Θωρακίζονται οι ακτές...αφού διαλύθηκαν όλα

Στην τελευταία φάση πριν την έναρξή του, με την επίβλεψη της Περιφέρειας, βρίσκεται το μεγάλο και αναγκαίο έργο αντιδιάβρωσης ακτών της Δυτικής Αχαΐας, με μελέτη έτοιμη που αποτελεί κατά βάση τη συνέχεια της παλιάς «Ρογκάν».

Ο σχεδιασμός των υπευθύνων θέλει τις εργασίες να εκτελούνται πρώτα σε τμήματα που εμφανίζονται πολύ μεγάλες ζημιές, όπως στον Κάτω Αλισσό, αριστερά του ποταμού «Πείρου» και δεξιά με προβολή από πέτρες, για ν' ακολουθήσει η πλατεία με έξι μπαστούνια κυματοθραύστες των 80 μέτρων ο καθένας και ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ολόκληρο το έργο προστασίας της παραλιακής ζώνης θα επεκταθεί σε συνολικό μήκος 13,6χλμ, από τις περιοχές Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων και Τσουκαλεΐκων και θα καταλήγει στα Αλισσούς και στα Νιφορέικα μέχρι την αρχή του Καλαμακίου, όπου έχει καταγραφεί εκτεταμένη διάβρωση τις τελευταίες δεκαετίες.

Σκοπός είναι το να προστατευθούν οι ακτές, οι οικιστικές και τουριστικές περιοχές, στις οποίες βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις και αυτό περιλαμβάνει η μελέτη των Γραφείων «Ρογκάν» και «Γεωργίου Πατρινέλη» κόστους 468.800 ευρώ, μέσα από γεωτεχνικές έρευνες, προσδιορισμό παραμέτρων αλλά και παρεμβάσεων βελτίωσης του εδάφους θεμελίωσης.

Οι εργασίες δεν θα είναι τίποτε άλλο από κυματοθραύστες, θωράκισης της ακτογραμμής και εγκάρσιοι πρόβολοι, βάσει αποτύπωσης, όπως Τοπογραφικής και Βυθομετρικής με τους ανάλογους περιβαλλοντικούς όρους.