Η θέση του "σπιράλ" για τον ερχομό του τρένου στην Πάτρα

Το σκηνικό μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από Ελληνική ταινία του 1950: Ο Υπουργός ως σωτήρας έρχεται στην επαρχία (Πάτρα) Ιούλιο μήνα, με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών –αφού είχε υποσχεθεί να το πράξει από τον Ιανουάριο- για να εξαγγείλει στον Πατρινό λαό την υπογειοποίηση (;) του τρένου.

Ο Δήμαρχος του Λαού έχει στο μεταξύ προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ της υπογειοποίησης του τρένου, παρόμοια με εκείνη που είχε διοργανώσει πριν ένα μήνα –με πενήντα συμμετέχοντες και δεκαπέντε κάμεραμαν. Με τη διαφορά ότι τώρα θα υπάρξει πορεία οκτώ χιλιομέτρων Πάτρα-Ρίο. Πρέπει κάτω από τον καυτό ήλιο στους 30Ο να υποφέρουμε, να ματώσουμε, να ιδρώσουμε. Να λαϊκίσουμε δηλαδή.

Αρχηγός Δημοτικής Παράταξης –σιωπηλός όλους αυτούς τους μήνες, σχετικά με το τρένο- παραμονές της έλευσης του Υπουργού, διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για να διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις του έργου, που κι αυτός το θέλει υπογειοποιημένο.

«Η Πάτρα και το τρένο»... Επειδή όμως η ζωή δεν είναι ταινία του ‘50, εμείς ως σπιράλ επιλέγουμε άλλο δρόμο: Μέσα από το διάλογο με τους γνώστες και τους ειδικούς και την διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώσαμε στις 17/6/2020, ζητάμε μια ρεαλιστική, μια εφικτή λύση για την έλευση του τρένου στην πόλη μας. Δεν θέλουμε ορύγματα μήκους χιλιομέτρων που θα κόψουν την πόλη στα δύο.

Δεν θέλουμε την Πάτρα να μετατραπεί για χρόνια σε απέραντο εργοτάξιο, σε ένα τεχνικά τόσο σύνθετο και απαιτητικό έργο με απρόβλεπτες καθυστερήσεις και κόστη. Δεν θέλουμε κατασπατάληση πόρων που θα μπορούσαν να επενδυθούν αλλού.

Έχουμε αντιληφθεί την αναγκαιότητα της λειτουργίας του προαστιακού (και κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου) που μόνο με την επίγεια λύση καθίσταται εφικτή. Θέλουμε τρένο το γρηγορότερο, με πυκνές στάσεις, που να εξυπηρετεί τις αστικές και προαστιακές περιοχές της Πόλης.

Πώς τελειώνει η ταινία; Με νέες υποσχέσεις, νέες ελπίδες και με δικαίωση για όλους και όλες τις πλευρές!

Εμείς από την άλλη ως σπιράλ, δεν θέλουμε ανέφικτες υποσχέσεις. Θέλουμε την έλευση του τρένου στην Πάτρα με την πιο σύντομη και βιώσιμη λύση, την πιο απλή, πιο φιλική και συμπληρωματική με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις λειτουργίες της πόλης μας. Γιατί εμείς δεν θεωρούμε την Πάτρα κέντρο του κόσμου, αλλά μονάχα κέντρο της δικής μας ζωής!