"Δημιουργείστε για να αυτοδημιουργηθείτε" * (Ας γνωρίσουμε την Art Therapy, που πλέον εφαρμόζεται και στην Πάτρα)

Ο μεγάλος Νίτσε είχε πεί: Δημιουργία – αυτή είναι η μεγάλη σωτηρία από τα βάσανα, αυτό είναι που κάνει τη ζ ωή πιο ελαφριά.

 Για πολλά χρόνια, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχαναλ υτές, παιδοψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι,   όπως  W innicott, Klein, Freud, Naumburg, Dolto, και πολλοί άλλοι, αναζητούσαν και συζητούσαν για την θεραπευτική συμβολή της δημιουργικής διαδικασίας. Ήταν τελικά απολύτως φυσιολογικό να φτάσουμε στην Εικαστική Θεραπεία (Art Therapy).

Τι είναι όμως η Εικαστική Θεραπεία; Επιλέγει την έκφραση πέρα από τις λέξεις, μέσω της δημιουργίας.

Δεν υπάρχει κανένας αισθητικός ή καλλιτεχνικός σκοπός. Στόχος της δεν είναι κάποια δημιουργίας αλλά η αξιοποίηση της εσωτερικής ψυχικής διαδικασίας που βιώνει ο άνθρωπος κατά την δημιουργία. Κατάκάποιο τρόπο την "συλλαμβάνεις" λες και δημιουργείς και εισπράττεις τα σπουδαία οφέλη της.

Η πρακτική αυτή στηρίζεται στην κλινική ψυχολογία και την ψυχανάλυση αλλά βέβαια η Θεραπεία μέσω των Εικαστικών Τεχνών δεν κάνει διάγνωση απλά φροντίζει να κινητοποιηθούν οι θετικές δυνάμεις ενός ανθρώπου που (πιθανόν και να) υποφέρει.

 Δεν υποκαθιστά φυσικά καμία φαρμακευτική ή ψυχοθεραπευτική αγωγή, αλλά παρέχει μια ανακούφιση των εσωτερικών εντάσεων, ιδιαίτερα θετική σε περίπτωση προσωπικών δυσκολιών.

 Η ΠΡΩΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ART THERAPY ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 Η πρώτη Ανοιχτή Ημέρα Art Therapy με στόχο τη Γνωριμία του κόσμου της Πάτρας με την Εικαστική Θεραπεία πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της χορωδίας Cantelena που άνοιξε τις πόρτες της στο καινοτόμο πρόγραμμα Art Therapy με υπεύθυνη την πιστοποιημένη Εικαστική Θεραπεύτρια και Παιδαγωγό Θεοδώρα Παπαναστασοπούλου.

Ήταν μια εμπειρία χαράς, χαμόγελων, παιχνιδιού, ελευθερίας, ξεγνοιασιάς και δημιουργίας.

Ανοιχτή Ημέρα ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα με τους μικρούς μας φίλους να εμφανίζονται σιγά-σιγά στις πόρτες της Cantelena και « με ένα μεγάλο ερωτηματικό στα πρόσωπά τους να ανυπομονούν να γνωριστούμε και να δημιουργήσουμε » αναφέρει η υπεύθυνη κ. Θεοδώρα Παπαναστασοπούλου. Η ώρα κύλησε ομαλά, με χρώματα στα μεγάλα χαρτιά, στα πινέλα και στα δάκτυλα, με συναισθήματα να εκφράζονται ελεύθερα, με ηρεμία, με συνεργασία και ομαδικότητα. « Τα παιδιά έφυγαν χαρούμενα και ήπια, έτσι μπορώ να  το χαρακτηρίσω ».

Στις 6.30 ήρθαν οι έφηβοι, μια ηλικιακή ομάδα κάπως δύσκολη, από λίγα άτομα, αλλά ήταν ένας ιδανικός αριθμός για να επικοινωνήσουμε και να εκφραστούμε μέσα από τα δημιουργικά μας ίχνη χρησιμοποιώντας τις λέξεις μόνον όταν εκείνες μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους και μόνον όταν τα άτομα το ήθελαν. »

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ενήλικες. Άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι εισέρχονταν στην αίθουσα και έπαιρναν τις θέσεις τους στα μαξιλάρια που βρίσκονταν στο πάτωμα. Το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει η υπεύθυνη του εργαστηρίου διήρκησε 2 ώρες και 30 λεπτά και παρόλη τη διαπλάτυνση του προγράμματος κατά μία ώρα, όλοι παρέμειναν μέχρι το τέλος - εκτός από μερικές νέες μητέρες! Οι δημιουργικές αυτές ώρες περικλείονταν από χαλαρωτική μουσική και περιελάμβαναν ζωγραφική, σχέδια, υλικά εικαστικών τεχνών και δημιουργική γραφή βασιζόμενα όλα στο ‘’εδώ και τώρα’’. «

Στόχος των δραστηριοτήτων αυτής της μορφής είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς επεξεργασία. Αυτά είναι που λειτουργούν στον άνθρωπο ασυνείδητα και αναδύουν τελικά κάτι το συνειδητό στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά εξηγεί η Θεοδώρα Παπαναστασοπούλου..

Οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν τη λειτουργία αυτή της Εικαστικής Θεραπείας και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο ένα απλό εικαστικό υλικό μετατρέπεται σε εργαλείο για εμβάθυνση στον εαυτό μας αλλά και την ανακάλυψη μέσω αυτού πτυχών τους που δεν γνώριζαν.

Σύντομα θα γίνουν γνωστές οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής Εικαστικής Θεραπείας από το νέο έτος καθώς επίσης και οι διαφορετικές εβδομαδιαίες ομάδες Εικαστικής Θεραπείας για τα παιδιά. Οψόμεθα!

Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

το Πρόγραμμα Art Therapy καθοδηγείται από την Ειδική Επιστήμονα Θεοδώρα Παπαναστασοπούλου, Εικαστική Θεραπεύτρια R.N.C.P., πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Έρευνας στην Εικαστική Θεραπεία Arles Γαλλίας και του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία,  Πανεπιστήμιο Πατρών.
Είναι διαπιστευμένο ενεργητικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχοπαθολογίας της Έκφρασης και Εικαστικής Θεραπείας – SIPEAT, με συνεχή συμμετοχή σε συνέδρια και επαγγελματικές καταρτίσεις στην Γαλλία και στην Ελλάδα. Το μήνα Νοέμβριο παραβρέθηκε στην πόλη Tours της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπειών μέσω της Τέχνης υπό την αιγίδα των Ιατρικών Σχολών της Tours, Lille, Grenoble και του Υπουργείου Υγείας.

Έχει δουλέψει με παιδιά σε Παιδοψυχιατρική Κλινική, Ιατρο-Παιδαγωγικό Κέντρο (ΙΜΕ) και Ιατρο-Κοινωνικό Κέντρο Πρώιμης Δράσης στην πρώτη ηλικία (CAMSP), του Νοσοκομείου Jacques Lacarin Vichy στη Γαλλία, καθώς και με ενήλικες σε Κέντρο Ημέρας της Γαλλίας. Έχει παιδαγωγική εμπειρία σε νηπιαγωγεία, σχολεία και εργαστήρια εικαστικών σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο και Γαλλία. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στον Σ.Ο.Ψ.Υ Πατρών και ως εξωτερικός συνεργάτης σε χώρους ψυχικής υγείας και μη. Έχει χρόνια Καλλιτεχνική Αγωγή
γύρω από τα Εικαστικά και τη Μουσική με πτυχίο πιάνου και χορωδιακή παιδεία.

INFΟ: Η έδρα της Cantelena είναι στην οδό Μαιζώνος 159 και Γούναρη (1οςόροφος). Τηλ. 2610 – 273 668