορεινές και ενδιάμεσες περιοχές του Δήμου Πατρέων

Για τις κατωτέρω περιοχές, ανάλογα με την κατάταξή τους σε ορεινές ή ενδιάμεσες και ειδικά για τις κλίμακες κατανάλωσης 6, 7, 8, το τιμολόγιο ύδρευσης καθορίζεται ως εξής και υπερισχύει όλων των παραπάνω τιμών :

Κλίμακα κατανάλωσης

Ορεινές περιοχές

Ενδιάμεσες περιοχές

     Κλίμακα 6

1,12 €

 

1,40 €

     Κλίμακα 7

1,40 €

1,75 €

     Κλίμακα 8

1,82 €

2,24 €

Όπου :

Ορεινές περιοχές : Ανω Καστρίτσι, Πιτίτσα, Αργυρά, Σελά, Θεριανό, Κρυσταλόβρυση, Πετρωτό, Κρήνη, Θέα, Καλλιθέα, Δ.Δ. Ελεκίστρας, Σουλίου (Μοίρα, Άνω Σούλι).

Ενδιάμεσες περιοχές : Οβρυά, Σαραβάλι, Πλατάνι, Κάτω Καστρίτσι, Μιντιλόγλι.

Α.7. Για Οικόπεδα – Αγροτεμάχια (για τις υπάρχουσες παροχές)

Α.7.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή.

Α.7.2. Επί πλέον του παγίου, ανάλογα με την κατανάλωση, τέλος βάσει της επόμενης κλίμακας :

Α.7.2.1.  Κλίμακα 1 : από       0 -  40    κ. μ.    τέλος :  0,20   € / κ. μ.

Α.7.2.2.  Κλίμακα 2 : από     41 -  80    κ. μ.    τέλος :  0,30   € / κ. μ.

Α.7.2.3.  Κλίμακα 3 : από     81 κ. μ. και άνω  τέλος :  1,50   € / κ. μ.

Α.7.3. Εξαιρούνται οι περιοχές : Δ.Δ. Ελεκίστρας, Σουλίου (Μοίρα , Άνω Σούλι) για όσο χρόνο εξυπηρετούνται από αρδευτικές γεωτρήσεις. Σε αυτά τα οικόπεδα θα ισχύει το οικιακό τιμολόγιο σύμφωνα με την παρ. Α.1.3. μέχρι να γίνει διαχωρισμός του δικτύου για την άρδευση.

Α.8. Για ευπαθείς ομάδες

Α.8.1. Για τους Πολύτεκνους τους Τρίτεκνους και Μονογονεικές οικογένειες

Α.8.1.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.8.1.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης με 40% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν στην περιοχή.

Α.8.1.3. Για την εφαρμογή του ειδικού τιμολογίου Πολυτέκνων - Τριτέκνων και μονογονεικών οικογενειών ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια και προϋποθέσεις :

- Οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000,00 €, πλέον 3.000,00 € για κάθε παιδί.

- Το ειδικό τιμολόγιο πολύτεκνων οικογενειών εφαρμόζεται στις περιπτώσεις οικογενειών με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά.

- Προστατευόμενα θεωρούνται τα παιδιά μέχρι της συμπλήρωσης του 21ου έτους της ηλικίας τους ή του 24ου έτους εφόσον σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Α.8.1.4. Για την ανανέωση κάθε χρόνο του δικαιώματος της έκπτωσης υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ, (Υπηρεσία Εκμετάλλευσης).

Α.8.2. Για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Το ειδικό τιμολόγιο ΑΜΕΑ και δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω ή προστατευομένων μελών με αναπηρία 67% και άνω, που βαρύνουν τον υπόχρεο της παροχής.

Α.8.2.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.8.2.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης με 60% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν στην περιοχή.

Α.8.2.3. Για την εφαρμογή του ειδικού τιμολογίου ΑΜΕΑ και δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, τίθεται η προϋπόθεση για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 20.000,00 €, πλέον 5.000,00 € για κάθε προστατευόμενο μέλος, το οποίο έχει αναπηρία άνω του 67%.

Α.8.2.4. Για την ανανέωση κάθε χρόνο του δικαιώματος της έκπτωσης υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ.

Α.8.3. Για εγγεγραμμένους στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων ,στη δομή παροχής συσσιτίου του Δήμου Πατρέων και των δικαιούχων του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Δήμου Πατρέων

Α.8.3.1. Πάγιο τέλος : 1€ / δίμηνο

Α.8.3.2. Για τετραμηνιαία κατανάλωση έως 120 κ. μ. Ατελώς.

Α.8.3.3. Για κατανάλωση πλέον των 120 κ. μ. υπολογίζεται τέλος με βάση την ισχύουσα στην περιοχή κλιμάκωση, η οποία εφαρμόζεται επί της καταμετρηθείσας κατανάλωσης μετά την αφαίρεση των 120 κ. μ. αρχίζοντας από την πρώτη κλίμακα .

Α.8.3.4. Για την εφαρμογή αυτού του ειδικού τιμολογίου απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης εγγραφής στην Τράπεζα Τροφίμων ,στη δομή παροχής συσσιτίου και στο προγράμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής , όπως καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ.

Α.9. Για Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Κοινωφελείς Οργανισμούς

Α.9.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.9.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης με ενιαία τιμή 0,20 € / κ. μ. χωρίς κλιμάκωση κατανάλωσης.

Α.10. Για τη Λιμενική ζώνη αρμοδιότητας ΟΛΠΑ

Α.10.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.10.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης με 10% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν στην περιοχή.

Α.11. Για το Δήμο Πατρέων και Νομικά Πρόσωπα Δήμου Πατρέων

Α.11.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.11.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης με 60% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν στην περιοχή, λόγω κοινωφελούς χαρακτήρα (χρήση από δημότες, κ.λ.π.).

Α.11.3. Απαλλαγή από το ειδικό τέλος του Ν.1069/80.

Α.12. Για περιοχές χωρίς υδρόμετρα (τεκμαρτή κατανάλωση)

Σε περιοχές που δεν υπάρχουν υδρόμετρα και ισχύει τεκμαρτή κατανάλωση, μέχρι της τοποθετήσεως υδρομέτρων, καταβάλλεται :

Α.12.1. Πάγιο τέλος 7 € / δίμηνο και

Α.12.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος τεκμαρτής κατανάλωσης 6 € / δίμηνο.

Μετά την τοποθέτηση υδρομέτρων, θα ισχύει το τιμολόγιο της περιοχής.

Σε αιτήματα υδροδότησης θα τοποθετείται υδρόμετρο.

Α.13. Για Στρατιωτικές μονάδες - Υπηρεσίες Στρατού – Πυροσβεστική - Σώματα Ασφαλείας

Α.13.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.13.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης όπως αυτό ισχύει στην περιοχή.

Α.13.3. Απαλλαγή από το ειδικό τέλος του Ν.1069/80.

Α.14. Για Επιχειρήσεις εποχιακού χαρακτήρα

Α.14.1. Πάγιο τέλος : αυτό που ισχύει στην περιοχή

Α.14.2. Επί πλέον του παγίου, τέλος κατανάλωσης όπως αυτό ισχύει στην περιοχή.

Α.14.3. Δυνατότητα αναγωγής – καταμερισμού του συνόλου της εποχιακής κατανάλωσης σε δύο ή τρείς ιδεατές τετραμηνιαίες καταναλώσεις, οι οποίες υπολογίζονται από την συνολική κατανάλωση διαιρούμενη με τον αριθμό 2 ή 3. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται και το πάγιο τέλος ανά δίμηνο, για το σύνολο του ιδεατού χρόνου.

Α.15. Ειδικό τέλος του Ν.1069/80 

Απαλλαγή από το ειδικό τέλος του Ν.1069/80 των Δημοσίων Σχολείων , Δημοσίων Υπηρεσιών , ΝΠΔΔ.

Β.  ΤΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Υπολογίζονται βάσει της κατανάλωσης νερού. Εισπράττονται με την σύνταξη και αποστολή δύο λογαριασμών ανά τετράμηνο, στους οποίους περιλαμβάνονται τα τέλη Ύδρευσης και τα τέλη Αποχέτευσης, ήτοι ενός λογαριασμού ανά δίμηνο. Ο πρώτος λογαριασμός περιέχει την χρέωση "έναντι κατανάλωσης" και ο δεύτερος περιέχει την εξόφληση βάσει της τετραμηνιαίας καταμέτρησης της κατανάλωσης.

Β.1. Τέλος χρήσης αποχέτευσης ίσο με το 30% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος.

Β.2. Σε περίπτωση σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, ακινήτου το οποίο δεν υδρεύεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ αλλά από ιδιωτική ή συλλογική γεώτρηση (νόμιμα Αδειοδοτημένης), γίνεται καταμέτρηση του καταναλισκόμενου νερού με υδρόμετρο που τοποθετεί με δαπάνη της η ΔΕΥΑΠ. Με βάση αυτή την κατανάλωση και το τιμολόγιο ύδρευσης της περιοχής, υπολογίζεται η αξία του καταναλισκόμενου ύδατος και από αυτή υπολογίζεται το τέλος χρήσης αποχέτευσης με το ίδιο ως άνω ποσοστό του 35%.

Γ. ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Γ.1. Κατοικίες

Γ.1.1. Κλίμακα 1 : από    1 -   80  τ. μ.     τέλος :  0,81 € / τ. μ. συν 80,00 € / διαμέρισμα

Γ.1.2. Κλίμακα 2 : από   81 - 120 τ. μ.     τέλος :  1,02 € / τ. μ.

Γ.1.3. Κλίμακα 3 : από 121 - 200 τ. μ.     τέλος :  1,26 € / τ. μ.

Γ.1.4. Κλίμακα 4 : από 201 τ.μ. και άνω, τέλος :  2,94 € / τ. μ.

Στο παραπάνω υπολογιζόμενο τέλος προστίθεται : (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.2. Επαγγελματικοί χώροι

Γραφεία, Ιδιωτικά και Δημόσια Καταστήματα, Δημόσιες Υπηρεσίες, Πλυντήρια / Λιπαντήρια, Ξενοδοχεία, Εκθεσιακοί χώροι, Πολυκαταστήματα.

 

Γ.2.1. Κλίμακα 1 : από     1 -   80 τ. μ.     τέλος :  1,36 € / τ. μ. συν 80,00 € / επαγγελματικό χώρο.

Γ.2.2. Κλίμακα 2 : από   81 - 120 τ. μ.     τέλος :  1,84 € / τ. μ.

Γ.2.3. Κλίμακα 3 : από 121 - 200 τ. μ.     τέλος :  2,24 € / τ. μ.

Γ.2.4. Κλίμακα 4 : από 201 - 500 τ. μ.     τέλος :  2,94 € / τ. μ.

Γ.2.5. Κλίμακα 5 : από 501 τ.μ. και άνω, τέλος :  3,87 € / τ. μ.

Στο παραπάνω υπολογιζόμενο τέλος προστίθεται : (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.3. Ακάλυπτοι χώροι

Πλατείες, Νησίδες, Πισίνες, Επαγγελματικά υπαίθρια πάρκινγκ αυτοκινήτων, κ.λ.π.

Γ.3.1. Για επιφάνεια : μέχρι        1000 τ. μ.  τέλος :  420,00 € κατ αποκοπή

Γ.3.2. Για επιφάνεια : πάνω από 1000 τ. μ.  τέλος :  650,00 € κατ αποκοπή

Στο παραπάνω υπολογιζόμενο τέλος προστίθεται : (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.4. Ειδικοί στεγασμένοι χώροι

Υπόγειοι χώροι κατοικιών όταν χρησιμοποιούνται για βοηθητική χρήση και όχι για κύρια, Υπόγειες Αποθήκες, Επαγγελματικά κλειστά γκαράζ, Κοινωφελή ιδρύματα, Πνευματικά κέντρα Ιερών Ναών (εντός του ιδίου οικοπέδου με τον ναό), Αγροτικές αποθήκες (ισόγειες), Ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, Σχολεία, Νοσοκομειακές μονάδες, παιδικές κατασκηνώσεις.

Τέλος σύνδεσης : 0,65 € / τ.μ.  συν 80,00 € / ειδικό χώρο (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.5. Κλειστές θέσεις Γκαράζ (που καλύπτουν ανάγκες των ενοίκων )

Τέλος σύνδεσης : 50,00 € / κλειστή θέση (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.6. Βιοτεχνικοί- Βιομηχανικοί χώροι

Γ.6.1. Κλίμακα 1 : από     1 -   80 τ. μ.     τέλος :  1,00 € / τ. μ. συν 80,00 € / βιοτεχνικό - βιομηχανικό χώρο.

Γ.6.2. Κλίμακα 2 : από   81 - 120 τ. μ.     τέλος :  1,33 € / τ. μ.

Γ.6.3. Κλίμακα 3 : από 121 - 200 τ. μ.     τέλος :  1,71 € / τ. μ.

Γ.6.4. Κλίμακα 4 : από 201 - 500 τ. μ.     τέλος :  1,90 € / τ. μ.

Γ.6.5. Κλίμακα 5 : από 501 τ.μ. και άνω, τέλος :  2,38 € / τ. μ.

Στο παραπάνω υπολογιζόμενο τέλος προστίθεται : (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

 

Γ.7. Προσωρινές - Εργοταξιακές παροχές (από 4 ανεξάρτητες οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες  και πάνω)

Τέλος σύνδεσης : 290,00 € (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης), ανεξάρτητα από τον αριθμό ων ιδιοκτησιών και από το εμβαδό τους.

Η προσωρινή - εργοταξιακή παροχή μετατρέπεται σε κοινόχρηστη, μετά την οριστική σύνδεση της οικοδομής.

Γ.8. Κοινόχρηστα

Τέλος σύνδεσης : 140,00 € (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης), ανεξάρτητα από το εμβαδό τους.

Γ.9. Πυρασφάλεια

Τέλος σύνδεσης : 160,00 € (+ αξία υδρομέτρου 2" απλού + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.10. Ιεροί Ναοί

Τέλος σύνδεσης : 250,00€ (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης), ανεξάρτητα από το εμβαδό τους.

Γ.11. Διαμερισματοποίηση - Διαχωρισμός χώρων

Σε περίπτωση διαχωρισμού ή διαμερισματοποίησης ενιαίων χώρων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, οι οποίοι ήδη υδροδοτούνται, σε δύο ή περισσότερες κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους αντίστοιχα, καταβάλλεται τέλος σύνδεσης για όλα τα επί πλέον διαμερίσματα κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων που δημιουργούνται :

Τέλος σύνδεσης : 80,00 € (+ αξία υδρομέτρου + εγγύηση έναντι κατανάλωσης)

Γ.12. Γενικοί όροι τελών σύνδεσης με δίκτυο Ύδρευσης

Γ.12.1. Όπου ο υπολογισμός των τελών γίνεται με κλιμακωτή διαβάθμιση ανάλογα με το εμβαδό, αυτός γίνεται ως εξής : Υπολογίζεται το τέλος κάθε κλίμακας για το τμήμα του εμβαδού μεταξύ του κάτω και άνω ορίου και αθροίζονται τα τέλη των κλιμάκων.

Γ.12.2. Στις περιπτώσεις οικοδομών με περισσότερα από ένα διαμερίσματα, με σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας, τα τέλη σύνδεσης υπολογίζονται με την αντίστοιχη κλιμάκωση ανάλογα με το εμβαδό, χωριστά για κάθε διαμέρισμα, για το καθαρό εμβαδό του διαμερίσματος χωρίς αναλογία κοινοχρήστων χώρων.

Γ.12.3. Για τη σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΠ είναι υποχρεωτική η καταβολή κατ ελάχιστο των τελών για τις επιφάνειες του κτιρίου μέχρι και το ισόγειο. Αν υπάρχει πυλωτή στο ισόγειο, χωρίς διαμέρισμα, είναι υποχρεωτική η καταβολή κατ ελάχιστο των τελών για τις επιφάνειες του κτιρίου μέχρι και τον Α΄ όροφο.

Γ.12.4. Τα τέλη σύνδεσης μπορούν να πληρωθούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις .

Γ.12.5. Σε διατηρητέα κτίρια στα οποία ανακατασκευάζονται εσωτερικά και κρατούνται οι εξωτερικοί τοίχοι, τα τέλη σύνδεσης με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΠ καταβάλλονται όπως και στις νέες οικοδομές.

Γ.12.6. Σε κτίρια που κατεδαφίζονται ή ανακατασκευάζονται λόγω βλαβών από σεισμό ή φωτιά, με άδεια σεισμοπλήκτου ή πυρόπληκτου, καταβάλλονται τέλη σύνδεσης για την τυχόν επί πλέον επιφάνεια που κατασκευάζεται σε σχέση με την παλαιά. Η κλίμακα που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του τέλους ανά διαμέρισμα, είναι αυτή που αντιστοιχεί για επιφάνεια επί πλέον της παλαιάς.

Γ.12.7. Για προσθήκες (κατά την έννοια του ΓΟΚ-ΝΟΚ), ή τακτοποιήσεις - νομιμοποιήσεις (Ν.3843/2010 και Ν.4014/2011 ή μεταγενέστερων), οφείλονται επί πλέον τέλη σύνδεσης για τη διαφορά των εμβαδών των διαμερισμάτων, τα οποία τέλη υπολογίζονται με τιμές κλίμακας που αντιστοιχεί μεταξύ της παλαιάς και της νέας επιφάνειας.

Γ.12.8. Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης, οφείλονται τέλη σύνδεσης τα οποία υπολογίζονται με τη διαφορά τελών της νέας χρήσης από τα τέλη της παλαιάς χρήσης, όταν η διαφορά αυτή είναι θετική.

Δ . ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

Δ.1. Κατοικίες

Δ.1.1. Κλίμακα 1 : από    1 -    80 τ. μ.     τέλος :  1,70 € / τ. μ.

συν 80,00 € / διαμέρισμα

Δ.1.2. Κλίμακα 2 : από   81 - 120 τ. μ.     τέλος :  2,55 € / τ. μ.

Δ.1.3. Κλίμακα 3 : από 121 - 200 τ. μ.     τέλος :  3,22 € / τ. μ.

Δ.1.4. Κλίμακα 4 : από 201 τ.μ. και άνω, τέλος :  3,68 € / τ. μ.

Δ.2. Επαγγελματικοί χώροι

Γραφεία, Ιδιωτικά και Δημόσια Καταστήματα, Δημόσιες Υπηρεσίες, Πλυντήρια / Λιπαντήρια, Ξενοδοχεία, Εκθεσιακοί χώροι, Πολυκαταστήματα.

Δ.2.1. Κλίμακα 1 : από     1 -   80 τ. μ.      τέλος :  3,22 € / τ. μ.

συν 80,00 € /επαγγελματικό χώρο.

Δ.2.2. Κλίμακα 2 : από   81 -  120 τ. μ.      τέλος :  4,51 € / τ. μ.

Δ.2.3. Κλίμακα 3 : από 121 -  200 τ. μ.      τέλος :  4,97 € / τ. μ.

Δ.2.4. Κλίμακα 4 : από 201 -  500 τ. μ.      τέλος :  5,43 € / τ. μ.

Δ.2.5. Κλίμακα 5 : από 501 - 1000 τ. μ.     τέλος :  5,89 € / τ. μ.

Δ.2.6. Κλίμακα 6 : από 1001 τ.μ. και άνω, τέλος :  6,35 € / τ. μ.

Δ.3. Κλειστές θέσεις Γκαράζ (που καλύπτουν ανάγκες των ενοίκων )

Τέλος σύνδεσης : 50,00 € / κλειστή θέση.

Δ.4. Ειδικοί στεγασμένοι χώροι

Υπόγειοι χώροι κατοικιών όταν χρησιμοποιούνται για βοηθητική χρήση και όχι για κύρια, Υπόγειες Αποθήκες, Επαγγελματικά κλειστά γκαράζ, Κοινωφελή ιδρύματα, Πνευματικά κέντρα Ιερών Ναών (εντός του ιδίου οικοπέδου με τον ναό), Αγροτικές αποθήκες (ισόγειες), Ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, Σχολεία, Νοσοκομειακές μονάδες, παιδικές κατασκηνώσεις.

Τέλος σύνδεσης : 0,80 € / τ.μ.  συν 80,00 € /ειδικό στεγασμένο χώρο.

Δ.5. Βιοτεχνικοί- Βιομηχανικοί χώροι

Δ.5.1. Κλίμακα 1 : από    1 -    80 τ. μ.     τέλος :  1,00 € / τ. μ.

συν 80,00 € /βιοτεχνικό - βιομηχανικο χώρο.

Δ.5.2. Κλίμακα 2 : από   81 - 120 τ. μ.     τέλος :  1,33 € / τ. μ.

Δ.5.3. Κλίμακα 3 : από 121 - 200 τ. μ.     τέλος :  1,71 € / τ. μ.

Δ.5.4. Κλίμακα 4 : από 201 - 500 τ. μ.     τέλος :  1,90 € / τ. μ.

Δ.5.5. Κλίμακα 5 : από 501 τ.μ. και άνω, τέλος :  2,38 € / τ. μ.

Δ.6. Ιεροί Ναοί

Τέλος σύνδεσης : 250,00 € /Ιερό ναό

Δ.7. Γενικοί όροι τελών σύνδεσης με αποχέτευση λυμάτων

Ισχύουν οι ίδιοι γενικοί όροι με αυτούς της σύνδεσης με τα δίκτυα Ύδρευσης που περιγράφονται στην παράγραφο Γ.12.

Ταυτόχρονα με την έκδοση άδειας σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης, εκδίδεται και η άδεια σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων και καταβάλλονται τα αντίστοιχα τέλη, ως ανωτέρω.

Ταυτόχρονα με την έκδοση άδειας της προσωρινής - εργοταξιακής σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης, εκδίδεται και η άδεια σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων και καταβάλλονται τα αντίστοιχα τέλη, ως ανωτέρω.

Ε. ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ  ΟΜΒΡΙΩΝ

Ε.1. Αποχέτευση ομβρίων υδάτων ακινήτου πλην υπογείων υδάτων

Τέλος σύνδεσης : 200,00 € κατ αποκοπή .(Κατόπιν ειδικής άδειας της ΔΕΥΑΠ)

Ε.2. Αποχέτευση υπογείων υδάτων με άντληση ή με βαρύτητα, στο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων

Τέλος σύνδεσης : 300,00 € κατ αποκοπή. (Κατόπιν ειδικής άδειας της ΔΕΥΑΠ)

Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί πλέον του τυχόν υπάρχοντος τέλους αποχέτευσης ομβρίων του ακινήτου.

ΣΤ. ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

ΣΤ.1. Δαπάνες παροχών Ύδρευσης

Καταβάλλεται από τον αιτούντα, η δαπάνη κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης (παροχής), σε περίπτωση που την κατασκευάζει η ΔΕΥΑΠ, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, τα υλικά, τις επαναφορές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, τα φρεάτια κ.λ.π.

ΣΤ.1.1. Για παροχή από δίκτυο διατομής Φ63   έως και Φ150   δαπάνη : 126,00 €

ΣΤ.1.2. Για παροχή από δίκτυο διατομής Φ160 έως και Φ220   δαπάνη : 162,00 €

ΣΤ.1.3. Για παροχή από δίκτυο διατομής Φ220  και άνω           δαπάνη : 225,00 €

ΣΤ.2. Δαπάνες επέκτασης - μετατόπισης δικτύου Υδρευσης

Καταβάλλεται από τον αιτούντα - επισπεύδοντα, η δαπάνη επέκτασης -μετατόπισης του δικτύου Ύδρευσης, σε περίπτωση που την κατασκευάζει η ΔΕΥΑΠ, κατόπιν αιτήσεως και συμφωνίας του αιτούντος, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, τα υλικά, τις επαναφορές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, τα φρεάτια κ.λ.π.

Στη δαπάνη συμμετέχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου.

Η συμμετοχή ορίζεται σε ποσοστό επί της δαπάνης επέκτασης –μετατόπισης του δικτύου Ύδρευσης, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό των εργασιών, μειωμένο κατά το ποσοστό της έκπτωσης που έχει προσφέρει προς τη ΔΕΥΑΠ ο εργολάβος που θα εκτελέσει το έργο, ανάλογα με το μήκος της επέκτασης, ως εξής :

ΣΤ.2.1. Για μήκος  έως  100 μ.                     Συμμετοχή 10 %

ΣΤ.2.2. Για μήκος 101 μ έως  150 μ.            Συμμετοχή 15 %

ΣΤ.2.3. Για μήκος 151 μ έως  250 μ.            Συμμετοχή 25 %

ΣΤ.2.4. Για μήκος άνω των 250 μ το ποσοστό συμμετοχής θα καθορίζεται από το Δ.Σ της  ΔΕΥΑΠ.

ΣΤ.3. Δαπάνες μετατόπισης παροχών Υδρευσης

Καταβάλλεται από τον αιτούντα, η δαπάνη μετατόπισης ή ανύψωσης ή ανασύνδεσης της παροχής Ύδρευσης, σε περίπτωση που την εκτελεί η ΔΕΥΑΠ, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, τα υλικά, τις επαναφορές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, τα φρεάτια κ.λ.π.

Δαπάνη : 140,00 €  κατ αποκοπή

ΣΤ.4. Εγγυήσεις έναντι καλής εκτελέσεως εργασιών Ύδρευσης

ΣΤ.4.1. Για την επαναφορά πεζοδρομίων με πλάκες ή τσιμέντο, αν οι εργασίες αυτές εκτελεστούν από τον αιτούντα, καταβάλλονται εγγυήσεις, σύμφωνα με την επόμενη κλιμάκωση :

ΣΤ.4.1.1. Κλίμακα 1 : από   1 -   10 τ. μ.         εγγύηση :  25,00 € / τ. μ.

   με ελάχιστη εγγύηση 125,00 €

ΣΤ.4.1.2. Κλίμακα 2 : από  11 -   20 τ. μ.        εγγύηση :  22,00 € / τ. μ.

ΣΤ.4.1.3. Κλίμακα 3 : από  21 τ. μ.  και άνω   εγγύηση:  19,00 € / τ. μ.

 

ΣΤ.4.2. Για την επαναφορά χωμάτινων ή αμμοχαλικοδών οδοστρωμάτων, αν οι εργασίες αυτές εκτελεστούν από τον αιτούντα, καταβάλλονται εγγυήσεις, σύμφωνα με την επόμενη κλιμάκωση :

 

ΣΤ.4.2.1. Κλίμακα 1 : από    1 -   10 τ. μ.        εγγύηση :  18,00 € / τ. μ.

   με ελάχιστη εγγύηση 90,00 €

ΣΤ.4.2.2. Κλίμακα 2 : από  11 -   20 τ. μ.        εγγύηση :  15,00 € / τ. μ.

ΣΤ.4.2.3. Κλίμακα 3 : από  21 τ. μ.  και άνω   εγγύηση :  12,00 € / τ. μ.

 

ΣΤ.4.3. Για την επαναφορά τσιμεντοστρωμένων και ασφαλτοστρωμένων οδοστρωμάτων, αν οι εργασίες αυτές εκτελεστούν από τον αιτούντα, καταβάλλονται εγγυήσεις σύμφωνα με την επόμενη κλιμάκωση :

 

ΣΤ.4.3.1. Κλίμακα 1 : από    1 -   10 τ. μ.        εγγύηση :  27,00 € / τ. μ.

   με ελάχιστη εγγύηση 135,00 €

ΣΤ.4.3.2. Κλίμακα 2 : από  11 -   20 τ. μ.        εγγύηση :  24,00 € / τ. μ.

ΣΤ.4.3.3. Κλίμακα 3 : από  21 τ. μ.  και άνω  εγγύηση :  21,00 € / τ. μ.

ΣΤ.4.4. Χρόνος παρακράτησης εγγυήσεων 6 μήνες από την ημερομηνία περαίωσης των εργασιών

Ζ. ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ και ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Ζ.1. Δαπάνες εξωτερικών διακλαδώσεων Αποχέτευσης Λυμάτων και Ομβρίων

Καταβάλλεται από τον αιτούντα, η δαπάνη κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης (παροχής), και του φρεατίου προσαρμογής της εξωτερικής διακλάδωσης, σε περίπτωση που την κατασκευάζει η ΔΕΥΑΠ, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, τα υλικά, τις επαναφορές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, τα φρεάτια κ.λ.π. (άρθρο 15 Ν. 1069/80).

Ζ.1.1. Δαπάνη εξωτερικής διακλάδωσης : 90,00 € / μ.μ. Ως μήκος για τον υπολογισμό της δαπάνης λαμβάνεται το ήμισυ του πλάτους της οδού, συμπεριλαμβανομένων και των πεζοδρομίων. Ως ελάχιστο πλάτος δρόμου για τον ανωτέρω υπολογισμό, λαμβάνονται τα 4.00 μέτρα και ως μέγιστο τα 12.00 μέτρα.

Ζ.1.2. Δαπάνη φρεατίου προσαρμογής : 144,00 € / τεμ.

Ζ.2. Δαπάνες επέκτασης δικτύου Αποχέτευσης

Καταβάλλεται από τον αιτούντα – επισπεύδοντα, κατόπιν αιτήσεως και συμφωνίας του, συμμετοχή στη δαπάνη επέκτασης του δικτύου Αποχέτευσης, σε περίπτωση που την κατασκευάζει η ΔΕΥΑΠ, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, τα υλικά, τις επαναφορές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, τα φρεάτια κ.λ.π. Στη δαπάνη συμμετέχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου.

Για περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού, η συμμετοχή ορίζεται σε ποσοστό επί της δαπάνης επέκτασης –μετατόπισης του δικτύου Αποχέτευσης το ποσοστό της έκπτωσης που έχει προσφέρει προς τη ΔΕΥΑΠ ο εργολάβος που θα εκτελέσει το έργο, ανάλογα με το μήκος της επέκτασης, ως εξής :

Ζ.2.1. Για μήκος  έως  100 μ.                     Συμμετοχή 10 %

Ζ.2.2. Για μήκος 101 μ έως  150 μ.            Συμμετοχή 15 %

Ζ.2.3. Για μήκος 151 μ έως  250 μ.            Συμμετοχή 25 %

Ζ.2.4. Για μήκος άνω των 250 μ το ποσό συμμετοχής θα καθορίζεται από το Δ.Σ της ΔΕΥΑΠ.

Για περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού το ποσό συμμετοχής θα καθορίζεται από το Δ.Σ της ΔΕΥΑΠ.

Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη δίκτυο Αποχέτευσης σε ένα πρόσωπο του οικοπέδου του αιτούντος και αυτός ζητά για δικούς του λόγους επέκταση δικτύου, ώστε να συνδεθεί σε άλλο αγωγό ή σε άλλο σημείο του οικοπέδου του, τότε καταβάλλει το 100% της ως άνω δαπάνης.

Ζ.3. Δαπάνες μετατόπισης εξωτερικών διακλαδώσεων Αποχέτευσης

Καταβάλλεται η δαπάνη μετατόπισης ή ανύψωσης ή ανασύνδεσης της εξωτερικής διακλάδωσης Αποχέτευσης, σε περίπτωση που την εκτελεί η ΔΕΥΑΠ, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία είναι ίδια με αυτή της νέας διακλάδωσης και του νέου φρεατίου προσαρμογής.

Ζ.4. Δαπάνες μετατόπισης δικτύου Αποχέτευσης

Καταβάλλεται η δαπάνη μετατόπισης αγωγού Αποχέτευσης, σε περίπτωση που την εκτελεί η ΔΕΥΑΠ, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, ως εξής :

Ζ.4.1. Δαπάνη μετατόπισης αγωγού Λυμάτων, σύμφωνα με την επόμενη κλιμάκωση:

Ζ.4.1.1. Κλίμακα 1 : από  Φ200 -  Φ355     Δαπάνη :  195,00 € / μ. μ.

Ζ.4.1.2. Κλίμακα 2 : από  Φ400  και άνω.   Δαπάνη :  215,00 € / μ. μ.

Ζ.4.2. Δαπάνη μετατόπισης αγωγού ομβρίων, σύμφωνα με την επόμενη κλιμάκωση :

Ζ.4.2.1. Κλίμακα 1 : από  D300 -  D500     Δαπάνη :  250,00 € / μ. μ.

Ζ.4.2.2. Κλίμακα 2 : από  D600  και άνω.  Δαπάνη :  340,00 € / μ. μ.

Ζ.5. Εγγυήσεις έναντι καλής εκτελέσεως εργασιών Αποχέτευσης

Z.5.1. Για τις εργασίες κατασκευής εξωτερικής διακλάδωσης και σύνδεσης με το δίκτυο Αποχέτευσης, αν οι εργασίες αυτές εκτελεστούν από τον αιτούντα, καταβάλλονται εγγυήσεις ως εξής :

Ζ.5.1.1. Για κεντρικούς δρόμους – λεωφορειόδρομους, εγγύηση : 600,00 €

Ζ.5.1.2. Για ασφαλ/μένους – τσιμεντ/μένους δρόμους,  εγγύηση : 400,00 €

Ζ.5.1.3. Για χωματόδρομους – αμμοχαλικόδρομους,     εγγύηση : 300,00 €

Ζ.5.1.4. Για πεζόδρομους,                                               εγγύηση : 800,00 €

Ζ.5.1.5. Χρόνος παρακράτησης εγγύησης έξι (6) μήνες από την ημερομηνία περαίωσης των εργασιών. Όλες οι εγγυήσεις μετά την πάροδο τριετίας και εφόσον έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως οι καταναλωτές, εκπίπτουν υπέρ της ΔΕΥΑΠ.

Z.5.2. Για τις εργασίες επέκτασης ή ανακατασκευής ή μετατόπισης δικτύου Αποχέτευσης, αν οι εργασίες αυτές εκτελεστούν από τον αιτούντα, καταβάλλονται εγγυήσεις ως εξής :

Ζ.5.2.1. Για κεντρικούς δρόμους – λεωφορειόδρομους, εγγύηση : 100,00 € / μ. μ.   με ελάχιστη 600,00 €

Ζ.5.2.2. Για ασφαλτοστρωμένους – τσιμεντοστρωμένους δρόμους, εγγύηση :  50,00 € / τ. μ.   με ελάχιστη 400,00 €

Ζ.5.2.3. Για χωματόδρομους – αμμοχαλικόδρομους, εγγύηση :  30,00 € / τ. μ.  με ελάχιστη 300,00 €

Ζ.5.2.4. Παρακράτηση για επαναφορά ασφάλτου, 15,00 € / τ.μ.

Ζ.5.2.5. Χρόνος παρακράτησης εγγύησης 6 μήνες από την ημερομηνία περαίωσης των εργασιών. Όλες οι εγγυήσεις μετά την πάροδο τριετίας και εφόσον έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως οι καταναλωτές, εκπίπτουν υπέρ της ΔΕΥΑΠ.

Η. ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Η.1. Έλεγχος ενός υδρόμετρου από τεχνικό της ΔΕΥΑΠ, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, χρέωση : 5,69 €

Η.2. Έλεγχος ενός υδρόμετρου στο δοκιμαστήριο της ΕΥΔΑΠ, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, χρέωση : 70,00 €

Η.3. Βυτίο νερού, χρέωση : 70,00 € / βυτίο

Κατ εξαίρεση, ειδικά για τις ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών, εφαρμόζονται εκπτώσεις ως εξής :

Η.3.1. Για τους Πολύτεκνους και τους Τρίτεκνους, έκπτωση 30 %

Η.3.2. Για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, έκπτωση 50 %

Η.3.3. Για εγγεγραμμένους στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων, στη δομή παροχής συσσιτίου του Δήμου Πατρέων και των δικαιούχων του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Δήμου Πατρέων.  Ατελώς.

Η.3.4. Για Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Κοινωφελείς Οργανισμούς, έκπτωση 50 %

Η.4. Βυτίο λυμάτων, χρέωση : 50,00 € / εκκένωση

Κατ εξαίρεση, ειδικά για τις ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών, εφαρμόζονται εκπτώσεις ως εξής :

Η.4.1. Για τους Πολύτεκνους και τους Τρίτεκνους, έκπτωση 30 %

Η.4.2. Για ΑΜΕΑ και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, έκπτωση 50 %

Η.4.3. Για εγγεγραμμένους στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων και στη δομή παροχής συσσιτίου του Δήμου Πατρέων, Ατελώς.

Η.4.4. Για Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Κοινωφελείς Οργανισμούς, έκπτωση 50 %

Η.5. Στις νέες συνδέσεις καταβάλλεται η αξία του υδρόμετρου, το οποίο χορηγείται υποχρεωτικά από τη ΔΕΥΑΠ. Η αξία του υδρόμετρου καθορίζεται από την Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ, με βάση την τιμή κτήσης.

Η.6. Στις νέες συνδέσεις καταβάλλεται εγγύηση έναντι κατανάλωσης, ποσού 20,00 €

Η.7. Καταβάλλονται τέλη επανασύνδεσης ποσού 12,00 € μετά από προσωρινή διακοπή υδροδότησης, η οποία έχει γίνει κατόπιν αιτήσεως του καταναλωτή ή λόγω οφειλής ή λόγω άλλης παράβασης των κανονισμών λειτουργίας των δικτύων της ΔΕΥΑΠ.

Θ. ΚΥΡΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Για τις παραβάσεις των κανονισμών λειτουργίας των δικτύων της ΔΕΥΑΠ, επιβάλλονται πρόστιμα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης διαπίστωσης περισσοτέρων της μίας διακριτών παραβάσεων, όπως αυτές αναφέρονται παρακάτω, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ξεχωριστά και καταλογίζεται το σύνολο των προστίμων.

Σε περιπτώσεις που οι παραβάτες δεν συμμορφώνονται ή είναι υπότροποι, παρά τις έγγραφες ειδοποιήσεις από τη ΔΕΥΑΠ και παρά την επιβολή προστίμου, η ΔΕΥΑΠ δικαιούται εκτός των λοιπών κυρώσεων που προβλέπονται στους κανονισμούς λειτουργίας της, να επιβάλλει νέα πρόστιμα για τις ίδιες παραβάσεις, μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός τετραμήνου από την ημερομηνία της επιβολής των προηγούμενων κυρώσεων ή της επιβολής του προηγούμενου προστίμου.

Η καταβολή του προστίμου δεν απαλλάσσει από την καταβολή τελών και δεν συμψηφίζεται με αυτά.

Όλα τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ, κατόπιν εισηγητικής έκθεσης της αρμόδιας Υπηρεσίας. Επί της απόφασης επιβολής προστίμου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ένστασης, η οποία εκδικάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ.

Θ.1. Για παραβάσεις κανονισμού δικτύων Υδρευσης

Θ.1.1. Για λαθραίες συνδέσεις με το δίκτυο Ύδρευσης – κλοπή νερού : Επιβάλλεται πρόστιμο : από 100,00 € έως 4.000,00 €. Στη διαμόρφωση του ύψους του προστίμου πέραν του ελαχίστου, λαμβάνεται υπ όψη η τεκμαιρόμενη κατανάλωση νερού, η οποία κοστολογείται με το ισχύον τιμολόγιο. Επίσης λαμβάνεται υπ όψη η επανάληψη της παράβασης.

Θ.1.2. Για παραβιάσεις και αυθαίρετες επανασυνδέσεις παροχών των οποίων η υδροδότηση έχει διακοπεί από τη ΔΕΥΑΠ, επιβάλλεται πρόστιμο : 50,00 €

Θ.2. Για παραβάσεις κανονισμού δικτύων Αποχέτευσης

Θ.2.1. Για επεμβάσεις, χωρίς άδεια της ΔΕΥΑΠ, στο δίκτυο αποχέτευσης Λυμάτων ή Ομβρίων, συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών διακλαδώσεων, των φρεατίων επίσκεψης, των φρεατίων και των σχαρών υδροσυλλογής, κ.λ.π. χωρίς όμως την παροχέτευση σε αυτά λυμάτων ή ομβρίων υδάτων, επιβάλλεται πρόστιμο : 200,00 €

Θ.2.2. Για σύνδεση και παροχέτευση λυμάτων στο δίκτυο λυμάτων χωρίς άδεια της ΔΕΥΑΠ, καθ οιονδήποτε τρόπο και ενδεικτικά σε περιπτώσεις όπως : α) σε παλαιά εξωτερική διακλάδωση του οικοπέδου, μετά από κατεδάφιση, αναπαλαίωση, ανακατασκευή,  β) σε εξωτερική διακλάδωση που έχει κατασκευαστεί από τη ΔΕΥΑΠ και ιδιαίτερα αν το δίκτυο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία (αναμονή)  γ) σε αγωγό λυμάτων με κατασκευή αυθαίρετης εξωτερικής διακλάδωσης δ) σε εξωτερική διακλάδωση ή στο εσωτερικό δίκτυο του ιδίου ακινήτου, σε περίπτωση προσθήκης ή επέκτασης ή κατασκευής νέου κτιρίου ε) σε εξωτερική διακλάδωση ή στο εσωτερικό δίκτυο άλλου ακινήτου κ.λ.π.

Επιβάλλεται πρόστιμο από 200 € έως 1.000,00 €, ανάλογα με την διάρκεια ή την επανάληψη της παράβασης και το μέγεθος του ακινήτου. Επί πλέον του προστίμου αυτού, καταλογίζεται τεκμαρτό τέλος χρήσης Αποχέτευσης λυμάτων για το χρονικό διάστημα που παροχετεύονται λύματα στο δίκτυο, χωρίς άδεια της ΔΕΥΑΠ, στην περίπτωση βέβαια που αυτό δεν έχει ήδη καταβληθεί.

Θ.2.3. Για σύνδεση και παροχέτευση ομβρίων υδάτων στο δίκτυο ομβρίων, με σύνδεση σε αυτό, χωρίς άδεια της ΔΕΥΑΠ, επιβάλλεται πρόστιμο από 200,00 € έως 350,00 €, ανάλογα με το εμβαδό της αποχετευόμενης επιφάνειας.

Θ.2.4. Για παροχέτευση λυμάτων στο δίκτυο ομβρίων, με μόνιμη ή προσωρινή σύνδεση σε αυτό ή σε φρεάτιο υδροσυλλογής ή με οποιονδήποτε τρόπο (παρ. 5 του άρθρου 7 του κανονισμού δικτύων Αποχέτευσης), επιβάλλεται πρόστιμο : από 500,00 έως 10.000,00 €, ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου, την ποσότητα και την ποιότητα των λυμάτων, τη διάρκεια της παράβασης, το είδος του αποδέκτη, την εκτιμώμενη περιβαλλοντική βλάβη, την επανάληψη της παράβασης, τις δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλους δημότες κ.λ.π.

Θ.2.5. Για παροχέτευση ομβρίων υδάτων και ιδιαίτερα υπόγειων υδάτων στο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, μέσω της εξωτερικής διακλάδωσης που προορίζεται μόνο για λύματα ή μέσω άλλης σύνδεσης, επιβάλλεται πρόστιμο από 200,00 € έως 3.000,00 €, ανάλογα με την τεκμαιρόμενη ποσότητα των παροχετευόμενων υδάτων, την διάρκεια της παράβασης και την επανάληψη της παράβασης.

Ι. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΕ ΦΠΑ

Σε όλες τις χρεώσεις, δαπάνες και τέλη που καθορίζονται στην παρούσα, επιβάλλεται επί πλέον ο ισχύων ΦΠΑ, όπου προβλέπεται.

ΙΑ. ΕΝΑΡΞΗ – ΠΕΡΑΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η παρούσα Τιμολογιακή Πολιτική τίθεται σε ισχύ, ως εξής:

ΙΑ.1. Για τα τέλη Ύδρευσης και για τα τέλη χρήσης Αποχέτευσης, που βασίζονται στην καταμέτρηση του καταναλισκόμενου νερού, τίθεται σε ισχύ από την επόμενη ημερομηνία της τελευταίας καταμετρημένης κατανάλωσης, μετά την έγκριση της παρούσης Τιμολογιακής Πολιτικής.

ΙΑ.2. Για τις λοιπές ρυθμίσεις από την ημερομηνία της έγκρισής της.

ΙΑ.3. Η παρούσα ισχύει μέχρι τροποποίησής της με νεώτερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ και της απαραίτητης έγκρισής της από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων.