Γ. Παπαδόπουλος: Να πιστοποιηθεί τι συνέβη στην Αχαϊκή - Να μην πληρώσουμε ως μεριδιούχοι ενώ δεν έχουμε καμία ευθύνη

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην ευθύνονται οι μεριδιούχοι στο τριπλάσιο των μερίδων τους για τυχόν ελλείμματα της Αχαϊκής Τράπεζας και διαγραφή κάθε χρέους που είναι μικρότερο της αξίας των μερίδων είναι ο βασικός στόχος του συλλόγου μεριδιούχων. 

Όπως εξηγεί στο molonoti.gr, ο γεν γραμματέας του συλλόγου κ. Παπαδόπουλος, "έχει γίνει μια κρίσιμη παρανόηση. Πολλοί νομίζουν ότι ο σύλλογος μεριδιούχων της Αχαϊκής Τράπεζας έχει ως μοναδικό σκοπό να εκθέσει τις παλιές διοικήσεις της Τράπεζας και να οδηγήσει κάποιους στα δικαστήρια με ποινικές διώξεις. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για κάτι τέτοιο. Ποιον θα ωφελούσε άλλωστε; Είμαστε μια πόλη όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και θα ήταν πραγματική βαρβαρότητα μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους μας".

                                       - Ποιος είναι ο στόχος λοιπόν; Δεδομένου ότι ακούμε διάφορα στα τοπικά ΜΜΕ που μοιάζουν με εμφύλιο, ενώ λείπει εντελώς και ο κεντρικός στόχος. Τι θέλουμε τελικά να γίνει με την Τράπεζα; Μια δίκη και αυτό είναι όλο;

                                       - Πρώτον θέλουμε να ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο αν η Τράπεζα διοικήθηκε σωστά και αν μπορούσαμε να προλάβουμε το λουκέτο. Δεύτερον θέλουμε κάθε μεριδιούχος να μην οφείλει τίποτε πλέον, ότι έχασε έχασε. Να μην οφείλει το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων του και να διαγραφεί κάθε

δάνειο που οφείλει εφόσον η αξία των μερίδων του είναι μεγαλύτερη. Ζητούμε νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει και τους μεριδιούχους των Συνεταιριστικών της Λαμίας, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, που επίσης έκλεισαν. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν την Αχαϊκή και έχουν 200.000 ευρώ σε μερίδες, ενώ χρωστούν από δάνεια 50.000 ευρώ. Εμείς τι λέμε; Να μην χρωστά τίποτε πια κι ας χάσει την διαφορά των 150.000 ευρώ. Τι λένε τα χαρτιά; Ότι μπορεί και να χρωστά... 600.000 ευρώ συν τα 50 του δανείου! Αυτό είναι εξωφρενικό.

                                       - Δυστυχώς το καταστατικό όταν ιδρύθηκε η Τράπεζα είχε αυτή την πρόβλεψη: Αν κλείσει,  κάθε μεριδιούχος καλύπτει τυχόν ελλείμματα με το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων που κατέχει.

                                       - Αυτά τα "ψιλά γράμματα" δεν τα είχε διαβάσει κανείς μας. Άλλωστε την δεκαετία του 90 ποιος μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορεί να κλείσει μια Τράπεζα; Στο μεταξύ θα ήθελα στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι η Τράπεζα επιβαρύνεται συστηματικά με πακτωλό εξόδων που κάποια στιγμή θα τα "φορτώσουν" σε εμάς.

                                       - Τι εννοείτε;

                                       - Λέμε ότι ο εκκαθαριστής έχει δεκάδες άτομα προσωπικό, πολλαπλά έξοδα που δεν γνωρίζουμε αν ελέγχονται και όλα αυτά επιβαρύνουν την οικονομική θέση της Τράπεζας. Όταν θα φτάσουμε στην τελική εκκαθάριση, θα χρωστάμε ακόμα περισσότερα δηλαδή.

                                       - Γιατί έκλεισε η Αχαϊκή;

                                       - Προσωπική άποψη: Κακώς την έκλεισαν, υπήρχαν ιδιωτικές τράπεζες σε πολύ χειρότερη κατάσταση και δεν τις άγγιξαν.  Στην περίπτωσή μας φαίνεται ότι οι τελευταίες Διοικήσεις αγνοούσαν τις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ είχαν βγει και στην αγορά με πολύ υψηλό επιτόκιο για τις κλειστές καταθέσεις - νομίζω άνω του 7% - δημιουργώντας προβλήματα στις υπόλοιπες τράπεζες που είχαν 5%.

                                       - Έχετε υποβάλλει μηνύσεις κατά των διοικήσεων της Αχαϊκής.

                                       - Δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα αυτές οι μηνύσεις και σκοπό έχουν να ξεκαθαριστούν κάποια σοβαρά πράγματα. Ρευστοποίησαν μερίδες μέλη του ΔΣ για να εξοφλήσουν δάνειά τους; Πήραν δάνεια μέλη του ΔΣ χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση; Δόθηκαν μεγάλα ποσά σε εταιρείες που δεν είχαν φερεγγυότητα; Υπάρχουν 25 περιπτώσεις που θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, δεν είναι κακό.

                                       - Φημολογείται ότι θα ξεκινήσουν κλήσεις από τον ανακριτή, για να διαπιστωθεί το αξιόποινο ή όχι των πράξεων.

                                       - Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αν δεν είχε κινηθεί ο Σύλλογος μεριδιούχων, δεν θα είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για τυχόν ευθύνες στην πορεία της Τράπεζας.