Η Πάτρα στις πιο δημιουργικές πόλεις της Ευρώπης - Τι αναφέρει το παρατηρητήριο της Ε.Ε.

Στην 56η θέση στην κατηγορία “Πολιτιστικές και Δημιουργικές πόλεις” βρέθηκε η Πάτρα, σύμφωνα με τη δεύτερη έκδοση του Παρατηρητηρίου Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η μοναδική ελληνική πόλη στην πληθυσμιακή κατηγορία “100 έως 250.000 κατοίκων”, ωστόσο η θέση αυτή ανέδειξε μια ιδιαίτερη πτώση σε σχέση με την πρώτη έκδοση του 2017 όπου τότε κατατάχτηκε στην 33η θέση της ίδιας κατηγορίας.

Η Πάτρα φιλοξενεί διάφορα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και ένα δραστήριο θέατρο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, το οποίο έχει ανεβάσει αναγνωρισμένες από την κριτική παραστάσεις, από αρχαίο δράμα έως διεθνές ρεπερτόριο.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ακόμα τρεις ελληνικές πόλεις. Η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στην 21η θέση της κατηγορίας “500.000 έως 1 εκατ. κάτοικοι”, η Θεσσαλονίκη η οποία βρίσκεται στην 31η θέση της κατηγορίας “250 έως 500 χιλιάδες κάτοικοι” και η Καλαμάτα που καταλαμβάνει την 22η θέση της κατηγορίας “50 έως 100 χιλιάδες κάτοικοι”.

Το Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ-JRC), την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Παρατηρητήριο συγκρίνει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών πόλεων στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα, βοηθώντας τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, καθώς και τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, να εντοπίσουν τα τοπικά πλεονεκτήματα και τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση.

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Απασχόλησης: Η Πάτρα ανάμεσα στις πιο δημιουργικές πόλεις στην Γηραιά ήπειρο