Η Πάτρα έχει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Σε πολλούς δήμους πλέον έχουν αποκτήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και έχουν φτιάξει δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων! Είναι η ώρα της Πάτρας να κάνει και αυτή το βήμα για την ανάπτυξη της πράσινης μετακίνησης αλλά και την παροχή σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για τουρίστες, ντόπιους κλπ ειδικά πριν από τους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες όπου θα έρθουν πάνω από 2000 ξένοι επισκέπτες στην πόλη μας και πολλοί από αυτούς με τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα.

Στόχοι της Ε.Ε. για το 2050, ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών, είναι η μείωση των εκπομπών κατά 60% και η αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων στις πόλεις. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα εξυπηρετεί τους στόχους αυτούς, καθώς μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας στο μερίδιο του τομέα των μεταφορών και στην προστασία του περιβάλλοντος, με επιπλέον όφελος τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως πηγή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα ηλεκτρικά οχήματα, παρουσιάζουν σε σύγκριση με τα συμβατικά, μια σειρά πλεονεκτήματα:

- Καταναλώνουν, με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 1 ευρώ ανά 100χλμ. Το αντίστοιχο κόστος καυσίμου για ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο είναι έως και δεκαπλάσιο.

- Είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά (ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών οχημάτων είναι 20-30%, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν βαθμό απόδοσης έως και 80-85%).

- Έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτιστούν από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

- Είναι οικονομικότερα όσον αφορά το κόστος συντήρησης.

- Εκπέμπουν ελάχιστο θόρυβο (σε χαμηλές ταχύτητες). & δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους μέση στην πόλη!

Είδη αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση δημόσιων σταθμών φόρτισης, μερικοί από αυτούς είναι:
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας
Δήμος Λαυρίου
Δήμος Ρεθύμνης
Δήμος Κοζάνης
Δήμος Νεάπολης Συκεών
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Τρικαίων 
Δήμος Αλίμου
Τήλος Ηλιακός Σταθμός φόρτισης
Σύρος

Στη Πάτρα υπάρχει θέση στάθμευσης στο δημόσιο πάρκινγ το φάρου όπου υπάρχει παροχή ρεύματος, το μόνο που χρειάζεται είναι η ειδική σήμανση (χόρος στάθμεσης μόνο για ηλεκτρικά οχήματα)  και κατα 2ο ένα wall box τύπου 2 προεραιτικά! 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΟΓΙΩΡΓΟΣ