Δείτε τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού-Έτοιμα και φωταγωγημένα(ΦΩΤΟ)

Νεότερη Ενημέρωση 21.55

Την πρώτη τους παρέλαση μέσα σε πλήθος κόσμου που τα περίμενε, πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2015, που ξεκίνησαν από το Λιμάνι και κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου.

Αρχική Ενημέρωση 18.11

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αποτελούν χαρακτηριστικό αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη μεγάλη γιορτής της Πάτρας, που της προσδίδει την ταυτότητα και την προσωπικότητα, με την οποία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλης της χώρας ως η κορυφαία στο είδος της σε πανελλήνια κλίμακα.


Τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων είναι το σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού και αποτελούν την πιο αυθεντική παράμετρό του, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ιστορία του.
Δείκτες της καρναβαλικής διασκέδασης, που εκτοξεύουν το κέφι στα ύψη, αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.


Άρτιες και περίτεχνες δημιουργίες με την υπογραφή των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου, το άρμα της Βασίλισσας και τα άρματα της συνοδείας τους σμιλεύονται με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία.


Τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου διαπνέονται από σατιρικό πνεύμα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών.
Φέτος η επικαιρότητα εμπνέει με μορφές του πολιτικού στίβου της χώρας όπως τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτήρησης Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με καθημερινές καταστάσεις που πλέον έχουν γίνει κανόνας και ρουφούν το αίμα του κόσμου όπως η οικονομική κρίση και η κρίση στο χώρο της υγείας. Δεν λείπει βέβαια το αλάθητο δημιουργικό δαιμόνιο των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου μέσα από τα καλλιτεχνικά άρματα, που θα δώσουν λάμψη στις παρελάσεις διατηρώντας ακέραιη την καρναβαλική φυσιογνωμία τους. Όλα τα άρματα φέτος χαρακτηρίζονται από την έντονη πολυχρωμία.


Ο φετινός βασιλιάς Καρνάβαλος, σε ύφος οριεντάλ είναι επηρεασμένος από την Ανατολή, ενώ είναι εμπλουτισμένος και από πολλά ινδικά στοιχεία. Ο βασιλιάς περιστοιχίζεται από δυο άλογα μπροστά και δυο ελέφαντες πίσω. Πολύχρωμος με έντονα χρώματα, ο Καρνάβαλος, όπως και το άρμα της Βασίλισσας παίρνουν το όνομα «Bollywood Festival Colour».
Το άρμα της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, που θα υποδεχτεί τη φετινή Βασίλισσά μας Νάσσια Στεφανίδη και αυτό προσαρμοσμένο σε ανατολίτικη και ινδική αισθητική και στη «γιορτή του χρώματος». Στο άρμα, το μεγαλύτερο που θα παρελάσει, διαστάσεων 12μ (μήκος) Χ4,5μ (πλάτος), με υλικό κυρίως πολυεστέρα αλλά και φελιζόλ, υπάρχουν ένα κτίριο σαν κάστρο, ελέφαντες, καμήλες, άλογα που πλαισιώνουν το πολύχρωμο άρμα (μωβ, κίτρινο, χρυσό κλπ), ενώ κυρίαρχο στοιχείο του άρματος είναι μια σκάλα, στην κορυφή της οποίας θα βρίσκεται όρθια η Βασίλισσα. Υπάρχουν 4 κολόνες που καταλήγουν σε ινδικούς τρούλους, στο κεντρικό από αυτούς είναι η θέση της Βασίλισσας, ενώ υπάρχουν και μικρές αψίδες. Το άρμα της Βασίλισσας στις παρελάσεις του Σαββατοκύριακου θα πλαισιώσουν μεταμφιεσμένοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΠ.


Ένα άλλο καινούριο άρμα με τίτλο «Χορεύοντας με τους κλόουν» μας επιφυλάσσει την καλλιτεχνική διάθεση των δημιουργών του και αποτελεί μια σύνθεση με κλόουν σε ξαπλωτή φιγούρα και μπάλες. Ο κλόουν στο πρόσωπο φορά μια μάσκα από κοτετσόσυρμα.

unnamed_4_0.jpg
Τα δυο σατιρικά άρματα αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις αφού θέτουν την καθημερινή ανάσα της κρίσης και των συνεπειών σε απόσταση…καρναβαλικής αναπνοής. Το ακαταμάχητο κριτήριο των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου προέβλεψε για αυτό. Το πρώτο έχει ως θέμα το ΠΕΔΥ και φέρει στο σατιρικό στόχαστρο το Σύστημα Υγείας. Ένας άρρωστος γέρος (!) στο φορείο που αντί για 2 τον… «βγάζουν» 4! Κρατά έναν ορό με αίμα και ένα εξιτήριο κατά την έξοδό του από μια πόρτα ενός κτιρίου που γράφει ΠΕΔΥ. Με αυτό το Σύστημα Υγείας, οι συνέπειες επιταχύνουν την … έξοδο, σχολιάζουν οι δημιουργοί και μας κάνουν να γελάσουμε με τα χάλια μας.

unnamed_3_0.jpg
Το δεύτερο σατιρικό άρμα με θέμα «Εκλογές 2015» περιλαμβάνει το πολιτικό προσωπικό της επικαιρότητας, εγχώριο και διεθνές. Σαμαράς, Τσίπρας, Μέρκελ σε καρναβαλική φανέρωση! Ο Αντώνης Σαμαράς με τη μορφή χορεύτριας-χανούμισσας και η Μέρκελ σε μικρό μέγεθος πάνω στο μπράτσο του τού ψιθυρίζει κάτι στο αυτί. Τριγύρω τους 4 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των ΜΜΕ (2 πίσω και 2 μπροστά) μας επισημαίνουν ότι όλα είναι κανονισμένα και καθοδηγούμενα. Μπροστά ο χαμογελαστός Τσίπρας (πολύχρωμος σε μπλε, κόκκινο, κίτρινο και λευκό), έχοντας ως κορμί μια κάλπη με χέρια και πόδια γεμάτη ψηφοδέλτια μέσα από ένα περιβάλλον με ευρώ και ψηφοδέλτια, κρατά ένα ευρώ και μια δραχμή.


Ακόμα από το Καρναβάλι των Παιδιών θα παρελάσουν τα άρματα: «Πρίγκιπας», «Κάστρο», «Πειρατικό Καράβι», «Τρενάκι». Τα παραπάνω άρματα θα παρελάσουν στις δυο παρελάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή στη Μεγάλη Παρέλαση θα παρελάσουν επίσης τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών: «Παπαγάλος», «Πειρατής και Γάτος», «Γίγαντας» και «Μπάντα», δυο σκαλωτά άρματα με μεταμφιεσμένους και τα άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης, που θα γλυκαίνουν με τις ρίψεις τους τούς θεατές.
Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, εφημερίδες, πανιά, φόδρες και χρώματα.
Τα καρναβαλικά άρματα θα προσφέρουν αξέχαστες φαντασμαγορικές βραδιές στους θεατές (την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στην παρέλαση των αρμάτων στο κέντρο της πόλης, όπου θα σταθμεύσουν περιμετρικά της πλ. Γεωργίου φωταγωγημένα και θα δίνουν τη δυνατότητα στους περαστικούς να τα περιεργάζονται και να φωτογραφίζονται μαζί τους, και το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση), ενώ θα μαγνητίσουν τα βλέμματα την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.
Ωστόσο οι περιγραφές και τα λόγια απέχουν κατά πολύ από το καρναβαλικό όνειρο. Η συναρπαστική συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας…

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥΣ

Βασιλιάς Καρνάβαλος Νίκος Λιβάνης
Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2015 Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
«Χορεύοντας με τους κλόουν» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
«Το ΠΕΔΥ» Δημήτρης Ντζουμάνης
«Εκλογές 2015» Δημήτρης Ντζουμάνης
«Πειρατικό Καράβι» Παντελής Χατζόπουλος
«Κάστρο» Παντελής Χατζόπουλος
«Γίγαντας» Παντελής Χατζόπουλος
«Πρίγκιπας» Παντελής Χατζόπουλος
«Πειρατής και Γάτος» Παντελής Χατζόπουλος
«Τρενάκι» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
«Μπάντα» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
«Παπαγάλος» Δημήτρης Ντζουμάνης