Γιατί λένε "όχι" στη μελέτη οι Αρχιτέκτονες

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής Αχαΐας για την μελέτη βιώσιμης αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Εξέλιξη που μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη στη δημοτική αρχή. Το πρακτικό της συνεδρίασης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το συμβούλιο και όπως αναφέρεται «η μελέτη δεν επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει και παρουσιάζει έλλειψη κεντρικής ιδέας στην αρχιτεκτονική σύνθεση».

Στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στα καθαρογραμμένα πρακτικά της συνεδρίασης (της 30ης Οκτωβρίου 2018) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η οριστική μελέτη παρουσιάστηκε στο συμβούλιο ως τετελεσμένη και μη επιδεχόμενη διορθώσεις, ή σχόλια για επιμέρους αλλαγές.»

Θυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή είχε αντιδράσει έντονα πριν από λίγες εβδομάδες, όταν προφανώς διέβλεψε ότι το όργανο δεν θα γνωμοδοτούσε θετικά στην αίτηση που κατέθεσε για την μελέτη που περιλαμβάνει τεχνικά έργα ύψους περίπου 22 εκατ. Ευρώ.

Τα μέλη του συμβουλίου διαπιστώνουν ότι «προτείνεται η πεζοδρόμηση δρόμων χωρίς να συνοδεύεται από κυκλοφοριακή μελέτη και από αρχιτεκτονική ιστορική τεκμηρίωση» ενώ «αντιμετωπίζεται τεχνικά και αποσπασματικά η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου χωρίς να παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη κεντρική ιδέα.»