Η «επέλαση» των υποψηφίων! Πόσοι εκλέγονται και που- Πόσες ψήφους μπορούμε να βάλουμε- Το …αδύνατο ενός πλήρους ψηφοδελτίου

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές για τον δήμο της Πάτρας και οι συνδυασμοί ανεβάζουν ταχύτητα. Άλλα εκλογικά καράβια είναι έμφορτα και άλλα αντιμετωπίζουν προβλήματα επάνδρωσης, με αποτέλεσμα τη συνένωση δύο εκ των δώδεκα παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, δηλαδή των παρατάξεων Παπαδημάτου και Πολίτη. Το κυνήγι των υποψηφίων συνεχίζεται έως τις 5 Μάιου οπότε και κατατίθενται οι συνδυασμοί. Και είναι εντατικό.

Πρωταθλητής στους υποψήφιους αναδεικνύεται ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος ανακοινώνει σε καθημερινή βάση και με αμείωτο ρυθμό υποψηφίους όχι μόνο δημοτικούς συμβούλους, αλλά και διαμερισματικούς και τοπικούς, με τους Πελετίδη,Ρώρο,Παπαδημάτο, και Νικολόπουλο να ακολουθούν.

Μόνο δημοτικούς συμβούλους θα έχει, όπως έχει ανακοινωθεί, το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Ψωμά, ενώ Τζανάκος και Πατούχας, ως παλιές καραβάνες, έχουν κλείσει τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων και δεν ανησυχούν. Παρόντες στις εκλογές θα είναι και οι υπόλοιποι συνδυασμοί του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου, του «Κοινοτικόν» και της «Ανταρσύας» καθώς συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό δημοτικών συμβούλων.

Το να συμπληρωθεί ένα πλήρες ψηφοδέλτιο για τον Δήμο της Πάτρας, μοιάζει με άθλο πρώτου μεγέθους. Αρκεί κανείς να μπει στη σχετική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να δει τις λεπτομέρειες.

Αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, πρέπει να αγγίξει κατ΄ελάχιστον τους 243 υποψηφίους και κατά μέγιστο τους 270. Για να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό που θα του επιτρέψει να λάβει μέρος στις εκλογές, απατούνται 49 υποψήφιοι.Με βάση το νόμο, ο μέγιστος αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι 75.

Σε περίπτωση που οι 11 εναπομείναντες συνδυασμοίσυμπλήρωναν πλήρη ψηφοδέλτια, θα είχαμε  2.673 υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο μας.

ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΑ

Δημοτική Ενότητα Βραχναιίκων: 4627 κάτοικοι, έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 1. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 2. Σταυροί: 1και 1 επιπλέον για άλλη εκλογική περιφέρεια.

Κοινότητα Βραχναιίκων: Έδρες7. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 11. Σταυροί 2

Κοινότητα Θεριανού: Έδρες 1. Σταυροί 1.

Κοινότητα Καμινίων: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2

Κοινότητα Μονοδενδρίου: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2.

Κοινότητα Τσουκαλείκων: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2.

ΜΕΣΣΑΤΙΔΑ

Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας:13.852 κάτοικοι. Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 3. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 5. Σταυροί 1.

Κοινότητα Οβριός. Έδρες 7.Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 11. Σταυροί  2.

Κοινότητα Σαραβαλίου: Έδρες 7. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 11. Σταυροί 2.

Κοινότητα Θέας: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2.

Κοινότητα Καλλιθέας: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2.

Κοινότητα Κρήνης: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2. Δημοτική Κοινότητα Κρυσταλόβρυσης. Έδρες 1. Σταυροί 1

Κοινότητα Πετρωτού: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2.

ΠΑΡΑΛΙΑ

Δημοτική Ενότητα Παραλίας: 9.987 κάτοικοι. Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη)2. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 3. Σταυροί 1 και 1 επιπλέον από άλλη εκλογική περιφέρεια).

Κοινότητα Μιντιλογλίου: Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων) 7. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 3. Σταυροί 2

Κοινότητα Παραλίας: Έδρες 7. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 11. Σταυροί 2

Κοινότητα Ροϊτίκων: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός8. Σταυροί 2.

ΠΑΤΡΑ

Δημοτική Ενότητα Πατρέων: 170.896 κάτοικοι. Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 39. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 59. Σταυροί 3 και άλλος ένας από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Αρκτικό Διαμέρισμα: Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 11. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 17. Σταυροί: 2

Νότιο Διαμέρισμα:  Έδρες 11. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 17. Σταυροί 2

Ανατολικό Διαμέρισμα: Έδρες 11. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 17. Σταυροί 2

Κεντρικό Διαμέρισμα:Έδρες 15. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 23. Σταυροί 2

Κοινότητα Ελικίστρας: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2

Κοινότητα Μοίρας: Έδρες 1. Σταυροί 1

Κοινότητα Σουλίου: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί: 2

ΡΙΟ

Δημοτική ενότητα Ρίου: 14.622 κάτοικοι: Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 4. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 6. Σταυροί 3 και ένας επιπλέον από άλλη περιφερειακή ενότητα.

Κοινότητα Αγίου Βασιλείου:Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 7. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 11. Σταυροί 2

Κοινότητα Ρίου: Έδρες  7. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 11. Σταυροί 2

Κοινότητα Ακταίου: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2

Κοινότητα Άνω Κστριτσίου: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2.

Κοινότητα Αραχωβιτίκων: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2

Κοινότητα Αργυράς: Έδρες: 1. Σταυροί: 1

Κοινότητα Δρεπάνου: Έδρες (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη) 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 8. Σταυροί: 2

Κοινότητα Κάτω Καστριτσίου: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 8. Σταυροί 2

Κοινότητα ΠιτίτσαςΈδρες: 1. Σταυροί 1.

Κοινότητα Πλατανίου: Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί 2

Κοινότητα Σελλών:Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων για κάθε παράταξη 8. Σταυροί: 2

Κοινότητα Ψαθοπύργου:Έδρες 5. Μέγιστος αριθμός υποψηφίων 8. Σταυροί: 2

Η ποσόστωση

Ημικρανία για τους συνδυασμούς και με την ποσόστωση. Ο νόμος επιβάλλει το 40% του ψηφοδελτίου να περιλαμβάνει γυναίκες υποψήφιες έναντι του 33% που ίσχυε. Για αυτό και οι γυναίκες υποψήφιες είναι το πλέον δυσεύρετο είδος.

Τα εκλογικά τμήματα

Τα εκλογικά τμήματα στο Δήμο της Πάτρας διπλασιάζονται και από 325 φτάνουν τα 650, στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών να μικρύνουν τα τμήματα και οι εγγεγραμμένοι σε αυτά ώστε να αποφευχθούν οι μακροσκελείς ουρές και οι ημικρανίες στις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες επίσης κατ΄αναλογία διπλασιάζονται: 2.600 Πατρινοί αναμένεται να κληθούν να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές. Αν υπολογίσουμε και τους αναπληρωματικούς, τότε μιλάμε για ένα στρατό που θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς σε περίπτωση απείθειας, θα έχουν τρεχάματα.

 Κάλπες και παραβάν

Ο Δήμος της Πάτρας θα παραλάβει 1.000 επιπλέον παραβάν και 1.600 κάλπες.Μαζί με τις ήδη υπάρχουσες οι κάλπες θα ανέλθουν σε 2.500 και τα παραβάν σε 1.800 για τον Δήμο της Πάτρας.

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)