Εξελίξεις για τον αμίαντο στη συνοικία του Άγιου Νεκτάριου - Οι κάτοικοι ελπίζουν

Εξελίξεις έχουμε στο θέμα του αμίαντου στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή, την ευθύνη πλέον για την απομάκρυνση του αμιάντου από κτίρια και κατοικίες την έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Μέχρι τώρα υπήρχε μια ασάφεια στο θέμα, κάτι που δυσκόλευε τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού, καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη γιο τον φορέα ή το φυσικό πρόσωπο που θα έπρεπε να αναλάβει το βάρος.

Το αν τώρα η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου που ζουν με τον καρκίνο πάνω από τα κεφάλια τους όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Γιατί το να αναλάβουν να "τρέξουν" τις διαδικασίες και κυρίως το κόστος που χρειάζεται για την απομάκρυνση του αμιάντου οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών, τη στιγμή μάλιστα που δεν ευθύνονται αυτοί για την τοποθέτησή του πριν από αρκετές δεκαετές, αυτό, πέρα από ότι δεν θα είναι δίκαιο, είναι και αδύνατον.

Ο Αχιλλέας Μουτζούρης, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Νεκταρίου και ένας από τους ανθρώπους που τρέχει το θέμα εδώ και μήνες, τονίζει: «Μιλάμε για Εργατικές Κατοικίες και γνωρίζουμε όλοι ότι οι διαδικασίες αυτές πέρα από την εξειδίκευση που χρειάζονται, είναι και αρκετά κοστοβόρες.

Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία και το κράτος δεν θα έχει την απαίτηση από τους ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών να πληρώσουν αυτό το κόστος, πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι την ευθύνη για την τοποθέτηση του αμιάντου δεν την είχαν οι ίδιοι, αλλά ο φορέας τότε που τους έδωσε τα σπίτια αυτά».

Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του Αγίου Νεκταρίου θα ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα μία σειρά επαφών με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμο και περιφέρεια) και βουλευτές, προκειμένου να κινηθούν από κοινού για το ζήτημα, μετά από αυτή την εξέλιξη που έφερε το νέο νομοσχέδιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου ζουν αυτή τη στιγμή 115 οικογένειες, ενώ το θέμα αφορά πάνω από 5-6 χιλιάδες κατοίκους της Πάτρας, με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις του καρκινογόνου υλικού μεταφέρονται με τον αέρα, ενώ η συνοικία βρίσκεται στο κεντρικό διαμέρισμα της πόλης και γειτνιάζει με μαγαζιά, επιχειρήσεις, σχολεία και ιδρύματα.