Για μετά τις εκλογές πάει το αποτεφρωτηρίο της Πάτρας - Λήγει τέλος Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός

Πριν από τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ήταν ένα από τα πρώτα αιρετά σώματα της χώρας που αποφάσιζε τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών με το σκεπτικό πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς θα διαθέσει το σώμα του και μετά θάνατο.

Η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών σε οικόπεδο στο Βιομηχανικό Πάρκο στο Γλαύκο.

Φιλοδοξία της παρούσας δημοτικής Αρχής- από την πρώτη στιγμή- είναι το έργο να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της θητείας της, ένα στοίχημα που μένει να φανεί εάν θα κερδηθεί μιας και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαΐου.

Μάλιστα, με τις κατά καιρούς δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος που έχει αναλάβει το θέμα, έχει βάλει ως στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί σίγουρα έως το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής.

Το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα κατασκευαστεί σε έκταση 10 στρεμμάτων μέσα σε δημοτικό οικόπεδο στο βιοτεχνικό πάρκο, που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Γλαύκου.

Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, το κόστος κατασκευής του έργου φθάνει περίπου τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με το δήμο, προβλέπεται να υπάρχει πράσινη ζώνη τουλάχιστον 15 μέτρων, ώστε να μην υπάρχει καμία όχληση για τους κατοίκους.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη καμινάδα, αφού στο κέντρο θα λειτουργούν κλίβανοι που έχουν ειδική καύση».

Σήμερα, αφού ξεπεράστηκαν οι αντιδράσεις (τοπική Εκκλησία, κάτοικοι, κτλ), αλλά και τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, είμαστε στη φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε και λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Τις προτάσεις θα μελετήσει η Κριτική Επιτροπή η οποία σε 20 ημέρες θα βγάλει τις αποφάσεις της για τα βραβεία.

Ωστόσο, μένει να λυθεί και το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί, καθώς ο Δήμος αναζητά από κρατικούς και ευρωπαϊκούς χώρους πόρους για την υλοποίησή του.

Η κριτική επιτροπή

Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου Πατρέων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια στις 5 Φεβρουαρίου 2019, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού είναι τα εξής:

Κωνσταντόπουλος Ηλίας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής του Τμήματος

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, με αναπληρωτή τον Αθανάσιο Σπανομαρίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικό, Καθηγητή

του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αντωνίου Δημήτριος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών με αναπληρώτρια την Αναστασοπούλου Αναστασία , Αρχιτέκτων Μηχανικό.

Πολυχρονόπουλος Δημήτριος του Ιωάννη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με

αναπληρωτή τον Ζωίδη Γεώργιο, Αρχιτέκτων Μηχανικό ομότιμο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

Δαμαλά Ανδρομάχη του Αριστείδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ελεύθερη επαγγελματίας με αναπληρωτή τον Παπαϊωάννου Τάση, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.

Βανταράκης Βασίλειο του Σώζοντος, Πολιτικός Μηχανικός, ως εκπρόσωπος

της διοργανώτριας αρχής με αναπληρώτρια την Μπακογιάννη Θεοδώρα, Αρχιτέκτων Μηχανικός,  (Υπάλληλοι του Δήμου Πατρέων).

Ως επιλαχόντες, προς αντικατάσταση σε περίπτωση απουσίας των  τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής (ανεξαρτήτως σειράς), ορίζονται οι κάτωθι:

1) Κλειδωνάς Αλέξανδρος του Δημητρίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός

2) Αγοραστίδου Βασιλική του Δημητρίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός

3) Καλαβρυτινού Γεωργία του Νικολάου, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Ως γραμματέας της κριτικής επιτροπής η Στολάκη Ελένη του Βασιλείου

Λογιστικού, με αντικαταστάτρια την Βαρέλη Αγγελική του Χρήστου

(Υπάλληλοι του Δήμου Πατρέων).

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών για τη διαμόρφωση του κτιρίου το οποίο θα λειτουργεί ως Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών, καθώς και η ανάπλαση - διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης η αναβάθμιση και η αξιοποίηση της περιοχής, από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική.

Στο χώρο που θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, θα υπάρχει το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών, χώροι συνάθροισης κοινού, η υπηρεσία αποτέφρωσης των νεκρών με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Ο συγκεκριμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δένδρων πλάτους 12 ή και 15 μέτρων. Είναι άμεσα προσβάσιμος από το Αστικό και Περιαστικό δίκτυο της πόλης και είναι διαμορφωμένος πλήρως με ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις όλων των δικτύων.

Λήξη της προθεσμίας υποβολής Προτάσεων ορίζεται η Δευτέρα 25/2/2019 και ώρα 12:00.

Τα βραβεία

Στο Διαγωνισμό θα απονεμηθούν συνολικά:

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ 6.000 ευρώ

Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ 4.000 ευρώ

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ 2.000 ευρώ

Δυνατότητα για 3 εξαγορές από 1.000 ευρώ εκάστη