Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών: "Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει την περίοδο επιφυλακής"

Τη δική του επιστημονική άποψη για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες στην καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική καταθέτει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αθανάσιος Αργυρίου, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

Όπως λέει, «οι μετεωρολογικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την εκδήλωση και διάδοση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την έκταση των ζημιών και την τραγική απώλεια ανθρώπων».

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το ποιο ρόλο μπορεί να διαδραμάτισαν οι μετεωρολογικές συνθήκες, δηλαδή ένταση ανέμων, διεύθυνση ανέμων και θερμοκρασία, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει:

«Η θερμοκρασία στην περιοχή την περασμένη Δευτέρα ήταν υψηλή, δηλαδή το μεσημέρι πλησίασε τους 38° βαθμούς Κελσίου, ενώ υπήρχε δυτικός άνεμος έντασης ριπών (όπως μετρήθηκαν σε διάφορα σημεία της γύρω περιοχής) μεταξύ 6 και 8 Μποφόρ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Αργυρίου, «η υψηλή θερμοκρασία και ένταση ανέμου, σε συνδυασμό με το ότι ο δυτικός άνεμος στην Αττική είναι γενικά ξηρός (οι τιμές της σχετικής υγρασίας εκτιμάται ότι ήταν μικρότερες του 25%), ευνοούν την εκδήλωση και διάδοση πυρκαγιών».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά, ο Αθανάσιος Αργυρίου τόνισε ότι «οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση», προσθέτοντας ότι «η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς εξαρτάται από το πυροθερμικό φορτίο του εδάφους, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της βλάστησης», για τα οποία όμως, όπως διευκρινίζει, «δεν είμαι ειδικός, ώστε να εκφέρω γνώμη».

Σχετικά με το αν το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή μιας πυρκαγιάς ευνοεί περαιτέρω τη διάδοσή της, ο Αθανάσιος Αργυρίου σημειώνει ότι «η απάντηση είναι καταφατική», εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «η καύση προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της σχετικής υγρασίας».

Πάντως, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει σε αυτό το σημείο ότι «το κλίμα και το μικροκλίμα μιας περιοχής δεν ευθύνονται για κάτι, διότι είναι αυτά που είναι», προσθέτοντας ότι «οι ευθύνες πάντα ανήκουν στους ανθρώπους».

Όσον αφορά το αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Αττική, ο Αθανάσιος Αργυρίου υποστηρίζει ότι «είναι εντελώς ανυπόστατο να αποδίδεται το μέγεθος της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει την περίοδο επιφυλακής για την εκδήλωση τέτοιων συμβάντων, αλλά μέχρι εκεί».

Καταλήγοντας, ο Αθανάσιος Αργυρίου επαναλαμβάνει ότι «οι μετεωρολογικές συνθήκες αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», αλλά, όπως υπογραμμίζει, «επ’ ουδενί μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον καιρό για την έκταση των ζημιών και την τραγική απώλεια ανθρώπων».