Μέχρι το τέλος του χρόνου έτοιμο το παλαιό Αρσάκειο

Σην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του κτιρίου όπου στεγαζόταν τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας.

Το κτίριο όπως είναι γνωστό θα στεγάσει το νέο Δημαρχείο της Πάτρας. Επίσης θα συνεδριάζει εκεί το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ σε άλλο χώρο του θα υπάρχει μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για ποικίλες πολιτιστικές και άλλες χρήσεις. Ο αύλειος χώρος του θα χρησιμοποιηθεί για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως και τα δώματά του.

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά τα συνεργεία του εργολάβου έπιασαν και πάλι δουλειά και οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2020 το κτίριο θα έχει παραδοθεί από τον εργολάβο στο Δήμο ώστε εκεί να μεταφερθούν οι δημοτικές υπηρεσίες.

Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του εργολάβου, μετά τις εντάσεις και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου2018  και προέβλεπε ότι οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εντός 720 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δόθηκε παράταση.

Υπενθυμίζεται, ότι η σύμβαση ύψους 1.840.000 ευρώ, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και την ανάδοχο εταιρία Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ. Το έργο γίνεται με πιστώσεις από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Τη μελέτη του έργου έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου και κατά την αποκατάστασή του θα διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά της τυπολογίας και του περιβλήματος του κτιρίου (κουφώματα, δάπεδα, πόρτες, σκάλες, κιγκλιδώματα), καθώς το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σύμφωνα με τη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου οι υπηρεσίες θα στεγαστούν στο πρώην Αρσάκειο ως εξής:

Το αρχείο της Πολεοδομίας, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η Διεύθυνση Προσόδων στο ημιυπόγειο.

Η Διεύθυνση Έργων στο ισόγειο.

Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού στον πρώτο όροφο, όπου θα υπάρχει και αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι Διευθύνσεις Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Προμηθειών στον δεύτερο όροφο.

Στο δώμα θα λειτουργεί καπνιστήριο.

Η επαναλειτουργία του κτιρίου θα κλείσει ένα «αστικό κενό» στο κέντρο της πόλης και όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, πέρα από την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, θα επιφέρει για το Δήμο και οικονομικό όφελος, άνω των 160 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, χρήματα που σήμερα διατίθενται για την καταβολή ενοικίων για τα κτίρια που νοικιάζει ο Δήμος Πατρέων.

Τι θα γίνουν οι χώροι στη Μαιζώνος: Στην Μαιζώνος οι ισόγειο χώροι που στεγάζουν διάφορες υπηρεσίες θα μετατραπούν και θα γίνουν η νέα Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ η αίθουσα που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή την Δημοτική Πινακοθήκη, το ισόγειο δηλαδή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα μετατραπεί σε Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη.