Μάζεψαν… τασάκια -Κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους

Παρελθόν αποτελούν για τους καπνιστές οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης στην Πάτρα, καθώς από χθες κλιμάκια πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους ζητώντας την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση, όπως επίσης και προβληματισμό για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος, καθώς φαίνεται πως κάποιοι καταστηματάρχες ενημερώθηκαν σχετικά κι άλλοι όχι, ενώ ορισμένοι δεν συμμορφώνονται προσωρινά με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Ο νόμος υπάρχει, αλλά ποιος τον τηρεί;», αναρωτιούνται καπνιστές και μη στο άκουσμα της απαγόρευσης.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πιστεύουν ότι αυτή τη φορά το μέτρο θα έχει αποτέλεσμα. «Θεωρούμε ότι το σύνολο των καταστηματαρχών θα ανταποκριθεί στην εφαρμογή του νόμου.

Άλλωστε μιλάμε για ένα θέμα που αφορά στην υγεία όλων μας, οπότε περισσεύει το κέρδος μπροστά στην υγεία», δηλώνουν και τονίζουν ότι επιβάλλεται να εφαρμοσθεί για όλους ο νόμος, χωρίς… «παράθυρα» και εξαιρέσεις.

Θυμίζουμε πάντως ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες έξι συλλογικοί φορείς της Πάτρας είχαν προειδοποιήσει με προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους.

Σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην υγεία, το οποίο όπως επισημαίνουν, κρύβεται μέσα σ’ ένα σύννεφο καπνού!

Την ανακοίνωση συνυπέγραφαν οι: Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, Κοινο_Τοπία, Αντικαπνιστικός Σύλλογος και «Πρόταση»,  ζητώντας να

εφαρμοστεί στην πράξη η νομοθεσία άμεσα και καθολικά, για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και να συσταθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κλιμάκια ελέγχου

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Ο νόμος προβλέπει και πρόστιμα για τους παραβάτες. Έτσι, λοιπόν, σε όσους καπνίζουν επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων που ανέχεται την παραβίαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.