Η "Ώρα Πατρών" του Γιώργου Ρώρου πήγε στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου

Το Φράγμα Πείρου-Παράπειρου, ένα έργο καταλυτικής σημασίας που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της ύδρευσης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ώρας Πατρών και του υποψήφιου Δημάρχου Πατρέων, Γιώργου Ρώρου με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Στελέχη του συνδυασμού με επικεφαλής τον κ. Ρώρο επισκέφθηκαν το Φράγμα και ενημερώθηκαν για την πορεία εξέλιξης του έργου, το οποίο έχει εισέλθει στην τελική ευθεία καθώς σε λίγους μήνες αναμένεται να γίνει η έμφραξη του στομίου διαφυγής του νερού, για να ξεκινήσει το γέμισμα του βασικού ταμιευτήρα Αστερίου.

Η λειτουργία του Φράγματος δεν θα εξασφαλίσει μόνο την επάρκεια και την ποιότητα νερού, αλλά θα δώσει τέλος στις πολυδάπανες και πεπαλαιωμένες γεωτρήσεις οι οποίες «αφυδατώνουν» και επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με αλλεπάλληλες συνέπειες.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι η διαχείριση του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου με τις όποιες προσπάθειες να «σκοντάφτουν» στα μικροκομματικά συμφέροντα και τις ιδεοληψίες της δημοτικής Αρχής που απορρίπτει την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη λειτουργία του Φράγματος.

Ως γνωστόν, η επίσημη πρόταση του Υπουργείου Υποδομών με αδιαπραγμάτευτη αξία τον δημόσιο έλεγχο στο νερό είναι η οικονομική συνδρομή τουλάχιστον τα τρία πρώτα χρόνια και η εύρυθμη λειτουργία με τη συγκρότηση ενός φορέα στον οποίο θα μετέχουν το Υπουργείο, η Περιφέρεια και οι Δήμοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

«Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Η διαχείρισή του, αλλά και η εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας προϋποθέτουν ένα συμπαγές σχέδιο ασφάλειας του νερού που θα προτάσσει αφενός την προστασία του περιβάλλοντος κι αφετέρου το λιγότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.

Το έργο του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου είναι το «όχημα» μέσω του οποίου όλοι οι Πατρινοί θα έχουν πρόσβαση στον πολύτιμο αυτό πόρο με κοινωνική δικαιοσύνη και προνοητικότητα.

Η δημοτική Αρχή «διψά» για πολιτικές ίντριγκες τις οποίες αντλεί από τις κομματικές της παρωπίδες με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στο παρά πέντε και να αναζητούμε ακόμη κοινό τόπο για τον φορέα διαχείρισης. Όλοι έχουμε την ευθύνη να αναμετρηθούμε με το καθήκον που απορρέει από τη διαχείριση του νερού προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών», Γιώργος Ρώρος.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο συζητήθηκε και την Τετάρτη, 20/03/2019, με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Στην ίδια συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της χωροθέτησης των δεξαμενών φυσικού αερίου που προορίζονται για την κάλυψη του δικτύου της Πάτρας, στην υπογειοποίηση του τρένου καθώς και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του ΤΕΕ.