Θεαματική μεταμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας μέσα στο 2108

Ένα τσουνάμι αναπλάσεων μεθοδεύει μέσα στο 2018 ο Δήμος Πατρέων αξιοποιώντας 44 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το μόνο οικονομικό εργαλείο πια για τους ΟΤΑ στην Ελλάδα.

Η πρώτη μεγάλη ανάπλαση θα γίνει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα κοστίσει 17 εκατ. ευρώ, και αφορά 100.000 τ. μέτρα. Πρόκειται για πεζοδρομήσεις, πράσινο, νέα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους κ.α.

Η δεύτερη αφορά την πλαζ. Η μεταμόρφωση των 325 στρεμμάτων θα κοσίσει 3 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη επίσης σπουδαία παρέμβαση θα γίνει στα Ζαρουχλέικα όπου για πρώτη φορά θα γίνουν τέτοιες αναπλάσεις (πεζοδρομήσεις, πράσινο κ.α.).

Ο Δήμος Πατρέων θα αξιοποίσει δυο ακόμη ευκαιρίες: Τους μεσογειακούς Αγώνες μέσα από τους οποίους στόχος είναι να αναπλαστεί πλήρως ο χώρος του αλιού κολυμβητηρίου του ΝΟΠ στην Αγυιά. Ανήκει στη ΓΓΑ και ο Δήμος θέλει να τον μετατρέψει σε πρότυπο αθλητική κέντρο για τους δημότες.

Επίσης μόλι γίνει η οριστική εκχώρηση του παράλιου Μετώπου, ο Δήμος Πατρέων θα τοναναπλάσει με κύριο ενδιαφέρον το παλιό λιμανι όπου ένα από τα πρώτα έργα θα είναι η καταδάφιση της μάντρας που χωρίζει την Πάτρα από την θάλασσά της.

Η Πάτρα θα αλλάξει και λειτουργικά αφού η οδός Κανακάρη θα αντιδρομηθεί και θα γίνει έξοδος προς Αθήνα (και η Κορίνθου είσοδος). Επίσης θα δοθεί στους δημότες και η μίνι περιμετρική μέσω της οποίας θα παρακάμπτεται το κέντρο της πόλης. 

Τέλος σημαντικός είναι και ο δρόμος προς τα Συχαινά που θα αναδείξει έναν μοναδικό αρχαιολογικό τόπο που θα γίνει σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη της Πάτρας.