Η Πάτρα έχει σχέδιο αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών

Η Πάτρα διαθέτει σχέδιο πολιτικής προστασίας, το οποίο στην ουσία είναι οδηγίες προς τους πολίτες για τους υπαίθριους χώρους συγκέντρωσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο αυτό μπήκε σε εφαρμογή πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο άσκησης εκκένωσης, λόγω φωτιάς, της κοινότητας Ανω Καστρίτσι, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας. Συγκεκριμένα, περίπου 15 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εθελοντές πήγαν στο Ανω Καστρίτσι, που έχει πληθυσμό περίπου 800 κατοίκων, για να εφαρμόσουν το σχέδιο.

Η αρχή έγινε με τις κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες της εκκλησίας των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων που ειδοποιούσαν τους κατοίκους για τη φωτιά. Ταυτόχρονα, οχήματα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου Πατρέων, του δασαρχείου, της Περιφέρειας και εθελοντικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν κοντά στη γέφυρα του ποταμού Σέλεμνου. Οι κάτοικοι, όπως προβλέπει το σχέδιο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της εκκλησίας και στη συνέχεια ξεκίνησε η εκκένωση με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ, αλλά και του δήμου. Την ίδια στιγμή, έγινε και η εκκένωση του σχολείου και όλοι κατευθύνθηκαν με ασφάλεια προς τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας της Ανάληψης.

Στο μεταξύ, μια μικρή φωτιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στο δασύλλιο της Πάτρας, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, αποτέλεσε μία πραγματική άσκηση για την Πυροσβεστική. Ειδικότερα, μόλις το κέντρο επιχειρήσεων ειδοποιήθηκε για τη φωτιά, οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων αντήχησαν σε όλη την πόλη και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά οι πυροσβέστες είχαν κυριολεκτικά κυκλώσει το δασύλλιο.

Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται πολύ επικίνδυνη, αφού τα πεύκα φθάνουν κυριολεκτικά δίπλα σε πολυκατοικίες και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται πάντα στην περιοχή πυροσβεστικά οχήματα. Τελικά η φωτιά, που «δοκίμασε» τα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής, κατασβέστηκε άμεσα. Οσον αφορά το συνολικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, στην ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων αναγράφονται οι χώροι που έχουν οριστεί στο κέντρο της πόλης, στα δημοτικά διαμερίσματα, στις τοπικές κοινότητες και στους οικισμούς.

Στο κέντρο της πόλης, οι χώροι είναι επτά πλατείες, τρεις δημοτικοί χώροι στάθμευσης, το γήπεδο της Παναχαϊκής, το Παμπελοποννησιακό στάδιο, ο χώρος που περιβάλλει τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα και πάρκα. Στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, ως χώροι συγκέντρωσης των κατοίκων έχουν οριστεί πλατείες, προαύλια σχολείων και εκκλησιών, γήπεδα, παραλίες και προβλήτες. Στις οδηγίες πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται οδοί διαφυγής πεζών από κεντρικούς χώρους προς το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Αυτές οι οδοί είναι η Τριών Ναυάρχων, η Ρήγα Φεραίου, η Γεροκωστοπούλου και η Αγίου Νικολάου. Επίσης, έχουν οριστεί ως χώροι διαβίωσης πληγέντων, λόγω δασικών πυρκαγιών, κλειστά γυμναστήρια όπως και το κλειστό τμήμα του Παμπελοποννησιακού σταδίου.