Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης καπνού στην Πάτρα

Απώλειες εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης.

Το τελευταίο διάστημα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ωστόσο την ίδια στιγμή, το φαινόμενο του λαθρεμπορίου τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι τα λαθραία φορτία δεν προέρχονται πλέον από γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά από παράνομα μικρά εργοστάσια παραγωγής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων, εντός της Ελλάδας, ενώ το λαθρεμπόριο ανθεί με αλλοδαπούς, συνήθως, μετανάστες, να βρίσκονται πολλές φορές στο επίκεντρο της διακίνησης.

Μια τέτοια υπόθεση αποκαλύφθηκε προχθές από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, όπου τρεις αλλοδαποί είχαν μετατρέψει ένα ισόγειο διαμέρισμα στην Πάτρα, σε αποθήκη λαθραίων τσιγάρων και καπνού. Οι τρεις τους συνελήφθησαν τα ξημερώματα των Θεοφανείων, την στιγμή που ξεφόρτωναν το λαθραίο φορτίο τους.

Πρόκειται για δύο 21χρονους και έναν 18χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ όλα τα λαθραία καπνικά προϊόντα, καθώς και το αυτοκίνητο των δραστών κατασχέθηκαν.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, έπειτα από σχετικές πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση τους, πραγματοποίησαν επιχείρηση τα ξημερώματα των Θεοφανίων, κατά την οποία εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρεις δράστες έξω από το ισόγειο διαμέρισμα στην Πάτρα, όπου μετέφεραν λαθραία καπνικά προϊόντα σε διαμέρισμά τους.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στο όχημα των δραστών βρήκαν και κατέσχεσαν 5.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ενώ στη συνέχεια οι δράστες παρέδωσαν στους αστυνομικούς ακόμα 6.630 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 527 συσκευασίες, που περιείχαν λαθραίο καπνό, συνολικού βάρους 26.350 γραμμαρίων.

Επίσης, προχθές το μεσημέρι, συνελήφθη στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ του Τμήματος Αμεσης Δράσης Πατρών, ένας 46χρονος αλλοδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε δίκυκλο ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευασία, που περιείχε 30 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Σε σωματικό έλεγχο που ενήργησαν οι αστυνομικοί στον δράστη, βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των είκοσι πέντε 25 ευρώ, ενώ κατασχέθηκε και το μοτοποδήλατο του ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Πελοπόννησος