Κάστρο, Ωδείο και Μουσείο, όλα στο Υπερταμείο

Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για την πόλη της Πάτρας, παραλίες, κτίρια διαφόρων χρήσεων, οικόπεδα και μεγάλοι δρόμοι, είναι μερικά μόνο από τα 225 δημόσια ακίνητα, η κυριότητα των οποίων μεταβιβάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή και ως «Υπερταμείο».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πανελλαδικά σάλο, μεταξύ δήμων και άλλων φορέων, καθώς αφορά σε 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, η ταυτότητα των οποίων παρέμενε μέχρι σήμερα κρυφή, ενώ όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες, μάλλον δεν είχαν ελέγξει τι είδους δημόσια περιουσία εκχωρούσαν στο «Υπερταμείο».

Σε τοπικό επίπεδο, μετά από έρευνα που έγινε από το Τμήμα Γεωπληροφορικής του Δήμου Πατρέων, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί γύρω στα 150, από τα 225 δημόσια ακίνητα που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο». Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, είναι οι εξής:

> Το Κάστρο της Πάτρας

> Το Αρχαίο Ωδείο

>Το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο

> Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

> Το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤχ)

> Το κτίριο της Πυροσβεστικής Πατρών

> Το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Ακτή Δυμαίων

> Αιγιαλούς και παραλίες στα όρια του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πατρέων

> Τρία σχολεία στην περιοχή της Ανθούπολης, που δεν έχουν περάσει ακόμα στην κυριότητα του Δήμου Πατρέων

> Το σεισμόπληκτο και ετοιμόρροπο κτίριο, του πρώην Λιμεναρχείου στο παλιό λιμάνι, το οποίο είχε εκχωρηθεί οριστικά στο Δήμο Πατρέων, μαζί με το παραλιακό μέτωπο.

> Πολλά μικρότερα κτίρια, χωρίς ιδιαίτερη εμπορική αξία

> Ενα τμήμα γης, νότια του νέου Λιμανιού της Πάτρας

> Τμήματα μεγάλων οδών, τα οποία παλιά ήταν αιγιαλός που έχει μπαζωθεί, όπως η Ηρώων Πολυτεχνείου, από τη Νόρμαν έως την οδό Ναυμαχίας Ελλης και η Οθωνος-Αμαλίας, από την οδό Νόρμαν έως την οδό Ζαΐμη, εκεί όπου βρίσκεται το υπεραστικό ΚΤΕΛ.