Εύκολα μπορούσε η Πάτρα να έχει ομοιόμορφα και σωστά πεζοδρόμια

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης αλλάζει στα επόμενα τρία χρόνια όλα τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας με 24 εκατ. ευρώ. Θα είναι ομοιόμορφα και από ειδικά φιλικά υλικά. Στην Πάτρα; Στην Πάτρα θα μπορούσαμε να έχουμε παντού ιδανικά πεζοδρόμια αν απλώς μια πλήρης μελέτη του Δήμου καθόριζε τα υλικά και τα χρώματα. Δείτε τι εννοούμε:

Με βάση το νόμο, το πεζοδρόμιο είναι ευθύνη το κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Όταν ολοκληρώνει την οικοδομή του, υποχρεωτικά φτιάχνει και το πεζοδρόμιο μπροστά της. Όμως ο κάθε ενας βάζει ότι πλακάκι θέλει, σε ότι χρώμα θέλει. Έτσι βλέπουμε σε όλους σχεδόν τους δρόμους της Πάτρας τα πεζοδρόμια να είναι ένα παζλ σχημάτων και χρωμάτων.

Αν ο Δήμος είχε κάνει μελέτες ανά γειτονιά και είχε αποφασίσει τι πεζοδρόμια πρέπει να έχουν, τότε σε βάθος χρόνου θα είχαμε ένα συνολικό σωστό αποτέλεσμα. Κάθε νεότευκτη οικοδομή θα κατασκεύαζε υποχρεωτικά πεζοδρόμιο με τα ίδια υλικά και στα ίδια χρώματα με τους γείτονες του.

Προσέξτε τώρα; Επειδή είμαστε η πόλη των ανομοιόμορφων πεζοδρομίων τι γίνεται; Πληρώνουν οι ιδιώτες πεζοδρόμια - παζλ και μετά, τα ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ο Δήμος που τα... σπάει για να τα φτιάξει ομοιόμορφα. Αυτό γίνεται δεκαετίες τώρα. 

Μήπως ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης πρέπει να δει το θέμα μιας πλήρους μελέτης; Τι πεζοδρόμια θέλουμε και που και πως υποχρεωτικά τα κατασκευάζει κάθε νέα οικοδομή; Ακόμη πως η ΔΕΗ ο ΟΤΕ κ.λπ. όταν τα σκάβουν να τα αναπροσαμόζουν στο καινούργιο;