Η Μελίνα Μερκούρη του "Ποτέ την Κυριακή", η 1η τοιχογραφία του 5ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας

Η τοιχογραφία που έχει σημάνει την έναρξη του 5ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας - ArtWalk 5 ολοκληρώθηκε και, μαζί με την ολοκλήρωσή της, αποκάλυψε την εμβληματική προσωπικότητα που θα κοσμεί πλέον τον αστικό ιστό της Πάτρας.

Η πρώτη λοιπόν τοιχογραφία της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια της Μελίνας Μερκούρης (είχε γεννηθεί το 1920), σε μία Ελληνίδα σύμβολο με ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα του πολιτισμού της χώρας. Μία έντονη και πολυσυζητημένη προσωπικότητα, αστικής καταγωγής, που σίγουρα την ζωή της θα την χαρακτήριζε το πάθος και η αφοπλιστική ειλικρίνεια, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε εποχές δύσκολες, η τέχνη, η ιστορία και ο πολιτισμός μας φωτίζουν το δρόμο και μας οδηγούν μπροστά.

Η ξεχωριστή αυτή τοιχογραφία χαρακτηρίζεται από έντονους συμβολισμούς, ιστορικότητα, αλλά και «κρυφά σημεία», ενώ είναι έργο ομαδικής εργασίας από την Art in Progress, υπό την εικαστική καθοδήγηση και ζωγραφική εκτέλεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ArtWalk, Κλεομένη Κωστόπουλου (KLE).

Το έργο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου και Θεμιστοκλέους, στην Πάτρα και ήδη πολλά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας ανέδειξαν το θέμα με αφιερώματα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το 2020 αποτελεί έτος αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη από το Υπουργείο Πολιτισμού (η σπουδαία καλλιτέχνιδα και αγωνίστρια που μάλιστα είχε προταθεί για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου το 1960 για το «Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν έφυγε από τη ζωή το 1994, στις 6 Μαρτίου).

Στην συνέχεια του Φεστιβάλ θα ακολουθήσουν ακόμη 10 τοιχογραφίες διεθνών καλλιτεχνών - προσκεκλημένων του Φεστιβάλ.

*Τo ArtWalk 5 τελεί υπό την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την θερμή βοήθεια των χρυσών χορηγών Χρυσανθόπουλος Α.Ε. (πατρινή εταιρία ανυψωτικών μηχανημάτων) και VECHRO (ελληνική βιομηχανία χρωμάτων) και του μεγάλου χορηγού Coffeebrands (πατρινή αλυσίδα καφέ).