Δεκτό το ενδιαφέρον του ΥΠΠΟ για τον Απόλλωνα

Καλοδεχούμενο είναι για τον Δήμο Πατρέων το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού για τη συντήρηση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Ο Κώστας Πελετίδης ζήτησε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Πάτρα να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου και του υπουργείου, και να επιταχυνθεί το γραφειοκρατικό σκέλος των διαδικασιών.

Στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, είναι να επισκεφθεί σύντομα την Πάτρα και ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσει στις επαφές της με τους φορείς είναι η συντήρηση του «Απόλλωνα».

Η δημοτική αρχή προτάσσει να γίνουν σωστά οι εργασίες συντήρησης και επειδή θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι υποδείξεις του υπουργείου, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης, τονίζει ότι θα χρειαστεί την ειλικρινή συνεργασία και βοήθεια των υπηρεσιών του.

«Δεν πρέπει να γίνουν μπαλώματα…» σχολίασαν χθες κύκλοι του Δήμου, όταν ρωτήθηκαν για το ενδιαφέρον του υπουργείου, και τόνισαν ότι από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει γίνει το καλύτερο δυνατό στη σύνταξη των μελετών που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων, ώστε να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση της συντήρησης του Δημοτικού Θεάτρου.

Οπως επισήμανε στέλεχος του Δήμου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι μελέτες που συνέταξαν οι δημοτικές υπηρεσίες κρίθηκαν επαρκείς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ

Ενα ενδιαφέρον ζήτημα που θα προκύψει όταν (με το καλό) ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του «Απόλλωνα» είναι σε ποιο χώρο θα στεγαστεί θεατρικά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, καθώς δεν υπάρχει άλλη σκηνή του Δήμου στην Πάτρα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του θεατρόφιλου κοινού.

Από τον Δήμο απάντησαν ότι δεν θα αλλάξει η έδρα του ΔΗΠΕΘΕ. Ο σχεδιασμός που κάνουν είναι να μην σταματήσουν οι παραστάσεις λόγω έλλειψης χώρου, αλλά στο μεσοδιάστημα να ετοιμαστεί για χρήση το Εργοστάσιο Τέχνης στο Λαδόπουλο (ένας χώρος που -επίσης- χρειάζεται συντήρηση και επισκευές).

Η επισκευή του κλειστού θεάτρου που ανεγέρθηκε το 2006 για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά στη συνέχεια υπέστη ζημιές από το σεισμό του 2008 και λεηλατήθηκε από «αγνώστους», είναι στο πρόγραμμα του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ