Εμπορικός Σύλλογος Πατρών: Πρόστιμα μη διαβίβασης στο e-send

"Μη διαβίβαση στο e-send (πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα) εξομοιώνεται με φοροδιαφυγή παρά το γεγονός πως η επιχείρηση έχει κόψει όλες τις αποδείξεις και έχει ή θα αποδώσει το ανάλογο φπα στο χρόνο απόδοσής του.

2) Δεν υφίσταται καμία ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις για το αν η ταμειακή σταμάτησε να στέλνει δεδομένα όπως έγινε στην αρχή της λειτουργίας του e-send. Πολλές φορές λόγω μιας ξαφνικής βλάβης του internet ή του router σταματάει η αποστολή καθώς χρειάζεται να μπουν νέα δεδομένα στην ταμειακή για την σύνδεσή της εκ νέου και λόγω του ότι πολλές ταμειακές βγάζουν το μήνυμα πως τα δεδομένα στάλθηκαν με ευθύνη του επαγγελματία δεν διαπιστώνεται άμεσα η μη αποστολή δεδομένων στην ΓΓΠΣ.

3) Πρακτικά αδύνατον οι λογιστές να ελέγχουν όλες τις επιχειρήσεις αν στέλνουν ή όχι δεδομένα στο e-send και δεν προκύπτει και από κάποια διάταξη η υπευθυνότητα του λογιστή.

4) Σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου από τους τεχνικούς να διασυνδέσουν τις ταμειακές με τα pos είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσεις να βρεις τεχνικό να σου φτιάξει την διασύνδεση της ταμειακής με το e-send.

Υπερβολικές οι τιμές για την μη διαβίβαση των δεδομένων των ταμειακών μηχανών στο e send. Ιδιαίτερα σε ολιγοήμερων περιπτώσεων που μπορεί να οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, σε μη internet η σε οποιοδήποτε άλλο πρόσκαιρο πρόβλημα.

Θα πρέπει να προβλεφθεί η μη επιβολή του συνόλου των κυρώσεων που υπάρχει σήμερα από την στιγμή που αποδεικνύετε η αδυναμία αποστολής. Άρα θα πρέπει να αρθεί η επιβολή της μη κύρωσης της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού τα φορολογικά στοιχεία έχουν εκδοθεί και κατά την άποψη μας υπάρχει τυπική παράλειψη.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως είναι εντελώς παράλογο να κλείνει μια επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική παρέμβαση.

Λύσεις:

Από την στιγμή που διαπιστώνει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε επιτόπιο έλεγχο την μη αποστολή δεδομένων να δίνεται ένα περιθώριο 5 ημερών να διορθωθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στον κάτοχο της ταμειακής από το e-send σε περίπτωση απώλειας σύνδεσης."